Rakouská škola TNH 1 (DET-6)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
Advertisements

Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_12 Výkon a příkon Šablona číslo: IXSada číslo: IPořadové číslo DUM: 12 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín, Husova.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Proces rozhodování kupujícího Fáze procesu rozhodování 1. poznání problému 2. hledání informací 3. zhodnocení alternativ 4. rozhodnutí o nákupu 5. vyhodnocení.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Základy nabídky a poptávky TNH 1 – 3. seminář Pavel Seknička.
Měření výkonu ekonomiky 2. seminář – TNH 2
2 Marketingové koncepce
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základy automatického řízení 1
Neoklasická ekonomie TNH 1 (DET-5)
Autor: Ing. Alice Horáčková
Číselné množiny - přehled
Dějiny daňových teorií
Měnová soustava, měnová politika
STATISTIKA Starší bratr snědl svůj oběd i oběd mladšího bratra. Oba snědli v průměru jeden oběd.
Plánování ve školní tělesné výchově
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Chování spotřebitele: užitečnost, poptávka
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
RASC Standardy řízení služeb
Analýza chování spotřebitele
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Úvod do filosofie a etiky v sociální práci
Rozhodování spotřebitele
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Základy ekonomie TNH 1 – 1. seminář
Základní pojmy, principy a zákony
Ekonomika– národní hospodářství
Klasická politická ekonomie TNH 1 (DET-4)
Ing. Veronika Doňarová – SOŠ a SOU Čakovice
Makroekonomie E 7 - otázky.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Komanditní společnost
Úvod do etiky v podnikání (vztah etiky a ekonomie)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Alena Klapalová MANAGEMENT KVALITY Alena Klapalová
Hlasovací pravidla a alternativní mechanismy rozhodování
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-4)
HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Sociologické aspekty ochrany spotřebitele
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Finance TNH 2 (S-5) Pavel Seknička.
POPÁVKA, UŽITEK A CHOVÁNÍ SPOTŘEBITELE TNH 1 (S-3)
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Seminář 4. Trh a tržní mechanismus
KDO SE NA TEBE DÍVÁ? HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Právo a ekonomie; ekonomická analýza práva
Věda a etika.
Základy Ekonomie pro adiktology část Prof. Martin Dlouhý
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
Právo a ekonomie; ekonomická analýza práva
Celkový základ daně.
Globalizace Milena Tichá
Transkript prezentace:

Rakouská škola TNH 1 (DET-6) Pavel Seknička

Obsah Okolnosti vzniku rakouské školy Předchůdci rakouské školy Teorie mezního užitku Mezní užitek Mengerovy škály Neorakouská škola

Okolnosti vzniku rakouské školy Carl Menger, podrobil kritice zejména představitele mladší historické školy a kameralismu v Německu a Rakousku, zejména G. Schmollera; Menger zastává názor, že teoretické poznání ekonomických jevů, založené na abstraktně deduktivní metodě zkoumání, nemůže být nahrazeno poznáním historickým, které přináší popis hospodářských jevů. Za hybnou sílu hospodářství považuje rakouská škola jednotlivce, jeho jednání a chování, cílem je péče o jeho vlastní blahobyt. Každé individuum se v rámci svých vlastních možností a schopností snaží získat maximum užitku při vynaložení co nejmenší osobní újmy (práce, peněžních či jiných nákladů).

Předchůdci rakouské školy Za nejvýznamnějšího předchůdce rakouské školy považujeme Heinricha Hermanna. Gossena (1810 – 1858). Dílo: Nástin zákonů směny a z toho plynoucích pravidel lidského chování (1854) Velmi důležité jsou tzv. zákony Gossena, které můžeme charakterizovat následovně: Gossenův zákon – zákon klesající užitečnosti říká, že postupným uspokojováním určité potřeby klesá její intenzita, tzn. význam jejího dalšího uspokojování. Subjektivní užitečnost statků klesá s růstem jejich množství. Gossenův zákon – zákon vyrovnávání mezních užitků říká, že osoba maximalizuje svůj užitek, když rozděluje svoje peníze mezi různé statky tak, aby dosáhla stejného množství uspokojení z každého posledního peněžního atomu vydaného na každý statek. Gossenův zákon – vztahuje se k situaci, kdy uspokojení potřeb předpokládá práci. Odpovídá na otázku: Kdy člověk maximalizuje celkový užitek z vynakládané práce? Je to tehdy, kdy újma z vynaložené práce se rovná užitku z uspokojené potřeby.

Teorie mezního užitku Teorie mezního užitku byla hlavním předmětem zkoumání rakouské školy a rovněž ji nejvíce proslavila, zejména první dvě generace: Carl Mengera (1840 – 1921) Fridricha von Wiesera (151 – 1926) Eugena von Böhm-Bawerka (1851 – 1919) Hodnota podle teorie mezního užitku závisí na: Závažnosti potřeby, kterou myšlený spotřební statek uspokojuje; Množství, v jakém jím spotřebitel disponuje

Mezní užitek Mezní užitek je veličina daná současně dvěma faktory: tím, jak je spotřebitel citlivý uspokojit příslušnou spotřebu, kterou příslušný statek uspokojuje; tím, v jakém množství jím disponuje nebo bude disponovat, až ho získá nákupem a do jaké míry, může nebo bude moci příslušnou potřebu uspokojit.

Mengerovy škály Pomocí tzv. Mengerových škál můžeme ilustrovat závažnost jednotlivých potřeb (A, B, …,J) pro spotřebitele a klesající význam postupujícího uspokojování každé potřeby (čísla ve sloupcích. Mengerova škála tak obsahuje horizontální linii, to jsou písmena (A až J) a vyjadřují klesající naléhavost konkrétních druhů potřeb a vertikální linii, to jsou čísla (1 až 10) a vyjadřují pokles intenzity jednotlivých potřeb s jejich postupným uspokojováním.

Neorakouská škola Ludwig von Mises (1881–1973) – praxeologie; Fridrich August von Hayek (1899-1992) – společenská kooperace, koordinace činností, teorie obchodního cyklu; Izrael Kirzner Murray Rothbard K této škole nejčastěji přiřazujeme i Josefa Aloise Schumpetera.

Použitá literatura Sojka, M. a kol.: Dějiny ekonomických teorií. Praha: Karolinum, 2000, str. 43 – 54.