Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Advertisements

Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_05 Název materiáluAkcie AutorMgr.
Základní charakteristika společnosti - Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
WORKSHOP „Prioritizace“ a pravidlo „De Minimis“ Kamil Nejezchleb Svatomartinská konference
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
1 Profilová část maturitní zkoušky a poznatky z 5leté praxe Mgr. Petra Pátková, odbor vzdělávací soustavy jednání Asociace SPŠ Špindlerův Mlýn, 7. říjen.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Prodej sexuálních služeb na ulici v interakci s prací policie a strážníků PhDr. Jiří Frýbert.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POPIS FUNKCÍ CENTRÁLNÍ BANKY.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Iva Hůdová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Použití pracovněprávních předpisů při výkonu veřejné služby
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Pojem přeměna obchodní společnosti
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Fúze a akvizice na kapitálovém trhu
Kód vzdělávacího materiálu:
Sociální politika v EU. Charakteristika a vývoj sociální politiky EU
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Schůze Spolku pro obnovu venkova ČR Praha 1. dubna 2014
Rozhodování 1.
Mlčenlivost a nezávislost národního preventivního mechanismu
Sekundární právo v oblasti sociální politiky
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Bankovní účetnictví Účetní závěrka a zveřejňování informací
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Indexy kapitálových trhů
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Pracovnělékařské služby
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Účetní pravidla, změny v účetních odhadech a chyby
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Benefit7.
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Veřejná nabídka cenných papírů Michal Radvan
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Práva a povinnosti odborové organizace v oblasti BOZP
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Přijímací řízení na střední školy 2016/2017
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
Ukládání a zveřejňování písemností
Čím vším se řídí reklama pro odborníky
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
5. Tematický celek - Krátkodobý finanční majetek
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Seminář AMG, Písek 2018 GDPR.
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Organizátor regulovaného trhu (burza) a jeho právní úprava VOKT (P-5)
Přijímací řízení v roce uchazeč může pro 1
Seminář o stavebním spoření
Fúze a akvizice na kapitálovém trhu
Odbor školství Mgr., Bc. Jitka Hozmanová
Přijímací řízení, odvolací řízení
Transkript prezentace:

Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů zákon č. 256/2004 PKT vyhláška ČNB 234/2009 o ochraně proti zneužívání trhu a transparenci směrnice Komise 2007/14 ES,kterou se stanoví prováděcí pravidla k některým ustanovením směrnice 2004/109/ES o harmonizaci požadavků na průhlednost týkajících se informací o emitentech, jejichž cenné papíry jsou přijaty k obchodování na regulovaném trhu Úřední sdělení ČNB, jimž se vydává Metodika nakládání s vnitřními informacemi

Všeobecně k informační povinnosti Informační povinnosti periodické soubor relevantních informací fixovaných ke stanovenému okamžiku Informační povinnost průběžná průběžná aktualizace informací v okamžiku, kdy vznikají Obecné zákazy § 121 PKT zákaz používat nepravdivé, klamavé nebo zavádějící informace zákaz zamlčovat skutečnosti významné pro rozhodování investorů zákaz nabízet výhody, které nemohou zajistit zákaz poskytovat nekorektní informace o své hospodářské situaci

Průběžná informační povinnost Týká se tzv. čerstvých informací o skutečnostech,které mají schopnost ovlivnit kurz investičního nástroje. Těžiště právní úpravy se nalézá v ZPKT a vyhlášce ČNB. Za nejdůležitější průběžnou informační povinnost se považuje uveřejnění tzv. vnitřní informace . Vnitřní informace § 124 ZPKT přesná informace, která se přímo nebo nepřímo týká investičního nástroje, který byl přijat k obchodování na regulovaném trhu členského státu EU nebo o jehož přijetí k obchodování na regulovaném trhu členského státu EU bylo požádáno, emitenta takových investičních nástrojů nebo jiné skutečnosti významné pro vývoj kurzu či jiné ceny takového investičního nástroje nebo jeho výnosu, pokud tato informace není veřejně známá a pokud by poté, co by se stala veřejně známou, mohla významně ovlivnit kurz nebo výnos tohoto investičního nástroje. Jen a pouze taková informace, která kumulativně splňuje všechny uvedené znaky může být považována za informaci vnitřní. Kritérium tzv. průměrně rozumného investora

Zveřejnění vnitřní informace vždy současně na dvou místech požadavek rychlosti uveřejnění pouhé zpřístupnění ji nečiní veřejně známou stačí možnost subjektů se s ní seznámit nezvýhodňovat některé investory před jinými pokuta až 10 mil možnost odložení informační povinnosti Osoby, které mají přístup k vnitřním informacím a jejich povinnosti § 5 vyhlášky ČNB č.234/2009 osoby, jimž emitent vnitřní informace sám zpřístupňuje Zasvěcené osoby mají ve vztahu k vnitřní informaci tři povinnosti: a) mlčenlivost a zamezení přístupu k vnitřní informaci jiné osobě b) zákaz činit přímá či nepřímá investiční doporučení týkající se finančních nástrojů, kterých se informace týká; c) zákaz takový finanční nástroj zcizit nebo jej nabýt nebo se o jeho nabytí či zcizení pokusit (lhostejno zda přímo nebo nepřímo, zda na účet svůj nebo účet třetí osoby).

Ostatní průběžné povinnosti emitenta Další povinnosti emitenta kotovaných cenných papírů jsou obsaženy v § 120 KPT, který ukládá uveřejňování všech změn práv vztahujících se ke kótovanému cennému papíru (bez ohledu na to, zda jde o změnu kurzotvornou), informování o skutečnostech významných pro ochranu investorů nebo pro řádné fungování trhu, dále uveřejňování informací o svolání valné hromady, každé změny svých stanov, výplatě dividendy, ale také o přijaté půjčce nebo úvěru, vydání nových akcií, svolání schůze vlastníků dluhopisů atd. Tyto informace mohou být současně vnitřními informacemi a často jimi budou. Informaci, která naplňuje znaky vnitřní informace, ale současně je zmíněna v § 120, je emitent povinen uveřejnit vždy neprodleně - nemožnost odkladu jejího uveřejnění!