VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Petr Bezruč Název sady: Český jazyk 9.ročník Číslo projektu:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl – styl běžné každodenní komunikace Název sady:Funkční.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 4 – přídavná jména Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Název vzdělávacího materiálu Vypracoval: Ing. Jméno Příjmení, měsíc 2013 Název školy Obchodní akademie a Střední odborné učiliště Veselí nad Moravou Název.
Číslo projektu CZ.1.07/ / Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Matematické vzdělávání Předmět Matematika Tematický.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_15_F7_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Mechanické vlastnosti kapalin a plynů Základní.
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_19_SPRAVNI_PRAVO.
Stavební výkresy CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OK_TP_01
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast
Podstatná jména hromadná, pomnožná, látková
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
TEPLOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_12_29.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_FYZIKA
Měření objemu kapalin Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Inf Ovládání operačního systému
Česká poválečná literatura I.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_07_FYZIKA
Digitální učební materiál
Poměr v základním tvaru.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.17_Báseň Datum: 25.
DOPLNĚK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výtvarné umění v pravěku
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Poměr v základním tvaru.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
ROZBOR VĚTY JEDNODUCHÉ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON Číslo projektu CZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Estetické vzdělávání Předmět Český jazyk a literatura Tematický okruh Anarchističtí buřiči Název materiálu Petr Bezruč Číslo materiálu VY_12_INOVACE_1B_CJ_32(32) Autor Mgr. Anežka Chládková Datum tvorby 06. 01. 2013 Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora. Anotace: Určená pro žáky 1. ročníku nástavbového studia (popř. 1. ročníku SOU). Prezentace určená k interaktivní práci žáků při hodině. Metodické pokyny: Prezentace je určena jako podpůrný materiál k výkladu učitele a interaktivní práci žáků, lze použít i k opakování učiva. Prvních pět úloh společně s žáky ( první úloha s animací podporující výklad). Dále čtyři příklady s nabídkou výběru výsledků. Některý z žáků dostane myš a z nabídky řešení příkladů vybírá správnou možnost. A na závěr čtyři příklady k samostatné práci žáků. Čas: cca. 20 - 25 min.

Anotace Anotace: Prezentace seznamuje se základními životopisnými údaji P. Bezruče. Akcentován význam jeho tvorby v době vzniku i dnes. Stěžejní část tvoří rozbor některých básní a vyvození obecnějších rysů sbírky. Metodika: V úvodu výkladová část. Při rozboru básní lze využít přednesu žáků, některé básně čte vyučující. Využita i nahrávka zhudebněné básně Maryčka Magdónova.

Česká literatura přelomu 19. a 20. století PETR BEZRUČ

Petr Bezruč (1867 – 1958) Vlastním jménem Vladimír Vašek Syn slezského buditele Antonína Vaška Nedokončil vysokoškolská studia v Praze, vrátil se na Moravu a začal pracovat jako poštovní úředník Nikdy se neoženil, ale milostné vztahy ovlivnily jeho tvorbu Po celý život nestál o popularitu – nazýval se „starým ještěrem“ (Jedna z mála fotografií – kolem r. 1900)

Básně psal od mládí – první vydány v časopise Čas, pak soubor Slezské číslo (protože psal pod pseudonymem, objevovaly se spekulace o jeho autorství) 1909 – vyšly pod názvem Slezské písně

Jeho verše vzbuzovaly již od začátku velký zájem; sbírka obsahuje mnoho sociálních balad – obraz společenského a národnostního útisku na Ostravsku (bída havířů, ovdovělých žen, sirotků, útisk ze strany majitelů dolů; německá škola, polské kostely; krčmáři, lichváři). V některých básních reaguje na tehdejší politické události. Dále intimní lyrika.

Samostatná skladba – Stužkonoska modrá (vzpomínky na mládí, bilance básníkova života) Bezruč inspiroval mnoho dalších umělců (hudebníci, sochaři apod.). (básníkova socha v Karlově Studánce) Jeho dílo přeloženo do mnoha cizích jazyků.

Pamětní síň P. B. v Kostelci na Hané Pomník Maryčky Magdo- nové ve Starých Hamrech

Rozbor některých básní Kantor Halfar V čem byla zásadní učitelova chyba? Proč? Co je katechismus? Proč byl Halfar zakopán do rohu hřbitova? Zapiš: Příběh učitele, který odmítal učit jinak než česky. Nedostal proto kvalifikované místo, rozešla se s ním dívka. On nakonec spáchal sebevraždu.

70 000 Najdi v básni nadsázku. Najdi příklad ironie, sarkasmu. Jak označujeme výrazy robka, chlop v předposledním verši? Nahraď tyto výrazy. Zapiš: Povzdech nad osudy 70 000 obyvatel Slezska, kteří musí snášet poněmčování a popolšťování. Nikdo jim však nepomůže. Využití ironie, sarkasmu.

Setkání … (Výňatek) Polské kněze dal do fary, českou školu poněmčil mi. Odpočal si – drahou pušku pověsil mezi dva jilmy. Prokletý vrah mojí mluvy!... O kterých zmiňovaných skutečnostech se opět v básni hovoří? Vysvětli poslední verš.

Maryčka Magdónova Jaký je tvůj názor na zhudebnění básně? Jak označujeme slova harenda, drvo, fěrtoch? Pokus se je opět nahradit. Kdo jsou „ptáčata“ ve verši V mrazivé chýši, tam ptáčata zbyla? Proč spáchala dívka sebevraždu? Zapiš: Dívce zemřou oba rodiče. Musí se starat o mladší sourozence. Je chycena při krádeži dřeva v panském lese. Když ji odvádí četník do Frýdku, neunese potupu a spáchá sebevraždu.

Ostrava Jak označujeme výraz sto roků v šachtě žil,sto roků kopal jsem uhlí? Co znamená výraz strmí (při Dunaji strmí paláce)? Jak chápeš podstatu básně? Zapiš: Bilancování mnohaleté práce v dolech, výzva ke vzpouře.

Shrnutí Básník ve sbírce využil nářeční prvky, germanismy, hornický slang. Často volil krátké, úsečné verše. Využíval ironii, nadsázku, oslovení, otázky. Pasoval se do role mluvčího zdejších lidí. Nebál se jmenovat konkrétní viníky těžké situace prostého lidu.

Zdroje ŠIMOŇÁK, Marek. Společenskovědní web Marka Šimoňáka [online]. [cit. 6.1.2013]. Dostupný na WWW: http://simonak.eu/index.php?stranka=pages/h_k/9_15.htm BEZRUČ, Petr. Slezské písně. Praha: Československý spisovatel, 1974. SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce. Havlíčkův Brod: Fragment, 1995, ISBN 80-85768-95-X. PSYGMAT. You Tube - Maryčka Magdónova [online]. [cit. 6.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.youtube.com/watch?v=pQMqOIM-_zk