Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Jazyk a jazyková komunikace Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_491 Ročník: 3. Sada: Český jazyk Druh: Prezentace, výklad učiva Autor: Mgr. Andrea Hamplová Název: Svátky jara – zvyky, tradice, pranostiky Anotace: Žáci si osvojí poznatky o významném jarním svátku – o Velikonocích. Seznámí se s pranostikami, velikonočními koledami, symboly a zvyky. Na závěr si znalosti ověří odpověďmi na připravené otázky. Datum vytvoření: Datum ověření:

2 VELIKONOCE

3 Kdy se slaví Velikonoce?
Velikonoce jsou pohyblivý svátek. Slaví se po jarní rovnodennosti (21.3.) a to vždy v neděli po prvním úplňku. Můžou být tedy v rozmezí od do

4 Proč se slaví Velikonoce?
Velikonoce jsou nejvýznamnější křesťanský svátek – slaví se zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Z pohledu pohanských tradic se Velikonoce slaví jako období vítaní jara.

5 Zvyky a tradice Velikonoc

6 Postní období 40 dnů před Velikonocemi křesťané dodržují půst.
Tak jako neděle před Vánocemi mají své názvy (vyjmenujte si je), tak je to podobné i u Velikonoc.

7 Názvy nedělí před Velikonocemi
1. neděle – černá – ženy se zahalovaly černými šátky 2. neděle – pražná – jedlo se jídlo z praženého nezralého obilí 3. neděle – kýchavá – kolikrát člověk v ten den kýchnul, buď tolik let ještě žil, nebo za tolik let zemřel (jiný kraj)

8 4. neděle – družebná – mladým lidem bylo povoleno sejít se a pobavit se
5. neděle – smrtná – Vynášela se smrt (Morana, Mařena, Smrtka,…). Figura připomínající smrt se házela do potoka. 6. neděle – květná – připomenutí slavnostního vjezdu Ježíše Krista do Jeruzaléma, kde ho lid vítal palmovými větvemi. U nás palmy nerostou, proto je nahradily větvičky jívy – tzv. kočičky.

9 Pašijový týden – poslední týden před Velikonocemi
Modré pondělí Žluté úterý – v domácnostech se uklízelo

10 Škaredá středa – Nikdo se nesměl mračit, jinak se mračil všechny středy v roce.
Zelený čtvrtek – v tento den se mají jíst všechna „zelená“ jídla – špenát, bylinky, zelená zelenina,... – aby byl člověk celý rok zdravý, V tento den také utichly všechny zvony (odletěly do Říma) – zvony nahradily řehtačky

11 Velký pátek = den smutku, ukřižování Ježíše Krista, země se otevírá a vydává své poklady
Zvyky: Nesmělo se prát prádlo v potoce, protože by se mylo v Ježíšově krvi. Lidé se před východem slunce omývali v potoce, aby byli chráněni před nemocemi.

12 Velikonoční neděle = Boží hod velikonoční
Bílá sobota Zvyky: zapaluje se velikonoční svíčka opět se rozezní zvony Velikonoční neděle = Boží hod velikonoční Den zmrtvýchvstání Ježíše Krista, končí půst Zvyky: byly svěceny velikonoční pokrmy – beránek, vejce, mazanec, chléb,…

13 Velikonoční pondělí = velikonoční hodování
Lidová tradice – chlapci obcházejí domy s pletenou pomlázkou z vrbového proutí ozdobenou pentlemi a šlehají s ní dívky, aby byly celý rok zdravé, u toho říkají básničky. Děvčata jim poděkují a za odměnu chlapcům dají malované vajíčka = kraslice. Pomlázka – symbol zdraví a síly

14 Velikonoce ve světě Velikonoční zajíček – v mnohých zemích je tradice spojená s velikonočním zajíčkem. Je to hledání vajíček, které přinesl právě velikonoční zajíček. Velikonoční vajíčka bývají čokoládová. Děti mezi sebou soutěží, kdo jich více najde.

15 Velikonoční symboly Zelený strom Pomlázka Vajíčka Zajíček Beránek
Červené jablko

16 Velikonoční koledy Hody, hody Malý koledníček Hody, hody do provody, Já jsem malý koledníček, tetičko dejte vejce malovaný, přišel jsem k vám pro červený vajíčko. nedáte-li malovaný, Pro vajíčko červený, dejte aspoň bílý, pro koláč bílý, jsem-li já vám, tetičko, slepička vám snese jiný koledníček milý?

17 Pranostiky Na Velikonoce jasno – bude laciné máslo.
Je-li zelený čtvrtek bílý, tak je léto teplé. Velký pátek deštivý – dělá rok žíznivý. Když na Velký pátek hřmí, na poli se urodí. Omrzne-li na Velký pátek stromový květ, nebude ten rok ovoce. Na Boží-li hody prší, suchou úrodu vysuší.

18 Kontrolní otázky a úlohy
Proč slavíme Velikonoce? Co nahradí zvony na Zelený čtvrtek? Vyjmenujte pár symbolů Velikonoc. Řekněte alespoň dva názvy velikonočních nedělí. Co se dělá na Velikonoční pondělí? Jak se slaví Velikonoce ve světě?

19 Cit – 04 – 05 Obrazový materiál dostupný na: Online klipart – 18:22 – 18:34 4%8Dn%C3%AD_ber%C3%A1nek.jpg/220px- Velikono%C4%8Dn%C3%AD_ber%C3%A1nek.jpg


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google