Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Advertisements

4. železniční balíček 1.
Informace o zkušenostech se zákonem č. 194/2010 Sb
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Zelená kniha – Koncepce veřejné dopravy seminář Integrované dopravní systémy Žďár nad Sázavou, 19. května
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Financování politických stran a regulace politických kampaní 6. října 2011 Mgr. Karolína Peake místopředsedkyně vlády 1. místopředsedkyně strany Věci veřejné.
Nezávislý regulátor je nutnost, nikoli zbytečný nadstandard! Milan Chovanec, stínový ministr dopravy za ČSSD , Praha.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Jindřichohradecké místní dráhy, a.s. Dvacet let působení v regionu Tak trochu jiná dráha.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Rozpočty územních samosprávných celků
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
1 Plánované změny v železniční dopravě Vít Bárta, ministr dopravy ČR Petr Žaluda, generální ředitel Českých drah Jiří Vodička, předseda představenstva.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Ing. Marcela Strakošová
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Dotační řízení MPSV Mgr. Petr Studenovský. Dotační řízení MPSV Setkání s poskytovateli sociálních služeb Jihočeského kraje k dotačnímu řízení Ministerstva.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
1 Aktuální problémy veřejné dopravy a navazující legislativa seminář Integrované dopravní systémy Žďár nad Sázavou, 16. května 2016.
Smlouvy o provozování drážní dopravy a jejich změny Ing. Petr Šlachta Setkání s dopravci, Praha 25. a
Ing. Ludvík Urban, ROLE NÁRODNÍHO DOPRAVCE VE VEŘEJNÉ ŽELEZNIČNÍ DOPRAVĚ.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Státní fond dopravní infrastruktury Objemy finančních prostředků pro budování infrastruktury v ČR, Ing. Kristýna Kastlová, Ph.D. referent specialista.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní soustavy Ing. Michal Kostelecký Legislativa v dopravě ČR Ing. Tomáš Matras,
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Smlouvy o provozování drážní dopravy a jejich změny Ing. Petr Šlachta Setkání s dopravci, Praha 30. a
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Registr smluv JUDr. Vít Šťastný vedoucí oddělení civilně-správní legislativy; odbor legislativy a koordinace předpisů Ministerstva vnitra Plzeň 26. března.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok  RJMK dne projednala návrh rozpočtu JMK na rok 2016 a doporučila ZJMK ke schválení.  Rozpočet.
S třednědobé plánování sociálních služeb v Ústeckém kraji v praxi Setkání s poskytovateli sociálních služeb, Ústí nad Labem, září 2016.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Setkání s hejtmanem Most, Obsah setkání – aktuální témata  Doprava v Ústeckém kraji – souběhy tratí a řešení  Cestovní ruch v Ústeckém.
Aktuální problémy veřejné dopravy a navazující legislativa JUDr
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Příjmová a výdajová stránka obecních rozpočtů - pokračování
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
Smlouvy o provozování drážní dopravy a jejich změny
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Dotace obcím na zpracování územních plánů pro rok 2017
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Legislativa výlukové činnosti
Šetření mimořádných událostí v drážní dopravě
Aktuální problémy veřejné dopravy a navazující legislativa seminář Integrované dopravní systémy Žďár nad Sázavou, 14. května
UZAVÍRÁNÍ SMLUV O VEŘEJNÝCH SLUŽBÁCH V PŘEPRAVĚ CESTUJÍCÍCH
Problematika MHD v městech SR Bojnice 30. září 2010
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016 KONCEPCE REGIONÁLNÍ ŽELEZNIČNÍ DOPRAVY Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016

Úvod – přístup na trh Přístup na trh – v ČR volný a otevřený přístup k podnikání v drážní dopravě (při splnění zákonných podmínek dopravce obdrží licenci a následně může požádat o kapacitu dopravní cesty). Dva předpisy účinné k 1. dubnu 2017: č. 319/2016 Sb. - transpoziční novela zákona o dráhách (směrnice č. 2012/34/EU) – možný přezkum hospodářské vyváženosti smlouvy, úprava pravidel přidělování kapacity, cenová regulace, úprava vydávání licencí; č. 320/2016 Sb. - doprovodný zákon - zřízení nezávislého regulačního subjektu ve smyslu směrnice 2012/34/EU – vzniká „Úřad pro ochranu podnikání v dopravě“

Úvod – přístup k veřejným službám Přístup k veřejným službám – v rámci zajištění dopravní obslužnosti objednatel (stát, kraj nebo obec) sjedná s dopravcem smlouvu o veřejných službách (nenároková záležitost). V případě regionální železniční dopravy je podle unijních předpisů (nařízení EP a Rady č. 1370/2007) přípustné sjednání smlouvy o veřejných službách na základě: nabídkového řízení (článek 5 odst. 3) nebo přímého zadání (článek 5 odst. 6), a to s určitými omezeními (přísnější podmínky pro sjednání výše kompenzace, kratší maximální doba trvání smlouvy).

Podpora státu v regionální dopravě Zajištění regionální železniční dopravy spadá do samostatné působnosti krajů → stát má pouze omezené možnosti podpory Nástroj finanční: Usnesení vlády č. 191 ze dne 9. března 2016 Vláda schválila účast státu na financování regionální železniční osobní dopravy v letech 2020 až 2034 Jedná se fakticky o zachování stávajícího systému, kdy regionální železniční doprava bude i nadále v samostatné působnosti krajů a bude částečně financována státem za stanovení konkrétních spravedlivých podmínek, potřebných pro získání dotace ze státního rozpočtu (tzv. „švýcarský model“).

Způsob spolufinancování Mantinely schváleného spolufinancování: doba trvání dotačního systému na 15 let (pro roky 2020 až 2034) varianta B1 celkové výše spolufinancování – podíl 30,469 % rozdělení mezi kraje jednotným spravedlivým podílem, který je dán rozsahem financování z prostředků krajů v roce 2014 mimořádné navýšení spolufinancování pro Královéhradecký kraj na pět let stanovení podmínek pro poskytování prostředků (podíl pouze pro tratě se 4 a více páry vlaků ve všední dny) závazek státu v případě změn úhrady za použití dopravní cesty uhradit krajům skutečný nárůst kompenzace vyplývající ze zvýšení poplatků.

Stabilita systému Úkol z usnesení č. 191 ze dne 9. března 2016 ministru dopravy uložen úkol do 30. června 2016 předložit vládě návrh právního zajištění spolufinancování. snaha o zabezpečení stabilního a dlouhodobého systému financování, s úmyslem předejít situaci z let 2011 až 2013, kdy se nedařilo v plné míře zajistit finanční plnění podle Memoranda s kraji z roku 2009 z pohledu Ministerstva dopravy se jako vhodný nástroj jevila smlouva mezi státem a kraji. → Usnesení vlády č. 645 ze dne 20. července 2016 – schválena smlouva o zajištění stabilního financování regionální železniční osobní dopravy – podepsaná ministrem dopravy, předsedou Rady AKČR a hejtmany (s výjimkou Královéhdeckého kraje)

Návrh smlouvy Sjednaná smlouva mezi státem a kraji: preambule způsob zabezpečení stabilního systému financování regionální železniční dopravy celková výše spolufinancování ze státního rozpočtu výše spolufinancování u jednotlivých krajů podmínky spolufinancování ze státního rozpočtu dokládání alokace finančních prostředků krajů do regionální železniční osobní dopravy příloha č. 1 - rozdělení celkové výše spolufinancování ze státního rozpočtu mezi kraje v jednotlivých letech příloha č. 2 - příklady úpravy spolufinancování ze státního rozpočtu

Ladislav Němec náměstek ministra dopravy Děkuji za pozornost Ladislav Němec náměstek ministra dopravy