Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM"— Transkript prezentace:

1 PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Lucie Bušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Zamyšlení Co si představíte pod pojmem úřední dopis?
K čemu úřední dopis slouží? Už jste někdy psali úřední dopis? Myslíte, že budete někdy úřední dopis psát?

3 Úřední dopis Úřední dopis má přesně stanovenou formu.
Tomáš Metelka Bezručova 4434 Chomutov Jazyková škola Bumerang V Jámě 1 Praha 1 Praha Přihláška do jazykového kurzu angličtiny pro začátečníky Na základě Vašeho nabídkového letáku se přihlašuji do prázdninového jazykového kurzu pro začátečníky. Žádám Vás o zaslání programu a podkladů k platbě. S pozdravem Úřední dopis má přesně stanovenou formu. častý druh úředního dopisu  žádost Úkol 1:  Rozlišuj jednotlivé části úředního dopisu.

4 Části úředního dopisu adresa odesílatele adresa příjemce datum
Tomáš Metelka Bezručova 4434 Chomutov Jazyková škola Bumerang V Jámě 1 Praha 1 Praha Přihláška do jazykového kurzu angličtiny pro začátečníky Na základě Vašeho nabídkového letáku se přihlašuji do prázdninového jazykového kurzu pro začátečníky. Žádám Vás o zaslání programu a podkladů k platbě. S pozdravem adresa odesílatele adresa příjemce datum heslovité oznámení obsahu vlastní obsah dopisu pozdrav vlastnoruční podpis pisatele

5 Adresa jméno a příjmení ulice, č. p., č. or. PSČ, město, popř. stát
Tomáš Metelka Bezručova 4434 Chomutov Jazyková škola Bumerang V Jámě 1 Praha 1 jméno a příjmení ulice, č. p., č. or. PSČ, město, popř. stát

6 Datum název místa, kde byl dopis sepsán datum, kdy byl dopis sepsán
Praha název místa, kde byl dopis sepsán datum, kdy byl dopis sepsán

7 Vlastní žádost heslovitý obsah žádosti vlastní sdělení
velké počáteční písmeno na konci bez tečky je podtržen vlastní sdělení Přihláška do jazykového kurzu angličtiny pro začátečníky Na základě Vašeho nabídkového letáku se přihlašuji do prázdninového jazykového kurzu pro začátečníky. Buďte tak laskaví a zašlete mi podrobný program.

8 Závěr dopisu závěrečný pozdrav vlastnoruční podpis přílohy
S pozdravem Tomáš Metelka Příloha Kopie maturitního vysvědčení závěrečný pozdrav vlastnoruční podpis přílohy slovo Přílohy je podtrženo nepíšeme za ním tečku ani dvojtečku

9 Umění formulovat žádost
Žádat můžeme nejen písemně, ale i ústně. Ústní žádost někdy formulujeme jako prosbu. Úkol 2: Požádejte ústně o: přihlášku na lyžařský kurz tiskopis žádosti k přijetí na SŠ půjčení mobilního telefonu Úkol 3: Napiš vlastní žádost.

10 Žádost krok za krokem Otevři si v textovém editoru nový soubor a ulož si ho do své složky. Na počátek dopisu napiš zleva vlastní adresu (adresu odesílatele) a po vynechání dvou až tří řádků adresu příjemce (adresáta). Po vynechání dalších dvou až tří řádků napiš k pravému okraji místo a datum.

11 Žádost krok za krokem Vynechej tři řádky a napiš zleva heslovitý obsah. O dva řádky níž můžeš napsat oslovení a po vynechání jednoho volného řádku od oslovení následuje text. Vlastní sdělení začíná dál od kraje. Text můžeš rozčlenit do odstavců.

12 Žádost krok za krokem Za textem následuje závěrečný pozdrav.
Mezi pozdravem a vlastnoručním podpisem (vpravo) jsou tři řádky. Přílohy se uvádějí zleva pět řádků pod pozdravem.

13 A co dál? žádost předáme na příslušný úřad
základní informace nalezneme na www obce jak na to  osobně na podatelnu úřadu poštou (doporučeně) em (jako přílohu)

14 Použitá literatura HORÁČKOVÁ, M. a KOL. Český jazyk pro 7. ročník ZŠ a příslušný ročník víceletých gymnázií. 2. díl, Sloh. Sdělování a výměna informací. Praha: Alter, 1999. ISBN –6 KRAUS, J.; HOFFMANOVÁ, J. Písemnosti v našem životě. Praha: Fortuna, 1996. ISBN


Stáhnout ppt "PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM"

Podobné prezentace


Reklamy Google