Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba listopadu 2011

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

Rozvíjející větné členy
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Procvičujeme větné členy 2
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Větné členy.
Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ (Pu)
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_08
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32 _INOVACE_301_Větné členy AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8.,
Vedlejší věty Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY – PŘEDMĚT, PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ
SYNTAX RISKUJ Autor: Mgr. Monika Dudová
PŘÍSLOVCE (adverbium) je neohebný slovní druh, který vyjadřuje bližší okolnosti dějů a vlastností. V češtině se mezi slovními druhy řadí na šesté místo.
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.5.00/
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_321_Větné členy AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
Větné členy PŘÍSUDEK.
Neohebné slovní druhy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Rozvíjející větné členy - opakování -
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_16 Tematická.
Příslovečné určení Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ3r0110 Název sady:Skladba pro 3.ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
P ř íslove č né ur č ení Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-37 Téma: ČESKÝ JAZYK – skladba VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-37.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_364_Věta příslovečná AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
RVČ - předmět, přívlastek, doplněk, příslovečné určení
V Ě T N É Č L E N Y Základní – podmět,přísudek
Mgr. Michal Oblouk. rozvíjející větný člen blíže určuje různé okolnosti dějů závisí na SLOVESE, PŘÍDAVNÉM JMÉNĚ nebo PŘÍSLOVCI ptáme se na něj různými.
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Rozvíjející větné členy - opakování -
PŘEDMĚT PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_275_ČJ8 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Rozvíjející větné členy NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Příslovce Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_2C_08_POPIS_UMELECKEHO_DILA Popis listopadu 2011 Popis – úvod, co vše můžeme popisovat, specifika popisu uměleckého.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ příslovečné určení 1 Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
Rozvíjející větné členy Příslovečné určení 6.třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY – PŘEDMĚT, PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VY_32_INOVACE_13_Český jazyk pro 7. ročník_Určování větných členů
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Autor: Martina Pijáková
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Příslovečná určení VY_32_INOVACE_03-25 Ročník:
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Rozvíjející větné členy
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba 7. 20. listopadu 2011 VY_32_INOVACE_2C_10_PRISLOVECNE_URCENI Větná stavba 7. 20. listopadu 2011 Příslovečné určení – místa, času, způsobu, míry, příčiny, účelu, přípustky, podmínky Charakteristika příslovečného určení a jejich typů, příklady jejich použití.

Úkol pro žáky: ÚKOL: Podle výkladu a prezentace doplňte do vynechaných míst v textu správná slova (pracovní list je v příloze).

Pracovní list – příslovečné určení (doporučuji pracovat v MicrosoftWord) ………………... větný člen, který rozvíjí sloveso, ………………... jméno, příslovce ptáme se na něj různými příslovci, jeho druhy jsou: Příslovečné určení MÍSTA – označuje místní okolnosti děje, ptáme se otázkami: Kde? Kam? Odkud? Kudy? (například: Přijel z ………………...) Příslovečné určení ČASU – vyznačuje se ………………... okolnostmi děje, ptáme se otázkami: Kdy? Odkdy? Dokdy? Jak dlouho? Jak často? Na jak dlouho? (například: ……………….. odjel.) Příslovečné určení ZPŮSOBU – popisuje vlastnost děje, ptáme se otázkami: Jak? Jakým způsobem? (Je silný jako ­………………..) Příslovečné určení MÍRY – vyjadřujeme množství, ptáme se otázkami: Kolik? Jak mnoho? O kolik? Do jaké míry? (například: Přijel o ……………….. déle.) Příslovečné určení PŘÍČINY- vyjadřuje příčinu, ptáme se otázkami: Proč? Z jakého důvodu? Z jaké příčiny? (například: Pro smutek ho opomíjela.) Příslovečné určení ÚČELU – vyjadřuje, co je ………………... děje, ptáme se otázkou: Za jakým ………………...? (například: Odjel za zábavou.) Příslovečné určení PODMÍNKY – vyjadřuje podmínku – ptáme se: Za jaké ………………...? (například: Při nedodržení postupu to nevyjde.) Příslovečné určení PŘÍPUSTKY – vyjadřuje něco nepředpokládaného – ptáme se otázkami: Navzdory čemu? I přes co? I v jakém případě? (například: Přes nepřízeň počasí odjel.) 

Které jsou základní větné členy? PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ rozvíjející větný člen, který rozvíjí sloveso, přídavné jméno a příslovce ptáme se na něj různými příslovci Které jsou základní větné členy?

Druhy příslovečného určení: Příslovečné určení MÍSTA Příslovečné určení ČASU Příslovečné určení ZPŮSOBU Příslovečné určení MÍRY Příslovečné určení PŘÍPUSTKY Příslovečné určení PODMÍNKY Příslovečné určení ÚČELU Příslovečné určení PŘÍČINY

Příslovečné určení MÍSTA označuje místní okolnosti děje ptáme se otázkami: Kde? Kam? Odkud? Kudy? Například: Přijel z Ostravy. Přijel odkud? Přijel z Ostravy. Příslovečné určení místa

Příslovečné určení ČASU vyznačuje se časovými okolnostmi děje ptáme se otázkami: Kdy? Odkdy? Dokdy? Jak dlouho? Jak často? Na jak dlouho? například: Včera odjel. Kdy odjel? Odjel včera. Příslovečné určení času

Příslovečné určení ZPŮSOBU popisuje vlastnost děje například: Je silný jako býk. ptáme se otázkami: Jak? Jakým způsobem? Jak je silný? Jako býk.

Příslovečné určení MÍRY vyjadřujeme množství ptáme se otázkami: Kolik? Jak mnoho? O kolik? Do jaké míry? například: Přijel o hodinu déle. Přijel o kolik déle? Přijel o hodinu déle. Příslovečné určení míry

Příslovečné určení PŘÍČINY vyjadřuje příčinu ptáme se otázkami: Proč? Z jakého důvodu? Z jaké příčiny? Pro smutek ho opomíjela. Proč ho opOmíjela? Pro smutek ho opomíjela. Příslovečné určení příčiny

Příslovečné určení ÚČELU vyjadřuje, co je účelem děje ptáme se otázkou: Za jakým účelem? například: Odjel za zábavou. Příslovečné určení účelu Odjel za jakým účelem? Odjel za zábavou.

Příslovečné určení PODMÍNKY vyjadřuje podmínku ptáme se otázkou: Za jaké podmínky? například: Při nedodržení postupu to nevyjde. Příslovečné určení podmínky Za jaké podmínky to nevyjde? Při nedodržení postupu to nevyjde.

Příslovečné určení PŘÍPUSTKY vyjadřuje něco nepředpokládaného ptáme se otázkami: Navzdory čemu? I přes co? I v jakém případě? například: Přes nepřízeň počasí odjel. Příslovečné určení přípustky I v jakém případě odjel? Přes nepřízeň počasí odjel.

PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ - ŘEŠENÍ rozvíjející větný člen, který rozvíjí sloveso, přídavné jméno, příslovce ptáme se na něj různými příslovci druhy: Příslovečné určení MÍSTA – označuje místní okolnosti děje, ptáme se otázkami: Kde? Kam? Odkud? Kudy? (například: Přijel z Ostravy) Příslovečné určení ČASU – vyznačuje se časovými okolnostmi děje, ptáme se otázkami: Kdy? Odkdy? Dokdy? Jak dlouho? Jak často? Na jak dlouho? (například: Večer odjel.) Příslovečné určení ZPŮSOBU – popisuje vlastnost děje, ptáme se otázkami: Jak? Jakým způsobem? (Je silný jako ­býk.) Příslovečné určení MÍRY – vyjadřujeme množství, ptáme se otázkami: Kolik? Jak mnoho? O kolik? Do jaké míry? (například: Přijel o hodinu déle.) Příslovečné určení PŘÍČINY- vyjadřuje příčinu, ptáme se otázkami: Proč? Z jakého důvodu? Z jaké příčiny? (například: Pro smutek ho opomíjela.) Příslovečné určení ÚČELU – vyjadřuje, co je účelem děje, ptáme se otázkou: Za jakým účelem (například: Odjel za zábavou.) Příslovečné určení PODMÍNKY – vyjadřuje podmínku – ptáme se: Za jaké podmínky? (například: Při nedodržení postupu to nevyjde.) Příslovečné určení PŘÍPUSTKY – vyjadřuje něco nepředpokládaného – ptáme se otázkami: Navzdory čemu? I přes co? I v jakém případě? (například: Přes nepřízeň počasí odjel.)

Použité zdroje: Obrázky jsou použity ze sdílené galerie Microsoft PowerPoint •BLAŽEK, Štěpán. Přehled učiva českého jazyka základní školy: shrnutí učiva 2.- 9. ročníku, příprava k přijímacím zkouškám, pomůcka pro průběžné studium teorie, snadné opakování základů pro studenty středních škol. 2. upr. vyd. Brno: Nová škola, 1999, 50 s. ISBN 80-856-0758-1. STYBLÍK, Vlastimil. Český jazyk pro 7. ročník základní školy a pro odpovídající ročník víceletých gymnázií. 2. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2001, 191 s. ISBN 80-723-5103-6.