: Suroviny pro cukráře III. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/17 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
Advertisements

KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
VODA, VZDUCH - OPAKOVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací materiál : AZ.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
Energetická hodnota potravin (EH)
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Netradiční zdroje elektrické energie
Potraviny rostlinného původu VY_32_INOVACE_Kaluzova_
Suroviny pro cukráře I. ročník
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
VYS_32_INOVACE_491_Mytí, smáčivost, emulgace NÁZEV ŠKOLY
Podstatná jména hromadná, pomnožná, látková
Suroviny pro cukráře I. ročník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Suroviny pro cukráře II. ročník
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Cukrové Polevy
Cukry – přírodní sladidla
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Griliáž
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Polevy - význam
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
VY_32_INOVACE_ Ostravan
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Třené, jádrové a smetanové výrobky
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
VY_32_INOVACE_ Výrobky – Pražské koule
VY_32_INOVACE_ Regulace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Přenosové soustavy Autor: Pszczółka Tomáš VY_32_INOVACE_pszczolka_
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Hra k zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
čeledi krytosemenných rostlin III
Suroviny pro cukráře I. ročník VY_32_INOVACE_
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
: Suroviny pro cukráře III. ročník
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
Základní druhy zeleniny VY_52_INOVACE_34
VY_32_INOVACE_10_GAS_576_Dos
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
Matematika + opakování a upevňování učiva
Rozmnožování organismů
VY_32_INOVACE_ČJPS20660BED-řešení
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

: Suroviny pro cukráře III. ročník VY_32_INOVACE_ 15-2-18-Riskuj – procvičování tematických celků Autor: Gražyna Salamonová, Mgr. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Risk

Anotace Materiál je určen k upevnění znalosti. Můžou ho využívat žáci oboru Cukrář, Kuchař, Číšník, Prodavač, Pekař v předmětech Suroviny, Potraviny a výživa, Zbožíznalství.

Pravidla hry Žáci se rozdělí na skupiny. Rozhodčí zapisuje výsledky a hlídá časový limit pro odpověď určený vyučujícím. První skupina volí otázku, za správnou odpověď jí rozhodčí přičte body. Poté volí další skupina v pořadí. Hra končí po ukončení časového limitu nebo po vyčerpání všech otázek. Vítězí skupina s nejvyšším počtem bodů.

Risk – hrací pole Čaj Káva Pochutiny a Koření Kypření 1000 1000 1000 2000 2000 2000 2000 3000 3000 3000 3000 4000 4000 4000 4000 5000 5000 5000 5000

Oblast 1 1000 Největšími pěstiteli čaj jsou.., Brazílie, Peru, Mosambik. Čína, Rusko, Indie, Japonsko, Vietnam. Turecko, Egypt, Arabské země. Na hrací pole

Listy čajovníku se sklízejí…. Oblast 1 2000 Listy čajovníku se sklízejí…. 4 krát až 5 krát do roka. 6 krát až 7 krát do roka. 1 krát až 2 krát do roka. Na hrací pole

Oblast 1 3000 Které vitamíny obsahují čajové lístky? vitamíny A, D, E, K vitamíny A, C, B ,K, P vitamíny C, B ,D, K a PP Na hrací pole

Oblast 1 4000 Co se dělá s čajovými lístky na rolerech? na rolerech se svinují a třídí na rolerech se suší na rolerech se namáčejí Na hrací pole

Oblast 1 5000 chlorofyl a polyfenylové látky Co si uchovává zelený čaj ? chlorofyl a polyfenylové látky Odpověď naleznete pod šedým obdélníkem. Na hrací pole

Prvotní zpracování kávy probíhá … Oblast 2 1000 Prvotní zpracování kávy probíhá … za sucha nebo za mokra. pražením. fermentaci. Na hrací pole

Infračervenými paprsky se káva … Oblast 2 2000 Infračervenými paprsky se káva … fermentuje. pražení je. suší. Na hrací pole

Oblast 2 3000 2 – 3 %. 4 – 5 % 1 – 2 % Kolik je v kávě kofeinu? Na hrací pole

Zelenou kávu lze skladovat … Oblast 2 4000 Zelenou kávu lze skladovat … půl roku. 1 rok. několik let. Na hrací pole

Oblast 2 5000 Jak se jmenuje firma, která uvedla ve 30. létech na trh Instantní kávu? Odpověď naleznete pod šedým obdélníkem. NESTLÉ Na hrací pole

Oblast 3 1000 Jsou pochutiny nutné k udržení životních pochodů? jen některé ano ne Na hrací pole

Oblast 3 2000 Aromatických vlastnosti pochutin se také využívá… ve farmaceutickém průmyslu. ve drožďárenském průmyslu.. v mlýnském průmyslu. Na hrací pole

Vanilka patří do skupiny… Oblast 3 3000 Vanilka patří do skupiny… květy. plod. oddenky. Na hrací pole

Skořice patří do skupiny… Oblast 3 4000 Skořice patří do skupiny… kůra. plod. květ. Na hrací pole

Jak působí pochutiny na organizmus? Oblast 3 5000 Jak působí pochutiny na organizmus? Odpověď naleznete pod šedým obdélníkem. povzbuzují nervovou soustavu a působí na vyměšování trávicích šťáv a tím i celý proces trávení. -k Na hrací pole

Oblast 4 1000 Druhy kypření jsou… fyzické, biologické, chemické. fyzikální, bílkovinné, chemické. fyzikální, biologické, chemické. Na hrací pole

Oblast 4 2000 Biologické kypřeni je, když použijete … hydrogen uhličitan amonný. droždí. kypřicí prášek. Na hrací pole

Oblast 4 3000 Hydrogenuhličitan amonný se v praxi označuje názvy např.: amonium, cukrářské kvasnice, karbon. amonium, emulgátor, karbomex. stabilizátor, cukrářské kvasnice, karbomex. Na hrací pole

Hydrogenuhličitan sodný chrání kypřící prášek… Oblast 4 4000 Hydrogenuhličitan sodný chrání kypřící prášek… před vysušením. před zvlhnutím. před plísní. Na hrací pole

Oblast 4 5000 Co je podstatou kypření? zvětšení objemu výrobku Odpověď naleznete pod šedým obdélníkem. Na hrací pole

POUŽITÁ LITERATURA BLÁHA, Ludvík, František ŠREK a Rudolf SCHALLER. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2., aktualiz. vyd. Praha: Informatorium, 1996, 212 s., [8] s. barev. il. ISBN 80-854-2786-9.