Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Advertisements

M O N O S A C H A R I DY.
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
„EU peníze středním školám“
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Cukry Sacharidy SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
chemické složení organismů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
SACHARIDY CUKRY RZ
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
NÁZVOSLOVÍ, DĚLENÍ, VZORCE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Příjemce podpory – škola:
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
CUKRY = SACHARIDY.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_05_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_01_Ch9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Organická.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
CHEMIE - Polysacharidy
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POLYSACHARIDY Glykany
Organická chemie Chemie 9. r..
Buňka  organismy Látkové složení.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Název vzdělávacího materiálu Cukry
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_16_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2313 Téma: ORGANICKÁ CHEMIE – PŘÍRODNÍ SLOUČENINY Anotace: Prezentace, která slouží k zopakování základních pojmů organické chemie, výkladu přírodních sloučenin a sacharidů. Datum: 25.3.2012

Jaké prvky obsahují organické sloučeniny? vždy C velmi často H, O, N občas S, P, halogeny... Jaké jsou zdroje organických látek? příprava z anorganických sloučenin výroba z přírodních zdrojů fosilní zdroje - ropa, uhlí, zemní plyn, rašelina apod. recentní (současné) zdroje - rostlinné a živočišné organismy

Jak se dělí organické sloučeniny? podle typu uhlíkového řetězce acyklické (s otevřeným řetězcem) – alkany, alkeny, alkyny cyklické (s uzavřeným řetězcem) – cykloalkany, areny podle vazeb mezi atomy uhlíku nasycené (pouze jednoduché vazby mezi atomy uhlíku) - alkany nenasycené (min. jedna násobná vazba) alkeny, alkyny aromatické (obsahují benzenové jádro) areny

Sumární (molekulový, součtový, souhrnný): Které vzorce se používají v organické chemii? Sumární (molekulový, součtový, souhrnný): vyjadřuje kvalitativní a kvantitativní zastoupení atomů C2H6 Strukturní (rozvinutý): pomocí vazebných čar vyjadřuje všechny vazby mezi atomy v molekule Racionální (kondenzovaný strukturní): nejčastěji používaný CH3 - CH3 vyjadřují druh a počet skupin atomů v molekule

Jak se dělí organické sloučeniny? podle chemického složení uhlovodíky (obsahují pouze atomy C a H) deriváty uhlovodíků (atom H nahrazen jiným atomem či funkční skupinou) podle původu přírodní (látky vyskytující se v přírodě) umělé (látky neexistující v přírodě, vyrobené člověkem např. plasty, některé léky) syntetické (člověkem vyrobená náhražka přírodních látek např. syntetický kaučuk, vlákna

PŘÍRODNÍ LÁTKY přírodní látky Tvoří základ živé hmoty, to znamená, jsou součástí těl živočichů a rostlin. Přírodní látky jsou organické sloučeniny, které vznikají při chemických přeměnách v rostlinných a živočišných buňkách . přírodní látky energetické živiny biokatalyzátory nukleové kyseliny Alka- loidy tuky sacharidy bílkoviny vitamíny enzymy hormo- ny CHEMIE 9. ročník ZŠ MĚSTEC KRÁLOVÉ PŘÍRODNÍ LÁTKY

SACHARIDY z lat. saccharum = cukr, též glycidy, nepřesně cukry, zastarale uhlovodany jsou to organické sloučeniny uhlíku, vodíku a kyslíku v molekulách je obsažená karbonylová skupina a několik skupin hydroxylových KARBONYLOVÉ SKUPINY keton aldehyd R – OH HYDROXYLOVÁ SKUPINA CHEMIE 9. ročník ZŠ MĚSTEC KRÁLOVÉ PŘÍRODNÍ LÁTKY

ROZDĚLENÍ SACHARIDŮ MONOSACHARIDY - jednoduché sacharidy, obsahují 3 – 6 uhlíků v molekule fruktosa glukosa OLIGOSACHARIDY - vzniknou spojením 2 - 10 molekul monosacharidů (di-, trisacharidy...) sacharosa maltosa laktosa POLYSACHARIDY - jsou složeny z velkého množství monosacharidů ( více než 10) škrob celulosa CHEMIE 9. ročník ZŠ MĚSTEC KRÁLOVÉ PŘÍRODNÍ LÁTKY

Význam sacharidů zdroj a krátkodobá zásoba energie (glukosa, fruktosa) zásobní látky (škrob, glykogen, inulin) stavební materiál (celulosa, chitin) složka některých složitějších látek (nukleových kyseliny, hormonů, koenzymů) přírodní suroviny pro výrobu papíru, textilních vláken, ethanolu, výbušnin

GLUKOSA (hroznový cukr) C6H12O6 vlastnosti: bílá krystalická ve vodě rozpustná látka sladké chuti. význam: významný zdroj energie pro organismy, podílí se na stavbě většiny významných oligosacharidů i polysacharidů. Používá se v lékařství (součást umělé výživy), k výrobě ethanolu a při přípravě cukrovinek. výskyt: v ovoci, v rostlinných šťávách, v medu a v krvi.

FRUKTOSA vlastnosti: bílá krystalická látka, nejsladší ze všech sacharidů význam: používá se především jako sladidlo při onemocnění cukrovkou. výskyt: společně s glukosou se vyskytují v medu a ovoci.

SACHAROSA (řepný či třtinový cukr), C12H22O11 vlastnosti: bílá krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě, s výrazně sladkou chutí zahříváním se mění na hnědý karamel skládá se z jedné molekuly glukosy a jedné molekuly fruktosy význam: v potravinářství jako sladidlo (cukr), k barvení potravinářských výrobků neobsahuje žádné pro organismus užitečné látky, je pouze vydatným zdrojem energie výskyt: v přírodě velmi rozšířená průmyslově se získává z cukrové řepy a třtiny

MALTOSA (sladový cukr) LAKTOSA (mléčný cukr) tvoří 2 – 8 % pevných látek v mléce používá se při výrobě potravy pro kojence MALTOSA (sladový cukr) uvolňuje se ze škrobu při klíčení ječmene,je součástí ječmenného sladu, který je hlavní surovinou pro výrobu piva.

ŠKROB vlastnosti: - bílý prášek, ve studené vodě špatně rozpustný polysacharid složen z několika tisíc molekul glukózy. jodovou tinkturou se barví modře (důkaz škrobu) význam: fyziologicky a hospodářsky nejdůležitější sacharid - významná složka potravy (brambory, výrobky z mouky). k výrobě glukosy, pudinku, zásypů, lepidel, přípravků na škrobení prádla - jako plnidlo a lepidlo při zpracování papíru výskyt: - v rostlinách se ukládá v semenech podle surovin, ze kterých je vyroben, rozeznáváme škrob bramborový, kukuřičný, pšeničný, rýžový a jiné.

CELULOSA (buničina) [C6H10O5]n vlastnosti: skládá se z glukosových jednotek spojených do dlouhých řetězců nerozpustná ve vodě pro člověka a pro mnoho druhů obratlovců je celulosa nestravitelná býložravci mají v trávicím ústrojí mikroorganismy, které celulosu rozkládají

CELULOSA (buničina) [C6H10O5]n význam: je základní stavební jednotkou rostlinných buněk, je obsažena ve dřevě, lnu, bavlníku,.. nejrozšířenější organickou sloučeninou na zemském povrchu; ročně jí biosynthesou vzniká asi 1011 tun. použití: na výrobu papíru, vaty, umělého hedvábí, celuloidu, výbušnin a jako textilní surovina

GLYKOGEN (živočišný škrob) vlastnosti: jedna molekula glykogenu se skládá z mnoha molekul glukosy (až 120 000 molekul) bílý prášek jodem se barví červenohnědě význam: zásobní látka živočichů (zdroj glukosy) vzniká z jednoduchých cukrů v játrech ukládá se v játrech a ve svalech Průměrný člověk má v zásobě cca 250-400 g glykogenu (1/3 v játrech, 2/3 ve svalech). Sportovci mohou dosáhnout zásobu glykogenu až 800 g.

ZDROJE: Text : autor Obrázky: [2012- 3-25] Kliparty Microsoft Office