: Suroviny pro cukráře III. ročník VY_32_INOVACE_ 15-2-18-Riskuj – procvičování tematických celků Autor: Gražyna Salamonová, Mgr. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Risk
Anotace Materiál je určen k upevnění znalosti. Můžou ho využívat žáci oboru Cukrář, Kuchař, Číšník, Prodavač, Pekař v předmětech Suroviny, Potraviny a výživa, Zbožíznalství.
Pravidla hry Žáci se rozdělí na skupiny. Rozhodčí zapisuje výsledky a hlídá časový limit pro odpověď určený vyučujícím. První skupina volí otázku, za správnou odpověď jí rozhodčí přičte body. Poté volí další skupina v pořadí. Hra končí po ukončení časového limitu nebo po vyčerpání všech otázek. Vítězí skupina s nejvyšším počtem bodů.
Risk – hrací pole Čaj Káva Pochutiny a Koření Kypření 1000 1000 1000 2000 2000 2000 2000 3000 3000 3000 3000 4000 4000 4000 4000 5000 5000 5000 5000
Oblast 1 1000 Největšími pěstiteli čaj jsou.., Brazílie, Peru, Mosambik. Čína, Rusko, Indie, Japonsko, Vietnam. Turecko, Egypt, Arabské země. Na hrací pole
Listy čajovníku se sklízejí…. Oblast 1 2000 Listy čajovníku se sklízejí…. 4 krát až 5 krát do roka. 6 krát až 7 krát do roka. 1 krát až 2 krát do roka. Na hrací pole
Oblast 1 3000 Které vitamíny obsahují čajové lístky? vitamíny A, D, E, K vitamíny A, C, B ,K, P vitamíny C, B ,D, K a PP Na hrací pole
Oblast 1 4000 Co se dělá s čajovými lístky na rolerech? na rolerech se svinují a třídí na rolerech se suší na rolerech se namáčejí Na hrací pole
Oblast 1 5000 chlorofyl a polyfenylové látky Co si uchovává zelený čaj ? chlorofyl a polyfenylové látky Odpověď naleznete pod šedým obdélníkem. Na hrací pole
Prvotní zpracování kávy probíhá … Oblast 2 1000 Prvotní zpracování kávy probíhá … za sucha nebo za mokra. pražením. fermentaci. Na hrací pole
Infračervenými paprsky se káva … Oblast 2 2000 Infračervenými paprsky se káva … fermentuje. pražení je. suší. Na hrací pole
Oblast 2 3000 2 – 3 %. 4 – 5 % 1 – 2 % Kolik je v kávě kofeinu? Na hrací pole
Zelenou kávu lze skladovat … Oblast 2 4000 Zelenou kávu lze skladovat … půl roku. 1 rok. několik let. Na hrací pole
Oblast 2 5000 Jak se jmenuje firma, která uvedla ve 30. létech na trh Instantní kávu? Odpověď naleznete pod šedým obdélníkem. NESTLÉ Na hrací pole
Oblast 3 1000 Jsou pochutiny nutné k udržení životních pochodů? jen některé ano ne Na hrací pole
Oblast 3 2000 Aromatických vlastnosti pochutin se také využívá… ve farmaceutickém průmyslu. ve drožďárenském průmyslu.. v mlýnském průmyslu. Na hrací pole
Vanilka patří do skupiny… Oblast 3 3000 Vanilka patří do skupiny… květy. plod. oddenky. Na hrací pole
Skořice patří do skupiny… Oblast 3 4000 Skořice patří do skupiny… kůra. plod. květ. Na hrací pole
Jak působí pochutiny na organizmus? Oblast 3 5000 Jak působí pochutiny na organizmus? Odpověď naleznete pod šedým obdélníkem. povzbuzují nervovou soustavu a působí na vyměšování trávicích šťáv a tím i celý proces trávení. -k Na hrací pole
Oblast 4 1000 Druhy kypření jsou… fyzické, biologické, chemické. fyzikální, bílkovinné, chemické. fyzikální, biologické, chemické. Na hrací pole
Oblast 4 2000 Biologické kypřeni je, když použijete … hydrogen uhličitan amonný. droždí. kypřicí prášek. Na hrací pole
Oblast 4 3000 Hydrogenuhličitan amonný se v praxi označuje názvy např.: amonium, cukrářské kvasnice, karbon. amonium, emulgátor, karbomex. stabilizátor, cukrářské kvasnice, karbomex. Na hrací pole
Hydrogenuhličitan sodný chrání kypřící prášek… Oblast 4 4000 Hydrogenuhličitan sodný chrání kypřící prášek… před vysušením. před zvlhnutím. před plísní. Na hrací pole
Oblast 4 5000 Co je podstatou kypření? zvětšení objemu výrobku Odpověď naleznete pod šedým obdélníkem. Na hrací pole
POUŽITÁ LITERATURA BLÁHA, Ludvík, František ŠREK a Rudolf SCHALLER. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2., aktualiz. vyd. Praha: Informatorium, 1996, 212 s., [8] s. barev. il. ISBN 80-854-2786-9.