Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
„EU peníze středním školám“
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Název Výživová pyramida
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Autor výukového materiálu: Dagmar Mikulová Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu: Číslo klíčové aktivity:III/2.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zdravé stravování KC3.
Zdravý Životní Styl Michal Burda.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Náležitosti jídelních lístků
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Charakteristika a dělení drůbeže
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Příprava drůbeže vařením, dušením
5-denní jídelníček.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
ZDRAVÁ VÝŽIVA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_17
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Stolničení Ročník: 1. ročník tříletého učebního oboru číšník Autor: Mgr. Božena Filipová Zásady správné výživy Anotace: prezentace slouží k pochopení významu správné výživy v závislosti na věku, pohlaví a druhu práce. Klíčová slova: potřeba, energetická a biologická hodnota, živiny . Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 47 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_STČ1_10

Zásady správné výživy: výživové potřeby mají odpovídat věku, druhu práce a pohlaví potrava poskytuje organismu biologické a energetické látky pro jeho zdravý vývoj a správnou činnost názory na výživu se vyvíjejí s rozvojem společnosti a její životní úrovní aby naše strava splňovala všechny nároky organismu, musíme při jejím množství, složení, přípravě, časovém rozvržení a při jídle dodržovat několik důležitých zásad:

1. Energetická hodnota stravy má odpovídat potřebám organismu u zdravých lidí má nahrazovat jejich energetický výdej, nadbytek energie způsobuje otylost v dětství, kdy organismus roste a sílí, je potřeba energie na jeden kilogram tělesné hmotnosti nejvyšší v pozdějším věku se příjem energie má snižovat.

2. Složení stravy: má být takové, aby v ní byly ve správném poměru obsaženy všechny živiny a ochranné látky – bílkoviny, cukry, tuky, vitamíny, minerální látky dbát musíme na správný pitný režim, dospělý člověk by měl vypít až 3 litry tekutin denně, nejzdravější je kvalitní voda. Obr. č. 1

3. Správná příprava stravy: je třeba volit takovou formu přípravy, která je pro připravovaný pokrm nejvhodnější a zároveň šetří biologicky cenné živiny nejvhodnější tepelné úpravy jsou vaření a dušení, omezovat bychom měli tepelnou úpravu smažení. Obr. č. 2

4. Časové rozvržení jídla: celodenní množství potravy rozdělujeme nejčastěji do pěti denních dávek: - snídaně - přesnídávka - oběd - svačina - večeře večeře nemá přesáhnout množství jídla, které jsme snědli ráno, večeřet máme lehká jídla, nejméně 2 hodiny před spánkem na přesnídávku a svačinu je nejvhodnější ovoce nebo zelenina.

5. Prostředí při jídle: způsob servírování jídla, jeho vzhled ovlivňuje využití potravy jíst bychom měli v kulturním prostředí a na jídlo bychom si měli udělat čas i v soukromí bychom měli dodržovat zásady správného stolování a chování při jídle. Obr. č. 3 Obr. č. 4

Spotřební koš: Pro sestavování správné stravy se používá tzv. spotřební koš. Ukazuje správné podíly jednotlivých skupin potravin, které by měly být zastoupeny v denním jídelníčku: Obiloviny (pečivo), těstoviny, rýže. 6-8 porcí denně. (1 porce odpovídá jednomu krajíci chleba nebo 125 g vařené rýže či těstovin) – základ jídelníčku Zelenina a ovoce – u zeleniny 4-5 porcí, u ovoce cca o jednu méně.( 1 porce zeleniny = 1 paprika, pomeranč…, u brambor porce odpovídá necelé půlce talíře, 125 g vařené zeleniny, šťávy) 250-300 ml 100 % Mléko a mléčné výrobky – kolem 3 porcí denně (1 porce mléka = sklenice mléka, 1 kelímek jogurtu, 50 g taveného sýra) Maso, drůbež, ryby, vejce, luštěniny, ořechy – 1-3 porce (1 porce = 90 g tepelně upraveného masa – vhodné je bílé maso, 1 vejce, 1 miska vařených luštěnin) Cukry, tuky – velice střídmě.

K sestavení správného příjmu potravy také slouží tzv. pyramida zdraví. Znázorňuje, v jakém poměru bychom měli konzumovat jednotlivé potraviny: Cukry a tuky používat střídmě Mléko a mléčné výrobky, ryby, drůbež a jatečné maso Zelenina a ovoce, cereálie, rýže, těstoviny, luštěniny

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Obrázky: [online.] [cit. 2012-11-14] dostupné z: www.office.microsoft.com – obr. č. 1 – 4. Kniha: Robert Šimončič, Peter Kružliak: Výživa, odborná učebnice pro kuchaře a číšníky, Merkur 1993. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Biožena Filipová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.