Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola"— Transkript prezentace:

1 CZ.1.07/1.4.00/21.0697 Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola
ZŠ a MŠ Stožec, okres Prachatice Téma Práce s rýmy Název materiálu VY_12_INOVACE_24_RÝMY_2 Sada 2 Předmět Český jazyk a literatura Ročník 3. a 5. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Datum vytvoření 1O Klíčová slova jazykolam, rým, vnuk, kluk, malíček, jazýček, Sněžka, zmešká, řeka, seká

2 Anotace Prezentace je určena pro čtení ve 3. a 5. ročníku. Cílem této prezentace je opět přimět žáky k tomu, aby přemýšleli nad svou odpovědí tak, aby zapadla do vzorce rýmů a navíc byla pravdivá. Za úkol mohou vymýšlet další rýmy V úvodní části si mohou procvičit svůj jazyk na jazykolamech.

3 Na úvod přečti a zopakuj nahlas jazykolamy:
Dřeš dřez a jazz. Drbu vrbu, drbu, vrbu. Cinky linky - konvalinky.

4 Hra na rýmy_2 Co máš dělat? Poradím: přečti verš a dopiš rým.
Syn tatínka je dědův _ _ _ _, není to holka, ale _ _ _ _. Čtyřnohý přítel člověka je _ _ _, a šeříku se také říká _ _ _. Nejmenší prst má jméno _ _ _ _ _ _ _, kdo mlsá, ten má mlsný _ _ _ _ _ _ _. Nejvyšší hora Čech je _ _ _ _ _ _ , kdo chodí pozdě, něco _ _ _ _ _ _. Je Labe hora? Kdepak, je to _ _ _ _, kosou se kosí, sekerou se _ _ _ _. Drak z pohádek mívá sedm_ _ _ _, a kdo je pyšný, chodí jako _ _ _. Dědova sestra je má _ _ _ _ _ _ _, a zeměkoule modrá _ _ _ _ _ _ _. Paletu s barvami má _ _ _ _ _, A každá kuchařka má _ _ _ _ _. Dva břehy řeky spojí vždycky _ _ _ _, A tím to končí. Už je toho _ _ _ _! Nebo snad není? Chceš si ještě hrát? Tak můžeš zkusit sám verše _ _ _ _. Pracuj s rýmy jako v minulé hodině. Nejprve si vše přečti potichu, připrav si své odpovědi (můžeš si odpovědi napsat i do sešitu). Počet čárek opět odpovídá počtu písmen v odpovědi. Na dalším snímku si své odpovědi porovnej s originálem. (Jiří Havel: Ať se mračí jenom mrak)

5 Hra na rýmy_2 Co máš dělat? Poradím: přečti verš a dopiš rým.
Syn tatínka je dědův vnuk, není to holka, ale kluk. Čtyřnohý přítel člověka je pes, a šeříku se také říká bez. Nejmenší prst má jméno malíček, kdo mlsá, ten má mlsný jazýček. Nejvyšší hora Čech je Sněžka, kdo chodí pozdě, něco zmešká. Je Labe hora? Kdepak, je to řeka, kosou se kosí, sekerou se seká. Drak z pohádek mívá sedm hlav, a kdo je pyšný, chodí jako páv. Dědova sestra je má prateta, a zeměkoule modrá planeta. Paletu s barvami má malíř, A každá kuchařka má talíř. Dva břehy řeky spojí vždycky most, A tím to končí. Už je toho dost! Nebo snad není? Chceš si ještě hrát? Tak můžeš zkusit sám verše psát. Co máš dělat dále, ti napověděl básník sám. Zkus opět vymyslet pár pravdivých rýmů, ale počet čárek již nemusí odpovídat počtu písmen v odpovědi. (Jiří Havel: Ať se mračí jenom mrak)

6 Zdroje: ULRYCHOVÁ, Irina. Čteme si a hrajeme si. Vyd. 1. Praha: Pansofia, 1996, s. 5. ISBN x.


Stáhnout ppt "CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola"

Podobné prezentace


Reklamy Google