Tradice a zvyky filipojakubské noci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vánoční zvyky a tradice
Advertisements

Vánoce.
Vypracoval: Michal Klaus
Okořín Nicola Čutková.

Vánoce v Irsku Ondra Machala.
Co je Masopust?.
Adapťák A Kaplan, Černá, Jarý, Babováková.
Vánoce Do křesťanského kalendáře byly tyto svátky zařazeny roku 336. Symbolem Vánoc se staly od 16. st. jesličky (betlém), od 19. st. v městském a později.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_377_STAVBA VĚTY Téma: VĚTA JEDNODUCHÁ,
LIDOVÝ SVÁTEK TŘÍ KRÁLŮ
POZVÁNKA NA ČARODĚJNICE DOVOLUJEME SI VÁS POZVAT NA PÁLENÍ ČARODĚJNIC. ČARODĚJNICE SE KONAJÍ KONAJÍ SE V ČESTLICÍCH NA POLI. BUDE TO VELKÉ,UVIDÍTE.
Jaro Mgr. Iveta Honzejková.
Kalendář - duben Petr Machala.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Kalendář - červen Petr Machala.
Kalendář - květen Petr Machala.
Pet Shop Pranostiky☺.
Kalendář - březen Petr Machala.
Výukový prográmek pro děti 2.třídy ZŠ Roční období
Magen – Davidova hvězda – symbol židovství
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Rčení, pořekadlo, přísloví,
Dárky V tomto ročním období je populární dávání vánočních dárků. Dárky jsou většinou zabalené v červené, zelené barvě nebo ve slavnostním balicím papíru.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova1045 AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková NÁZEV: VY_32_INOVACE_8/11_Jaro TEMA: Jaro ČÍSLO PROJEKTU: CZ.07/1.4.00/
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
Tradice a zvyky na Slovácku. Hody Hody patří k tradičním svátkům snad každé moravské vesnice. Hody se na vesnici slaví jako křesťanský svátek i jako.
Svatý Filip a Jakub – Pálení čarodějnic Rok v jeho prom ě nách a slavnostech.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Velikonoce TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Dušičky. Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 45 Autor:
Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM 1.květen - Máj Popis Popis, zvyky,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Aleš Jarolím VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Český jazyk_12_Slovní druhy.
Halloween a dušičky – proč slavíme odlišně ?
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník třída Autor
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
ROČNÍ OBDOBÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Práce s textem úryvku z pohádky.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jarmila Nováková
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_III.Vu_VÁNOČNÍ.
Život na vesnici VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_10_ŽIVOT NA VESNICI
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Jaro. Jaro JARO jarní rovnodennost měsíce: březen duben květen.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření leden 2013 Ročník
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.1 ROK a ROČNÍ OBDOBÍ fotografie - vlastní.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
FOLKLÓR JIHOMORAVSKÉHO KRAJE
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_04_VELIKONOCE Mgr. Petra Kukuczková
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
PODZIM STÁTNÍ SVÁTKY.
Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Zvyky a tradice Čechů.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace autor: Helena Petrůvová název: VY_32_INOVACE_16_PRVOUKA_JARO.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Hana Klimíčková
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Tradice a zvyky filipojakubské noci. NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Jaro v lidové slovesnosti II ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/21.0816 Tradice a zvyky filipojakubské noci.

Datum vytvoření projektu březen 2012 Ročník 5. Popis prezentace Tradice a zvyky filipojakubské noci a prvního máje.

Jaro v lidové slovesnosti II Na Filipa a Jakuba koníček si trávy naškubá. Tamhle je černej dům. Co v tom domě? Černá paní. Co tam vaří? Černou kaši. Čím ji mastí? Kolomastí. Čím ji bere? Lopatou, má palici chlupatou.

Pálení čarodějnic Filipojakubská noc, nebo také Valpuržina noc z 30. dubna na 1. května, je jednou z magických nocí, kdy mají zlé síly větší moc než jindy. Lidé věřili, že v povětří poletuje spousta čarodějnic, které se slétají na sabat. Této noci se říkávalo také filipojakubská noc podle církevních svátků sv. Filipa a Jakuba. Co je to sabat? Čarodějnický sabat, čarodějný sabat, černý sabat, případně v příslušném kontextu krátce jen sabat, je tradované označení nočního shromáždění čarodějnic vedených ďáblem. Sabaty se konaly na horách, skalách nebo pustých místech (Petrovy kameny apod.). Čarodějnice se tam obvykle dopravovaly na koštěti.

Co se dělo při čarodějnickém sabatu? vařily si v kotlíku lektvary, zpívaly a tancovaly skákaly do ohně či přes něj Čáry, máry, fuchty, Z černej mouky buchty!

Jak se lidé bránili proti čarodějnicím? Tak například:  kropili místnosti i dobytek svěcenou vodou na dvůr zapichovali trnkové pruty, vidle nebo košťata práskalo se biči, střílelo se z pušek bušilo se do hrnců a pánví pálení ohňů

ALE … Čarodějnice však nemusely být jenom zlé. Těch, které znaly tajemství bylin, uměly zahánět nemoci a napravovat zlomeniny, si lidé vážili. V některých jazycích dokonce slovo „čarodějnice” znamenalo „moudrá žena”. Ale ani tyto „hodné ”čarodějnice to neměly lehké. Většina z nich se ve středověku stala obětí tzv.„honu na čarodějnice”. Mnoho nevinných žen bylo odsouzeno a upáleno na hranicích po celé Evropě, ale i v Americe.

Filipojakubská noc dříve nyní 2 1

A už je tady první máj … Neseme, neseme májíček, uťal ho, uťal ho Janíček, pěkný, zelený, květy zdobený, náš stromeček. Z Čech

Tradice a zvyky 1. máje V předvečer 1. května se ještě dnes vypravují vesničtí mládenci do lesa, aby tu usekli co nejvyšší stromek a udělali z něj do rána staročeskou májku, tradiční symbol jara. Smrček, jedličku nebo borovici oklestí a špičku ozdobí věnci, šátky, květinami, pentlemi a fáborky. Celou noc májku bedlivě hlídají, protože by jim mohli přespolní mládenci odříznout a ukrást. A to byla ostuda.

A co možná nevíte…. Že kromě obecních májů, které se stavějí na návsi, vztyčují někdy mládenci menší májky -ozdobené břízky – před okny svých dívek. A že 1. května nad ránem bylo také v některých krajích zvykem vysypávat chodníčky lásky. Pěšinky z písku, pilin,kukuřičného šustí či otrub spojily domy zamilovaných dvojic. V první květnovou neděli obcházeli mládenci s májkou jednotlivá stavení a děvčata jim dávala dárečky. Pak se všichni sešli na návsi nebo hostinci u májové veselice. Této oslavě se říkalo Věneček.

A víte proč? Protože děvčata dávala přicházejícím mládencům na hlavu zelené věnečky. Pak je požádala, aby věnec zavěsili nad dveře.

Květnové pranostiky Na prvního máje déšť, málo sena, žita jest První květen deštivý - polím a loukám škodlivý Májová vlažička - naroste travička Studený máj - v stodole ráj Deštivý květen – žíznivý říjen Až přijde máj, vyženeme kozy v háj Sníh v máji - hodně trávy Májový deštíček - poroste chlebíček

Zopakuj si …. Filipojakubská noc se slaví…. Říkalo se jí podle dvou svatých …. Víš, jak by se dal jinak nazvat sabat ….. V tento den čarodějnice vařily ……

Řešení úkolu : Filipojakubská noc se slaví…. Říkalo se jí podle dvou svatých …. Víš, jak by se dal jinak nazvat sabat … V tento den čarodějnice vařily … 30. dubna sv. Filipa a sv. Jakuba slet lektvary

Co víš o 1. máji ? Mládenci stavěli v předvečer 1. máje… Na ozdobu používali … Májové veselici se také říkalo… Zelené věnečky věšeli mládenci na …..

Řešení úkolu : Mládenci stavěli v předvečer 1. máje… Na ozdobu používali … Májové veselici se také říkalo… Zelené věnečky věšeli mládenci na ….. májku pentle, šátky, mašle Věneček dveře

Jak slavíte filipojakubskou noc u vás?

Pokus se nakreslit májku…

Použité odkazy http://www.isumava.cz/view.php?nazevclanku=kvetnove-pranostiky&c http://encyklopedie.seznam.cz/search?q=filipojakubská%20noc isloclanku=2007050001 Fotografie: 1 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Praetorius_Blocksberg.jpg?u selang=cs 2 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:P%C3%A1len%C3%AD_%C4%8D arod%C4%9Bjnice_.jpg Ostatní obrázky: www.office.microsoft.com