Ochrana osoby dotčené požadovanou informací

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů Krajský úřad Zlínského kraje odbor.
Vedení správního řízení
Nástroje územního plánování
Přezkum koordinovaného závazného stanoviska vydaného dle § 4 odst
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Ochrana práv ve veřejné správě
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Život na dluh...aneb zadluženost českých domácností, Praxe českých soudů s „hromadnými“ žalobami. JUDr. Stanislav Sviták Okresní soud Chomutov.
IFA Česká republika 1 International Fiscal Association, Česká republika Mezinárodní spolupráce v oblasti DPH a judikatura Nejvyššího správního soudu Václav.
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
JUDr. Filip Melzer, LL.M., Ph.D.
Žádost rozhodnutí odvolání
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Právo na informace Tereza Danielisová,
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Kontrola veřejné správy I.
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Novela zákona o svobodném přístupu k informacím David Kotris ISSS Hradec Králové
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Správní proces Úvodní přednáška JUDr. Petra Foltasová.
Správa místních poplatků
Zajištění připravenosti veřejné správy na aplikaci SŘ Informace na internetových stránkách MV Informace na internetových stránkách MV Možnost pokládat.
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Správní právo procesní instituty Jana Jurníková. Procesní pojmy a instituty obecný úvod část druhá s.ř. Vztahují se na všechny fáze správního.
Právo na informace 3. března Obecné poznámky zajištění práva veřejnosti získat informace, se kterými pracují a které mají k dispozici orgány veřejné.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Správní řád -vybrané instituty
Účast veřejnosti ve správních řízeních a v dalších procesech ve veřejné správě.
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
Nahlížení do správního spisu a právo na informace JUDr. Lenka Cundová vedoucí odboru správního Krajského úřadu Jihomoravského kraje.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
„Právní záruky zákonnosti“ v oblasti přístupu k informacím Mgr. Lukáš Rothanzl ( )
Manuál pro obce k zákonu o právu shromažďovacím. Proč? K dispozici není žádný kvalitní komentář k zákonu č. 84/1990 Sb., o právu shromažďovacím, který.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
1 Řešení rozporů při pořizování ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Veřejnoprávní smlouvy
JEDENÁCT LET APLIKACE NOVÉHO SPRÁVNÍHO ŘÁDU A JEHO PROMĚNY ADMINISTRATIVNÍ A JUSTIČNÍ PRAXÍ K VYBRANÝM INSTITUTŮM SPRÁVNÍHO ŘÁDU A JEJICH.
MP57903 Vyhledávání judikatury Nejvyššího správního soudu II. cvičení
Novela zákona o obcích.
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Právo člena zastupitelstva obce na informace
Porada ODK se zástupci orgánů veřejné správy
Zprostředkování kontaktu
Umisťování staveb.
Zákon o svobodném přístupu k informacím II. část
Procesní prostředky regulace správního řízení
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Zákon o svobodném přístupu k informacím
Krajský úřad Zlínského kraje odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Krajský úřad Zlínského kraje odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
GDPR a budoucí redakční praxe
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Řádné opravné prostředky Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Transkript prezentace:

Ochrana osoby dotčené požadovanou informací Konference „Správní řád v praxi krajských úřadů“, Jihlava, 17. března 2016 JUDr. Adam Furek odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra tel. 974 816 421, e-mail adam.furek@mvcr.cz

Osoba dotčená požadovanou informací Osoba, o níž informace vypovídá (typicky osobní údaje) nebo osoba, která má k informaci „specifický právní vztah“ (obchodní tajemství, autorské dílo…)

Postavení dotčené osoby podle judikatury NSS v „platovém rozsudku“ (8 As 55/2012-62) i v dalších rozhodnutích (1 As 189/2014 a 5 As 169/2014) „přiznal“ osobě, které se týká vyžádaná informace, postavení tzv. dotčené osoby ve smyslu § 2 odst. 3 správního řádu Takové osobě je proto třeba dát možnost vyjádřit se k podané žádosti, musí být vyrozuměna o jejím vyřízení a v případě odmítnutí žádosti o informace (správním rozhodnutím) se tato osoba stává účastníkem řízení podle § 27 odst. 2 správního řádu Poznámka: Praxe s dotčenými osobami při vyřizování žádostí až do rozhodnutí NSS nepočítala (až na výjimky), „doktrína“ ano (přinejmenším od prvního rozhodnutí NSS ve věci platů - 5 As 57/2010)

Problematické aspekty Postavení osoby, jíž se informace týká, jako dotčené osoby, samo o sobě teoretické pochybnosti nevyvolává Problematičtější je však praktická aplikace závěrů NSS: Určení okruhu dotčených osob v některých případech Praktické uplatňování procesních práv dotčené osoby při postupech podle InfZ (zejména s ohledem na lhůty) Obrana dotčených osob proti zpřístupňování „jejich “ informací

Kdo je „dotčenou osobou“? (1/2) V mnoha případech je určení snadné: osoba, jíž se týkají zaznamenané osobní údaje, „majitel“ obchodního tajemství (resp. obecně druhá smluvní strana vyžádané smlouvy), autor v případě ochrany autorského práva… Někdy je určení rozlišujícího hlediska naopak poměrně obtížné: Záznam z jednání – jsou dotčenou osobou všichni přítomní, jen osoby, jichž se jednání bezprostředně týká, jen osoby, které při jednání vystoupily apod.? Smlouva podepsaná za obec starostou – je dotčenou osobou i starosta, když na smlouvě je grafická podoba jeho podpisu?

Kdo je „dotčenou osobou“? (2/2) Univerzální rozlišující hledisko dosud nalezeno nebylo a zřejmě je vůbec nalézt nelze Je ale možné některá hlediska již nyní vyloučit: To, zda informaci bude nutné vydat S dotčenými osobami by se nejednalo tam, kde by bylo „jednoznačné“, že informace bude muset být poskytnuta „Vydatelnost informace“ je až výsledkem vyřizování žádosti o informace, nikoli hlediskem pro posuzování „dotčenosti“ Nadto takové hledisko v podstatě nepřímo odmítl i NSS, když v platovém rozsudku dovodil, že o určitých osobách se informace o platu sdělí vždy, a přesto jim toto postavení přiznal To, zda se informace týká veřejného či soukromého vystupování („života“) dotčené osoby

Jak s dotčenými osobami „jednat“? Zjistit a identifikovat je do spisu (seznam) Vyzvat je k vyjádření se k žádosti (vyjádření doložit do spisu): Nejde o získání souhlasu s poskytnutím informace, ale o informování dotčené osoby o žádosti a o poskytnutí možnosti jakkoli reagovat (např. argumentovat „proti“ žadateli) Otázky: Má mít dotčená osoba právo na identifikaci žadatele? Má mu být zaslána i žádost o informace? Jaká je forma výzvy a reakce na ní? Zaslat vyrozumění o způsobu vyřízení žádosti Vydáním rozhodnutí se tyto osoby stávají účastníky řízení ve smyslu § 27 odst. 2 správního řádu (rozhodnutí jim musí být oznámeno) Materiál MV k procesním dopadům platového rozsudku NSS na vyřizování žádostí o informace: http://www.mvcr.cz/odk, „Aktuálně“

Praktické problémy spojené s dotčenými osobami (1/2) Množství dotčených osob a s tím spojená obtížná (historická) identifikovatelnost těchto osob (např. bývalí zaměstnanci) Zveřejnění výzvy na úřední desce povinného subjektu v případě více než 30 dotčených osob („paralela“ s § 144 správního řádu); Jak u povinných subjektů, které nemají úřední desku? Obce a kraje mohou pro účely identifikace těchto osob využívat údajů z evidence obyvatel, cizinců i z registru obyvatel (§ 3a odst. 2 EvOb a příslušná ustanovení zákonů o ÚSC) Jak u povinných subjektů, které nemají přístup do registrů?

Praktické problémy spojené s dotčenými osobami (2/2) Ochrana osobních údajů v rozhodnutí Rozdělovníky vs § 8b odst. 3 InfZ Postavení dotčené osoby – účastníka řízení v řízení o odvolání a v řízení o stížnosti V řízení o odvolání je „dotčeným účastníkem“ dle § 27 odst. 2 správního řádu (problematická je komunikace s dotčenou osobou z hlediska formy a doručování: praxe rozumně – a v souladu s judikaturou NSS - volí neformální doručování a akceptuje i neformální reakce na výzvy, např. e-mailem bez uznávaného el. podpisu) V řízení o stížnosti podle § 16a InfZ postavení dotčené osoby zřejmě mít nebude – předmětem „stížnostního řízení“ je ochrana před nečinností, nikoli meritum věci, tedy řešení otázky vydat či nevydat informaci (rozhodnutí o stížnosti by nemělo řešit „meritum“)

Obrana dotčené osoby (1/3) Proti zpřístupnění informace povinným subjektem zákon nezakládá žádný „opravný prostředek“, na jehož základě by nadřízený orgán hodnotil, zda žadateli vydaná informace měla či neměla být poskytnuta… Není jí stížnost podle § 16a InfZ ani stížnost podle § 175 správního řádu Při vyřizování žádosti o informace, resp. v odvolacím řízení, je tudíž „obrana dotčené osoby“ možná prakticky jen její účastí na tomto postupu, tedy možností vyjádřit se a uplatňovat svá práva…

Obrana dotčené osoby (2/3) Dotčená osoba se může proti poskytnutí informace bránit především žalobou proti nezákonnému zásahu (8 As 55/2012) Není žaloba ex post pozdě? KS v Ústí nad Labem (15 A 22/2015) připustil i „preventivní“ zásahovou žalobu (pracovníci krajského úřadu zažalovali kraj s tím, aby soud zakázal poskytnutí informace o platu; o kasační stížnosti dosud nebylo rozhodnuto – 8 As 93/2015)

Obrana dotčené osoby (3/3) Judikatura připustila i obranu proti zrušujícímu rozhodnutí nadřízeného orgánu, pokud z něj vyplývá povinnost (právně závazný názor nadřízeného orgánu) informaci poskytnout (9 As 154/2015, 7 As 4/2013) Obrana osoby dotčené požadovanou informací, pokud je současně povinným subjektem (veřejnou institucí)? Podle NSS nemohou žalovat rozhodnutí nadřízeného orgánu, takže obrana v současnosti soudy připuštěna není (srov. Korbel, Právní rozhledy č. 20/2015)

Dotazy ? …děkuji za pozornost