JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Advertisements

VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Odrazový můstek reformy zdravotnictví v oblasti zdravotních služeb
O právech pacientů a také o právech pojištěnců
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Veřejnost proti korupci
O právech pacientů a také o právech pojištěnců
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK.
Role státu v moderních zdravotních systémech PŘEDKLÁDÁ STÍNOVÝ MINISTR ODS senátor Tomáš Julínek senátor Tomáš Julínek ČZF Brno
ČZF 2008 – Řízená péče Právní komentáře
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Registr dlužníků státu
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Zdravotnictví řízené občanem Pavel Vepřek Tým DG plus.
REFORMNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ PhDr. Lucie Bryndová Seminář odboru 37 Ministerstva financí
REFORMNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ MUDr. Markéta Hellerová, MUDr. Pavel Hroboň Jihlava,
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Koncept řízené péče v legislativním návrhu MZ ČR PhDr. Lucie Bryndová, Mgr. Henrieta Maďarová, M.S. České zdravotnické fórum Darová u Rokycan,
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Nové volební období a očekávaní obcí a měst Nové volební období a očekávaní obcí a měst XIII. celostátní finanční konference – 2. – 3. prosince 2010 Ing.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Česká republika a Slovensko dvě země, dvě reformy Dialogem ke změně – slovenská zkušenost CERGE-EI, Praha, PhDr. Lucie Antošová Ministerstvo.
Kvalita v českém zdravotnictví
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Správa sociálního zabezpečení Veřejné zdravotní pojištění.
Systém veřejného zdravotního pojištění v ČR a jeho vývoj Vladimír Kothera generální ředitel ZP M-A prezident SZP ČR Duben 2008.
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
CO PŘINESOU NOVÉ ZÁKONY ANEB REFORMA POKRAČUJE Praha, 6. listopad 2008.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
Reklama, léčiva, informace očima pojištěnce JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
MUDr. Jan Bruthans, CSc, FESC Centrum kardiovaskulární prevence 1.LF UK a TN Praha Zdravotnická komise KDU-ČSL.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Nezbytnost integrace psychosomatiky do současné medicíny? Očima pacienta. Mgr. Michala Filipová Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. Občanské sdružení.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
1.  Má svoji odbornou společnost v rámci ČLS JEP  Má svoji subkatedru v rámci IPVZ  Nemá svůj obor, jednotný systém vzdělávání RL  Kvalifikace RL.
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
CO PŘINESOU NOVÉ ZÁKONY ANEB REFORMA POKRAČUJE
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Standardizace odborné zdravotní péče
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
REFORMA VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Z POHLEDU ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Správa sociálního zabezpečení
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
BLEP061p Řízení ekonom. a právo
Správa sociálního zabezpečení
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Transparentnost a nastavení procesů zadávání veřejných zakázek s ohledem na ochranu zadavatele Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj.
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Transkript prezentace:

JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Zdravotnictví, právo a reformy (z pohledu pojištěnce a daňového poplatníka) JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s.

Program Role a dosavadní činnost PZP ČR Co je zájmem pojištěnce a daňového poplatníka? Zdravotní pojišťovny Governance Transparence Garance dostupnosti péče a tvorba smluvní sítě Poskytovatelé zdravotní péče Práva poskytovatelů – zařazování do sítě a tvorba smluv Povinnosti poskytovatelů vůči pojištěncům Definice „nároku“ Podmínka zákonnosti, kritéria-proces-instituce Odstranění „implicitní regulace“ nároku Role a dosavadní činnost PZP ČR

Co je zájmem občana-pojištěnce? Občan jako pojištěnec a daňový poplatník Povinné odvody cca 250mld CZK Nárok na protihodnotu v podobě efektivní investice do zdraví jedince i populace Musí se občan zabývat systémem a jeho reformami? Ze zpráv namátkou: Analýza MZ: „žijeme krátce, neefektivní péče“ „VZP nemá peníze, nebude platit nebo se bude čekat“ Ztráty: projekt IZIP cca 2mld., ZP MÉDIA cca 150-450 mil., …atd.atd. Lékaři: „Děkujeme, odcházíme“, „Exodus-exitus“ Vláda: „Budete si připlácet nadstandardy, poplatky, profesorné, na kyčel se bude čekat rok a půl“ Přímo řízené nemocnice MZ: „Prémiový program jako vstupenka do špičkové nemocnice“ Dostupnost: rozdíly mezi kraji až o 100% ve financování nákladné léčby, stop-stavy v nemocnicích, „léčbu nasadíme až někdo jiný umře“ Veřejné zakázky v nemocnicích: Většinou formou balíku, max.1-2 soutěžitelé, takřka ½ zakázek vyhraje jedna ze tří kompletátorských firem …Ano, občan se musí začít zabývat systémem a jeho reformami.

Zdravotní pojišťovny Pozvánka na velký šálek konzervativního čaje: „Žádné zdanění bez zastoupení“ Governance – orgány zdravotních pojišťoven Listinné právo podílet se na správě věcí veřejných Nutné přímé, rovné, tajné volby Potřebnost „„jmenované části“? Pokud ano, nutné postavení a odpovědnost úředních osob" Transparentnost – nakládání se svěřenými penězi „Smlouvy a dodatky účinné zveřejněním na internetu“ Plná informační povinnost Postih za „maření výkonu“ při bezdůvodném tajení informací ÚOHS: ZP nejsou soutěžitel…žádné obchodní tajemství! Pravomoc a odpovědnost za zajištění smluvní sítě Je nutná či žádoucí v tomto modelu ingerence státu?

Poskytovatelé zdravotní péče Respekt k „podnikatelským“ právům poskytovatelů Transparentní pravidla zařazování do sítě po 2013 Veřejný dohled na tvorbě smluv (altmark criteria) Důsledné plnění povinností poskytovatelů Nepřijatelnost zhoršování dostupnosti nasmlouvané péče „Právní akreditace“, postih „stop-stavů“, náprava bez nutnosti žalob Bezproblémový přístup pacienta k informacím - elektronický přístup k ZD, elektronická preskripce (od 2013 povinnost) Povinnosti vůči zaměstnancům – zákaz přenášení odpovědnosti za limity, morální i právní nepřijatelnost postihů zaměstnance „za léčení a za pravdu“ („anti-gag“) Zákaz „balance billing“ - příplatků za péči hrazenou; eliminace „parazitních plánů“ Transparentní nákup veřejně hrazeného/přeúčtovaného

Nárok pojištěnce Listinný požadavek zákonného vymezení Nepřijatelnost objemové regulace, „implicit rationing“ Nutnost radikální změny systému „regulací po dohodovacích řízení“, s dopadem na pojištěnce, ale bez jeho jakékoliv účasti Nepřijatelnost změny zákonem daných podmínek smluvní politikou či exekutivními opatřeními Žádoucí aspekty definice nároku pojištěnce Jednotný systém pro péči, léky i materiál Jasné vymezení podmínek „pojistného plánu“, rozhraničení hrazené a nehrazené péče Zákonem daná kritéria, proces, pověřená instituce Kritéria nákladové efektivity, potřebnosti a individuální odpovědnosti Účast všech dotčených, včetně pojištěnců

Role a činnost PZP ČR „Rady ve zdraví, podpora v nemoci" Nestranická oponentura k legislativním i exekutivním opatřením Aktivity v oblasti transparence Žádost o informace o smlouvách a výdajích zdravotních pojišťoven Žaloba na vydání dosud nedostupného „Terč žaloby na ochranu dobré pověsti VZP?“ Vzdělávací a osvětová činnost Semináře pro pacientská sdružení a další skupiny, vč. lékařů Příručky pacienta – Zdravotnický portál Kraje Vysočina Právní podpora nemocným Příprava postupů k zajištění právní jistoty pacientů a lékařů Žaloby na nedostupnost péče – „reforma zdravotnictví odspodu" Právní a informační podpora pro pacientská sdružení

Děkuji za pozornost ondrej.dostal@zdravopravo.cz