Autor: Mgr. Yvetta Kałužová Hotelové služby VY_INOVACE_Kaluzova_13-2-15 Ochrana hostova zdraví a života Autor: Mgr. Yvetta Kałužová . Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace výuková prezentace – podpora vyučujícího určeno pro nástavbové studium obor Společné stravování
Ochrana hostova zdraví a života Hotelové služby Ochrana hostova zdraví a života
Ochrana hostova zdraví a života nejčastější příčinou poškození hostova zdraví je požár základním předpokladem plnění ochrany hosta je elektronický požární systém zajištění požární bezpečnosti hotelu jsou dána legislativními normami
Podmínky nutné k zajištění požární bezpečnosti nutnost vybudování únikových cest možnost vyhlášení požárního poplachu a řízení evakuace použití stavebních materiálu povinnost nouzového osvětlení únikových cest umožnění zásahu jednotek požární ochrany
Základní zabezpečovací prvky čidlo elektronické signalizace umístěné na stropě v centrální poloze
sprinklery tj. zařízení rozprašující mlhovinu k uhašení ohniska požáru
K povinnostem hotelu patří vypracovat dokumentaci požární ochrany (PO) nejméně 1x ročně uskutečnit kontrolu požární bezpečnosti hotelu zabezpečit proškolení zaměstnanců a seznámení s postupem evakuace z budovy zajišťovat připravenost vyhlašováním cvičného požárního poplachu
K povinnostem hotelu patří zajistit pravidelnou periodickou prohlídku prostředků a zařízení PO zabezpečit, aby byl v recepci generální klíč ke všem dveřím všech místností dbát na to, aby únikové cesty byly volné objekty musí být vybaveny potřebným počtem hasících přístrojů v objektech musí být instalovány hydrantové systémy
K povinnostem hotelu patří začlenit základní protipožární opatření do ubytovacích řádů, které jsou hosté povinni dodržovat informace o únikových cestách musí být jasné a zřetelné, aby jim rozuměli i cizinci
Základní dokumentace požární ochrany požární řád požárně evakuační plán požární kniha, do které se zapisují veškeré události související s požární ochranou, kontroly, školení, cvičné poplachy apod.
Použité zdroje AUTOR NEUVEDEN. Sprinkler [online]. [cit. 1.5.2014]. Dostupný na WWW: http://xfinity.cz/wp-content/uploads/2014/03/sprinkler.jpg TOM. Edingburgh [online]. [cit. 1.5.2014]. Dostupný na WWW: http://edinburghtrip.blog.cz/1211/piiiiiiiiiiiiip AUTOR NEUVEDEN. eschop-tabulky [online]. [cit. 1.5.2014]. Dostupný na WWW: http://www.eshop-tabulky.cz/-znacky-s-textem/3300-unikova-cesta-symbol-i-text.html Obrázky sady MS Office FRANTIŠEK, Smetana; EVA, Krátká. Podnikání v hotelnictví a gastronomii. Praha: Fortuna, 2009, ISBN 978-80-7373-054-3. Stárek, V., Vaculka, J.: Ubytovací úsek v cestovním ruchu, MMR ČR 2008