Společné a koordinované politiky EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CIZINCI V ČR A PLZEŇSKÉM KRAJI Tisková konference, Plzeň,
Advertisements

Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
EVROPSKÁ UNIE MAREK PARVONIČ. HISTORIE ZÁKLADY PODNĚTY Zabránit opakování tragédie dvou světových válek Zajištění evropského míru Revitalizace Evropy.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
Spolupráce podniků s vysokými školami. Kolaboratorní výzkum Účinná spolupráce Smlouva o využití podpory Smluvní výzkum Úvod ČVUT – odbor rozvoje2.
Regionální management II prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Společná obchodní politika Mgr. Oldřich Hájek. Obecná charakteristika SOP: Obecná charakteristika SOP: 7% populace, 24% světového produktu, 21% světového.
2013 Evropský rok občanů: Co nám přinese? Andrea Matušáková Zastoupení Evropské komise v ČR.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
FONDY EU Předvstupní podpora Agenda 1999 – 2006 a její plnění v ČR.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Bezpečnostní systém ČR
Odkud se berou peníze v rozpočtu
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Pojem přeměna obchodní společnosti
Právo Evropské unie 2 Prezentace
EVROPSKÁ UNIE – VZNIK A VÝVOJ
Ekonomická Integrace a Politiky EU
Dějiny daňových teorií
„Váš kraj, Váš rozpočet“
Josef Středula, předseda ČMKOS
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Sociální politika v EU. Charakteristika a vývoj sociální politiky EU
Název vzdělávacího materiálu
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Historické milníky EU Monika Matysová.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Orgány EU.
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Makroekonomie E 7 - otázky.
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Společné a koordinované politiky EU
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Ekonomika veřejného sektoru
Evropská unie Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Správa sociálního zabezpečení
Imigrační politika EU Listopad 2010.
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Vliv reklamy na společnost
Název projektu: Moderní škola
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Výchova k občanství Státní správa a samospráva
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Mezinárodní právo veřejné Evropské právo
EVROPSKÁ UNIE.
Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Podpora rovnosti osob LGBTI v Evropské unii
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
Transkript prezentace:

Společné a koordinované politiky EU Mgr. Oldřich Hájek

Principy a kompetence Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU Každá politika je řízena principy Při dělbě pravomocí mezi Evropskou unii a členské státy je stále větší důraz kladen na princip subsidiarity. Podle něj mají být rozhodnutí přijímána na co nejnižší úrovni státní správy/samosprávy

Dělba pravomocí V oblastech s tzv. výlučnými kompetencemi má Evropská unie v podstatě monopol na tvorbu pravidel. Členské země zde mohou přijímat rozhodnutí jen s povolením EU. Jde především o oblast zahraničního obchodu, cel, měnové politiky (pro země eurozóny) a část problematiky vnitřního trhu. V oblastech s tzv. sdílenými kompetencemi mohou členské země vydávat vlastní legislativu jen tehdy, pokud zde již neexistuje společná evropská úprava, případně jako doplněk k ní. Sem náleží mj. oblast čtyř svobod vnitřního trhu, zemědělství a rybolov, doprava, sociální politika, ochrana životního prostředí, hospodářská soutěž, daně, občanství Unie, ochrana spotřebitele, politika na podporu hospodářské a sociální soudržnosti a vízová, přistěhovalecká a daňová politika.

Dělba pravomocí Doplňující kompetence má Evropská unie v oblastech, kde svou činností podporuje politiku jednotlivých členských zemí. I když EU v některých oblastech s doplňujícími kompetencemi působí velmi aktivně, jádro pravomocí zde zůstává v rukou národních vlád. Do této kategorie náleží např. hospodářská politika, zaměstnanost, vzdělání, věda a výzkum, ochrana veřejného zdraví, kultura nebo celní spolupráce. Ostatní oblasti zůstávají zcela v kompetenci členských zemí. Evropská unie v nich nemá právo přijímat rozhodnutí. Členské země například samy rozhodují o své vnitřní organizaci, systému veřejné správy, organizaci svých bezpečnostních složek, justice, zdravotnictví, výši mezd atd.

Pilířová struktura politik EU První pilíř Jednotný trh Společná měna Euro Zahraniční obchod Zemědělství Doprava Azylová a přistěhovalecká politiky Celní a soudní spolupráce v občanskoprávních věcech Volný pohyb Supranacionální charakter Druhý pilíř Společná a zahraniční politika Lidská práva Demokracie Mezivládní charakter Třetí pilíř Policejní a justiční spolupráce v trestních věcech Mezivládních charakter

Politiky EU Společné politiky Koordinované (komunitární politiky) Obchodní politika Zemědělská politika Dopravní politika Měnová politika Zahraniční a bezpečnostní politika Koordinované (komunitární politiky) Jednotný vnitřní trh Regionální (strukturální) politika Ochrana spotřebitele Ochrana životního prostředí Energetická politika Podpora výzkumu a technologického vývoje