Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Advertisements

RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Rozvojový program obce Tisá Úvodní prezentace zpracovatele pro veřejnost
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Předškolní vzdělávání v podmínkách současné mateřské školy Doc. PhDr. Eva Šmelová, Ph.D. PdF UP Olomouc.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Zkušenosti města Valašské Meziříčí s rozvojovými projekty Město Valašské Meziříčí Zdeněk Studeník Praha
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Výzkum efektivnosti fungování veřejné správy Interní grant VŠP Jihlava Měrtlová - Nečadová - Kovář.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Nástroje podpory rozvoje území Strategické řízení a jeho využití v rozvojových procesech v ČR.
Plánovací část projektu Cíl projektu - vychází z řešení z prognostické části, - odpovídá na otázku, čeho má být dosaženo? - představuje slovní popis účelu.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Harmonogram finalizace přípravy a SUR X. a XI. 2009, implementace a monitoring 2.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
1. WORKSHOP.
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Zdravé město J I L E M N I C E Fórum, 11. dubna 2013.
model fungování a praxe
Mgr. Jiří Starý Odbor strategického rozvoje
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Strategické plánování
Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů
Zkušenosti s implementací vybraných požadavků ISO 9001:2015
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Integrace cizinců v Brně
Výrobní faktory v organizaci
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Rozhodování 1.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Společenská odpovědnost ve školství
Téma 11: Finanční plánování
Základní informace o poskytovateli
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
RIZIKO.
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
Digitální učební materiál
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
RIZIKO.
METODICKÁ PODPORA ŘÍZENÍ KVALITY V ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELCÍCH
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Autoevaluace z pohledu
Centralizované rozvojové projekty 2017
Projekt „Strategické řízení rozvoje elektronického zdravotnictví v resortu MZ“ a příprava resortních metodik rozvoje elektronického zdravotnictví v oblasti.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Národní akční plán čisté mobility
Seminář pro žadatele pro výzvu 082
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
Transkript prezentace:

Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR

Úvod Nové přístupy a metody k podpoře rozvoje území PROČ? Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…) – složitý proces Diferenciace možností i cílů podpory region. Rozvoje, různé potřeby a priority (velikost obce/kraje, sociálně- ekonomická struktura, poloha aj.) Nutnost hledání inovací Orientace do budoucnosti, adaptace na nové socio- ekonomické potřeby Úspěšná x neúspěšná města, kraje (Benátky, Kutná Hora, Zlín, Mladá Boleslav, Praha, STČ kraj…) Hledání nových rozvojových možností obcí, regionů, států – využívání nové metodiky

Zavádění metod strategického řízení Období zavádění metodiky: USA, Evropa, ČR Příčiny změny postojů VS: politický konsensus! Povaha vztahů se soukromým a občanským sektorem Aplikace modelu strategického řízení

Strategie jako termín dlouhodobý záměr činnosti k dosažení určitého cíle soubor aktivit zaměřených na formulaci směrů dalšího rozvoje území Smysl: Nastavení rozvojových priorit obce – regionu - státu Orientace na dlouhodobé cíle (vojenství, zisková sféra, veřejná sféra) Proces zaměřený na dlouhodobý výhled Význam zdrojů: dlouhodobost stanovení cílů a priorit rozvoje obce/města/kraje při využití vlastních zdrojů Nástroje: Dlouhodobost nastavení nástrojů podpory rozvoje území Metodika: Využití komplexních metod hodnocení území

Každá dobrá strategie musí začínat a končit u očekávání občanů Je ucelený soubor zásadních změn (cílů) předpokládajících určitou budoucí situaci, budoucí stav území. Vyjadřuje základní představy o tom, jakou cestou budou jednotlivé cíle dosaženy. Může mít i formu několika scénářů budoucího vývoje a reakcí na jednotlivé možné varianty vývoje. Z hlediska časového horizontu není jednoznačná odpověď . Časový horizont je výrazně ovlivňován specifickými podmínkami a potřebami veřejné správy. Strategie a čas Časové vymezení kriteria charakter konkurenčního prostředí, míra nejistoty spojená s budoucím vývojem, délka (fáze) životního cyklu služeb v době formulování strategie, časová potřeba inovace výrobků či služeb, časový úsek, na který má správa uzavřeny pevné smluvní závazky. Každá dobrá strategie musí začínat a končit u očekávání občanů a ostatních aktérů.

MISE, VIZE, STRATEGIE Mise (poslání) org. VS Vize strategie Deklarování „proč organizace, úřad existuje“ Je orientována na veškeré okolí, Cílem je vytvořit co nejlepší pohled na správu, území (image) Mise (poslání) org. VS Slouží především zaměstnancům a občanům (voličům), musí orientovat jejich postoje a chování v souladu s misí Ukazuje budoucnost, směr další činnosti úřadů VS Je nezbytná orientace na občany (zákazníky) a udržitelný rozvoj území Vize strategie Způsob, postup realizace vize v rámci mise (poslání) organizace, úřadu Způsob realizace dlouhodobých (koaličních) cílů úřadu, organizace

3 základní otázky strategie KDE JSME (současný systém řízení a rozhodování v obci ve vazbě na strategický plán; identifikace personálních zdrojů; dostupnost finančních zdrojů; identifikace partnerů a zainteresovaných osob; zmapování současného stavu území; vývoj trendů v čase; legislativní požadavky) KAM CHCEME JÍT (návrh postupových kroků, harmonogram; rozdělení úkolů; nastavení systému řízení; identifikace finančních zdrojů; definica vize, priorit, cílů) JAK SE TAM DOSTANEME (organizace, vyhledávání finančních zdrojů)

STRATEGIE: proces zpracování zhodnocení sociálních a ekonomických silných a slabých stránek obce/regionu hodnocení demografického a sociálního vývoje v území a jakým způsobem tento vývoj zasáhne rozvojové možnosti obce sdílená vize – tj. integrace pohledů a priorit všech sociálních a ekonomických aktérů na budoucí podobu území strategický plán, který zohlední jednotlivé kroky a opatření, které vedou k plánované vizi definici jednotlivých projektů a opatření k dosažení plánovaného rozvoje Nastavení finančních zdrojů kritéria a indikátory hodnocení úspěšnosti dosažení společných cílů evaluace

Zhodnocení potenciálu území Ekonomika Demografie Sociální Politika STRATEGIE Sociálně spravedlivé služby pro občany Principy TUR

Vize Rozvojové cíle Hodnocení potenciálu Nastavení projektů Rozpočet Subjekty Dopady do území

Hodnocení potenciálu rozvoje území Metodika BSC SWOT analýza Význam a využití výsledky

PROCES STRATEGICKÉHO ŘÍZENÍ management Poslání a cíle organizace Externí a interní prostředí organizace Hodnocení realizace strategie Strategická analýza Implementace strategie Výběr možných řešení Optimalizace řešení, výběr strategie

Metoda zpracování strategie expertní metoda:externí subjekt se smluvně zavazuje k vypracování strategického plánu pro dané území komunitní metoda:opakované diskuse s místními aktéry Role veřejného mínění!

Šest fází procesu tradičního plánování Fáze 1 – Počátek: Budování partnerství Fáze 3 – Pohled kupředu: Společná vize Fáze 4 – Organizování: Strategický rámec Fáze 2 – Poznání území:Analýzy Fáze 5 – Uskutečnění akce: Implementace a monitoring Fáze 6 – Zhodnocení: Evaluace a zpětná vazba Šest fází procesu tradičního plánování

Význam strategií Koordinace projektů a alokace zdrojů Podpora transparentnosti a otevřenosti rozhodování Orientace jednotlivých subjektů Stanovení jasných pravidel – řešení problému ekonomického a politického času Zapojení místních aktérů a jejich priorit a potřeb do rozhodování (PPP, NS, OS) Posílení místní komunity, zodpovědnost , vztah k území Představuje jasné cíle a směry budoucí činnosti Koordinace projektů a alokace zdrojů Pochopení budoucích problémů a příležitostí Zvyšování kvality řízení v území

R O Z D Í L Y A V Z T A H Y 1 2 3 4 5 6 TAKTICKÉ A OPERATIVNÍ ŘÍZENÍ STRATEGICKÉ řízení 1 Cíle jsou odvozeny od vytvořených cílů vyšších úrovní Určování a hodnocení nových cílů a strategií úřadu, instituce 2 Cíle jsou především ovlivňovány zkušeností s minulým vývojem Nové cíle a strategie = zkušenosti pro formulování a realizaci cílů jsou minimální 3 Cíle jsou zadávány formou subcílů a přiřazovány jednotlivým funkčním jednotkám Cíle mají význam a platnost bez ohledu na dané volební období, 4 Řídící pracovníci jsou úzce spojeni se svou funkcí, popř. profesí Je nutný rozhled a orientace zejména na okolí úřadu, instituce 5 Výsledky řídící práce – hodnocení bezprostředně po dosažení cílů Dosažení cílů je možno hodnotit až s delším časovým odstupem 6 Pravidla „hry“ jsou dobře známá, problémy jsou dobře strukturované, opakují se Minulá zkušenost je málo využitelná, problémy jsou špatně strukturované, většinou jsou unikátní Zkušení pracovníci jsou příliš kompetentní, suverénní, uplatňují rutinní přístupy Řídící pracovníci musí být kreativní, vynakládat neustále nová úsilí, nacházet nové přístupy

FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ ROZHODOVÁNÍ O CÍLECH Vliv prostředí - poptávka a nabídka, aktivity konkurence, řídící zásady státu, Očekávání zaměstnanců, odborů, občanů (zákazníků), dodavatelů, státní správy, samosprávy Zdroje organizace = objem dostupných personálních, finančních, informačních Interní vztahy v organizaci – koaliční (opoziční)podpora, vztahy mezi TOP manažery, slučitelnost kultury organizace s vytyčovanými cíli, Vlastnosti a schopnosti vrcholových řídících pracovníků Minulý vývoj organizace - Zkušenosti z realizace minulých cílů (lidé, včetně TOP manažerů mají přirozenou tendenci k zachování kontinuity)

Rozvoj strategického řízení v ČR Aplikace na národní úrovni, ministerstva, resorty Úroveň krajů Regiony soudržnosti města, statutární města Obce, DSO

Legislativní rámec strategického řízení zákon o obcích č. 128/2000 Sb. v § 84 odst. 2 písmeno a): Program rozvoje obce zákon č. 248/2000 Sb., Zákon o podpoře regionálního rozvoje: střednědobý dokument 3-7 let programu regionálního rozvoje

Problémy strategického řízení Nepochopení smyslu – módní záležitost Změna myšlení, kreativita, inovativnost – pohled do budoucna!!! Neexistence legislativního opatření (Program rozvoje obce – PRK, kraje, stát) Propojenost s územním plánováním (koordinace odborů úřadu) Profesionalita řízení Časté změny v preferencích měst, krajů Nestabilita finančního rámce a vnějšího prostředí Časová a finanční náročnost strategie Nutnost širokého politického konsensu! Zájem občanů Hodnocení – aplikace neekonomických ukazatelů

Problémy strategického řízení dílčí strategie jsou rozptýlené v řadě nestrukturovaných dokumentů. celková strategie je pak pouze kombinací vybraných finančních ukazatelů a nic neříkajících prohlášení. rychlé reakce na měnící se zdroje Malé představení různých pravděpodobných situací, které mohou nastat – alternativy Existují úřady, které jsou efektivní i bez strategického řízení

Literatura k tématu Jaké jsou vztahy mezi územním plánováním a strategickým plánem? Moderní obec 12/05. Kol. : Úvod do veřejné správy a regionálních věd. Aleš Čeněk, 2004. Khendriche Trhlínová Z., Kadeřábková J., Region a regionální vědy, VŠFS Praha. Janečková, L., Vaštíková M., Marketing měst a obcí. Grada, 1999. Strategie rozvoje jednotlivých měst, krajů, sektorů.