ZÁSADY DEMOKRACIE Mgr. Michal Oblouk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vývoj české ústavnosti
Advertisements

Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
Politologie jako věda Politika moc
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ZÁSADY DEMOKRACIE Mgr. Michal Oblouk.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Česká republika Demokratický stát.
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
VY_32_INOVACE_SVF32360DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Studijní obor: Sociální činnost
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ POJEM DEMOKRACIE
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Teorie státu - pokračování
Všeobecná deklarace lidských práv
Demokracie a její hodnoty
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Lidská práva v dokumentech
Ústava ČR Pavel Šuranský.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Základní práva a svobody
ÚSTAVNÍ PRÁVO Ochrana základních práv a svobod JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Demokracie, demokratický právní stát, diktatura
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Listina základních práv a svobod.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
SŮVOVÁ, COUFALOVÁ C3B. DEFINICE právní odvětví veřejného práva, zabývá se ústavou a vykládá ji na ochranu ústavnosti dohlížejí ústavní soudy souhrn právních.
Lidská práva Leden Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Občanská práva a povinnosti
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Státověda.
Politologie a mezinárodní vztahy
Listina základních lidských práv a svobod
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol,
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Občanská práva a povinnosti
Mgr. Rostislav Navláčil 6. Základní hodnoty a principy demokracie
Mgr. Rostislav Navláčil 8. Princip demokracie Občanská nauka 1. – 4.
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.09_Principy demokracie.
Jméno autora: Mgr. Zděnka Němečková Datum vytvoření :
Člověk a předpoklady soužití Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Název školy: Základní škola Městec Králové
Lidská práva Leden 2016.
Státy světa Formy vlády a uspořádání států Proměna politické mapy
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Život v demokracii DEMOKRACIE FORMY STÁTU kdo moc vykonává:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
LIDSKÁ PRÁVA y.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

ZÁSADY DEMOKRACIE Mgr. Michal Oblouk

DEMOKRACIE z řeckého demos = lid, kratein = vládnout vláda lidu – způsob, kterým lidé spravedlivě rozhodují o věcech, které se jich společně týkají forma vlády/typ politického režimu - všichni občané se rovně podílejí, přímo nebo nepřímo, na navrhování a přijímání zákonů, kterými se řídí jejich společnost nejrozšířenější způsob řízení státu - téměř všechny státy Evropy, Austrálie, Nový Zéland, Indie, Izrael, USA, Kanada, některé státy v Jižní Americe teorie demokracie - vědní předmět, obor politologie

POLITOLOGIE politická teorie společenská věda o politice - zabývá se popisem a hodnocením politických jevů politická teorie politické instituce - ústava, forma vlády, veřejná správa strany, skupiny a veřejné mínění - politické strany, volby mezinárodní vztahy - mezinárodní politika, organizace a právo

PRINCIPY DEMOKRACIE HLAVNÍ PRINCIPY držitelem (zdrojem) politické moci je lid opakující se volby povinnost odevzdat moc nejpozději po uplynutí volebního období nezměnitelnost maximální délky období ochrana politických menšin i jednotlivců

PRINCIPY DEMOKRACIE DALŠÍ PRINCIPY účinná a informovaná veřejná diskuse zajištění lidských práv dělba moci na zákonodárnou, výkonnou a soudní moc právní stát - spravedlivé zákony a účinné prosazování jejich dodržování transparentnost - průhlednost rozhodování, přehledné financování rovnost šancí pro každého bez ohledu na jeho původ poskytnutí základních sociálních podmínek pro důstojný život všech právo na soukromé vlastnictví a svobodné podnikání svoboda tisku a projevu

DEMOKRACIE většinová (majoritní) - užívá některých mechanismů přímé demokracie za účelem prosazení většinového rozhodnutí lidu pluralitní (konsensuální) - politické rozhodování je výsledkem sporu a dohody zúčastněných skupin či jednotlivců, podíl na rozhodování mají i nepřímo zúčastněná zájmová a nátlaková hnutí konsociační - rozhodování je uskutečňováno skrze dohodu úzkých a uzavřených zájmových skupin korporativní - autoritativní systém demokracie, společnosti bez politických stran nebo se sníženým vlivem politických stran, profesní skupiny zaměstnanců jsou základem pro rozhodování ve společnosti, vytvářejí parlament, z něhož je složena vláda odborníků neokorporativní - založená na vzájemném propojení zájmových skupin se státem participační - co největší množství jedinců a kolektivních subjektů se podílí na co největším počtu rozhodnutí elitní - lid vládne jen díky aktu politických voleb, všechna ostatní rozhodování přináleží zvoleným elitám proximitní - schopnost a možnost obyvatel regionu rozhodovat si o svých věcech sami, být relativně soběstačný v řízení chodu společnosti

3 MOŽNOSTI DEMOKRATICKÉHO ROZHODOVÁNÍ jednomyslná shoda – nikdo nesmí být vyloučen z možnosti podílet se na rozhodování, každý má mít stejnou šanci kombinace mezi přehlasováním menšiny většinou a dosažením shody – respektují se svobody a práva menšiny losování

HISTORIE první známá demokracie – antická, v řeckých městských státech, trvala přibližně 100 let (od pol. 5. do pol. 4. stol. př. n. l.) - vztahovala se jen na svobodné muže, kteří měli občanství městského státu po obsazení řeckých států Římem demokracie jako systém státního zřízení na dvě tisíciletí zaniká počátek novověku - demokracie v Anglii, přeměna na konstituční monarchii 2. polovina 18. století - demokracie v USA v průběhu 19. století vznikají z myšlenek Velké francouzské revoluce novodobé liberální demokracie v Evropě

HISTORIE během 2. poloviny 19. století a v prvních desetiletích 20. století - větší rozšíření osob oprávněných volit - všeobecné volební právo před 2. světovou válkou patřilo Československo k nejvyspělejším světovým demokraciím v meziválečném období dochází k selhání demokracií v řadě evropských států - Itálie, Německo po 2. světové válce - v západní Evropě demokratické země, v zemích sovětského vlivu likvidace demokracie - koncem 80. let rozpad sovětského bloku a znovuobnovení demokracií v oblasti třetího světa dochází k zavádění demokracií postupně

LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD součást ústavního pořádku České republiky práva a svobody vyjadřují vztah mezi státem a občanem - zpravidla se jich může domáhat každý, jen některá jsou vázána na státní občanství obsah vychází z principů právního státu základní práva a svobody jsou nezadatelná, nezcizitelná, nepromlčitelná, nezrušitelná a jsou pod ochranou soudní moci autorem je Česká národní rada platí od r. 1992 má 44 článků členěných do šesti hlav

LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD preambule obecná ustanovení lidská práva a základní svobody práva národnostních a etnických menšin hospodářská, sociální a kulturní práva právo na soudní a jinou právní ochranu společná ustanovení

MÍRA DEMOKRACIE VE SVĚTĚ

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Demokracie http://cs.wikipedia.org/wiki/Listina_z%C3%A1kladn%C3%ADch_pr%C3%A1v_a_svobod http://zemepis.jergym.cz/foto/49/ipage00015.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Plat%C3%B3novo_pojet%C3%AD_demokracie http://cs.wikipedia.org/wiki/Aristotelovo_pojet%C3%AD_demokracie https://cs.wikipedia.org/wiki/Teorie_demokracie