Listina základních lidských práv a svobod

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obsah a dodržování lidských práv
Advertisements

Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Všeobecná deklarace lidských práv
Demokracie a její hodnoty
Lidská práva v dokumentech
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Základní práva a svobody
VY_32_INOVACE_SVF33560DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_SVF33460DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Prezident ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Soudy, soudní řízení, právnické profese Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Lidská práva Leden Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace.
Orientovaný úhel Goniometrie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Mastíková. Dostupné z Metodického portálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.11_lidska_prava _II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Zaměstnání a podnikání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Občanská práva a povinnosti
Institut ochránce práv dětí
Obrazový materiál pro pracovní list – Retušování
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Obrazový materiál pro pracovní list – Kanály
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Věková hranice českého práva
Občanská práva a povinnosti
PŘEDVOLEBNÍ KAMPAŇ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Zrakové vnímání Variabilní hra
PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU – SLOŽKY STÁTNÍ MOCI
Obrazový materiál pro pracovní list – Kanály
Obrazový materiál pro pracovní list – Transformace
Práva a povinnosti osob
Práva a svobody a veřejná moc
Práva a povinnosti osob
Jméno autora: Mgr. Zděnka Němečková Datum vytvoření :
Práva a povinnosti osob
Člověk a předpoklady soužití Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Lidská práva Leden 2016.
Právo a spravedlnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Listina základních práv a svobod Lidská práva
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Veřejný ochránce práv.
LIDSKÁ PRÁVA y.
Zrakové vnímání 6 Variabilní hra
Půjdem spolu do Betléma…
POČÍTÁME DO 5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Mudrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Listina základních lidských práv a svobod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

V roce 1992 byla u nás přijata Listina základních práv a svobod a stala se součástí ústavního pořádku ČR. Je složena z preambule a 6 hlav (44 článků), které se věnují 5 základním okruhům práv (hlavy II–V).

Struktura Listiny Hlava první – obecná ustanovení; Hlava druhá – lidská práva a základní svobody: a) základní lidská práva a svobody; b) politická práva. Hlava třetí – práva národnostních a etnických menšin; Hlava čtvrtá – hospodářská, sociální a kulturní práva; Hlava pátá – právo na soudní a jinou právní ochranu; Hlava šestá – ustanovení společná.

Koncepce listiny vychází z mezinárodních úmluv o lidských právech, zejména z Evropské úmluvy o lidských právech a Všeobecné deklarace OSN o lidských právech. Listina obsahuje výčet práv zaručených buď všem lidem (např. právo na život), nebo pouze občanům (např. volební právo).

Lidská práva vstupují do mezinárodních vztahů – jedinec hájí svá práva proti vlastnímu státu a hledá ochranu u mezinárodního společenství. Nejvýznamnějším orgánem OSN, který sleduje dodržování lidských práv, je Komise pro lidská práva se sídlem v Ženevě. Rada ve Štrasburku iniciovala vznik dvou institucí na ochranu lidských práv – Evropskou komisi pro lidská práva a Evropský soud pro lidská práva, které umožňují stížnosti na porušování lidských práv. S Radou Evropy souvisejí i dva základní dokumenty v oblasti lidských práv: tzv. Římská úmluva (1950) a Evropská charta sociálních práv (1961).

Úkol: O ochranu lidských práv se starají také různé neziskové organizace. Pokuste se ve dvojicích zjistit, o které neziskové organizace jde, a podělte se s výsledkem s ostatními žáky. V demokratických státech, od roku 2000 i v ČR, je zřízen institut veřejného ochránce práv. Doplňte: Veřejný ochránce práv je volen .......... Je volen na období ........ let. Kandidáty navrhuje ......... a senát. Může být zvolen pouze .... po sobě . Žáci mohou použít k úkolu internet (například vyhledávač Google či internetovou encyklopedii Wikipedie). Dále internetové stránky www.psp.cz. Použité zdroje vždy uvedou..

Diskuze: Žáci se rozdělí do skupinek, každá skupinka si vylosuje jeden z paragrafů Listiny základních práv a svobod a pokusí se vyjádřit, o co v tomto paragrafu jde. Učitel koordinuje a usměrňuje diskuzi. Žáci mohou reagovat na ostatní názory. Přehled paragrafů Listiny základních práv a svobod naleznou žáci na internetové stránce http://www.sbirkazakonu.info/listina-zakladnich-prav-a-svobod/. Sami si vyrobí kartičky s jednotlivými paragrafy, které následně losují.

Použitá literatura: EMMERT, František. Odmaturuj! ze společenských věd. 1. vyd. Brno: Didaktis, 2003, 224 s. Odmaturuj!. ISBN 80- 862-8568-5. Listina základních práv a svobod (2/1993 Sb.). [online]. (cit. 2013-11-04). Dostupné z: <http://www.sbirkazakonu.info/listina-zakladnich-prav-a- svobod/>