ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ 10-1-05 Vznik vlastností zboží Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace Prezentace je určena žákům učebního oboru prodavač se zaměřením na potravinářské a smíšené zboží Vznik vlastností zboží podmiňují činitelé, kteří dodávají zboží charakteristické rysy a vlastnosti Obsahem prezentace jsou 4 základní činitelé, kteří se podílejí na vzniku užitné hodnoty výrobku.
Vznik vlastností zboží Zboží získává v průběhu výroby charakteristické rysy a vlastnosti a v souhrnu tvoří užitnou hodnotu Vlastnosti podmiňují 4 činitelé: Suroviny Technologie Konstrukce Výtvarná činnost
Suroviny Základní složka výroby Tradiční materiály Nové materiály
Přísady
TECHNOLOGIE VÝROBY ZBOŽÍ ZÁKLADNÍ VÝROBA ZUŠLECHŤOVÁNÍ
VÝROBA Členění z hlediska k výrobnímu oboru hlavní výroba vedlejší výroba doplňková výroba přidružená výroba Členění z hlediska rozsahu sortimentu a objemu výroby kusová výroba sériová výroba hromadná výroba
Technologie výroby Mechanická technologie nemění se chemická podstata zpracovaného materiálu Chemická technologie mění se chemická podstata materiálu Biochemická technologie změnu suroviny zabezpečují mikroorganismy
ZUŠLECHŤOVÁNÍ procesy dodávají výrobkům nové užitné vlastnosti dotváří užitnou hodnotu výrobků
KONSTRUKCE ZBOŽÍ Konstrukční úkony vytvářejí užitnou hodnotu zboží Např.: střihové řešení kostýmů receptury potravin vazba tkaniny
VÝTVARNÁ ČINNOST tvarové řešení barevné řešení zdobení vzory kombinace barev módní trendy obal výrobku
Použitá literatura KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. Praha: IQ 147, spol. s r.o., 2002, 17-19. ISBN NEUVEDENO AUTOR NEUVEDEN. Výroba [online]. [cit. 13.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDroba Obrázky: http://office.microsoft.com