„ Ondra pomáhá ptáčkům“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Polární pás.
Advertisements

* V těchto krásných letních dnech, když tak sedíte v klidu u sklenky vína a díváte se na svůj skleník, tak přemýšlíte, co s tou letošní úrodou. Vždyť.
Advent v ZŠ Litultovice Koledování u vánočního stromu Letos jsme zahájili advent v neděli 28.listopadu v hod. zpíváním u vánočního stromu před.
DĚTSKÝ DOMOV, ZŠ a SŠ Žatec. Moje škola Moje třída Naše škola je spojena z DĚTSKÝM DOMOVEM. Do naší školy převážně chodí děti z Dětského domova, ale i.
Hody, hody doprovody TRADICE. Ve kterém ročním období jsou Velikonoce. 2 Léto Zima Podzim Jaro.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_46_Člověk a společnost.
Pot Luck Podnik vedený dětmi. Po zvolení vedení přišel čas na vymýšlení toho co budeme prodávat, jméno firmy a loga.
Využití v praxi Pythagorova věta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu
Rodina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Výchovná poradkyně D. Pospíšilová. Přijímací řízení 2016 Maximálně 2 přihlášky originál a kopie v 1. kole Zrušení výstupního hodnocení Pozvánka na přijímací.
Věta se skládá ze slov Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_32_INOVACE_15_Slovní.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_3001_LICHVA Téma: Pojem _ LICHVÁŘSKÉ PRAKTIKY Číslo projektu:
Ekosystém okolí lidských obydlí Volně žijící živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní úlohy s přechodem přes 10 Název sady: Matematika 2.ročník.
Zatoulaná klubíčka prostorové vztahy NA, POD, ZA, PŘED, VPRAVO, VLEVO.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_10_Přírodopis 7.ročník_Lesní stromoví ptáci Téma: Lesní stromoví ptáci CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno:
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Environmentální výchova - voda
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
V sobotu 25.března 2017 se konalo v hospodě
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Test Čtvrtek, 2.3..
VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_8.ročník 16_Pád podstatných jmen
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
Utkání PhDr. Vladimír Süss, Ph.D.
VY_52_INOVACE_13_Zvířata v zimě
Příběh 2 oblázků s obrázky z Číny!
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_FYZIKA
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Základní nabídka ptáků
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Když slova nestačí Prezentace.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření říjen 2011 Ročník
Na návštěvě u včelaře.
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.17_Báseň Datum: 25.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
EKOSYSTÉMY (s důrazem na učebnicové e. ČR).
Příroda na jaře první známky jara.
ROČNÍ OBDOBÍ JAKÉ ROČNÍ OBDOBÍ JE NA TOMTO OBRÁZKU?
LIDSKÉ RASY.
Exkurze žáků sedmých ročníků ZŠ Školní 1480, Chomutov Projekt LABORA
Jilemnický Krakonoš
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_11_20 Tundra
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
Orientujeme se v prostoru
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Pěvci Řád:.
BROUČCI A POČÍTADLO Pro skřítka Ticháčka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_17_12_vyjmenovaná slova
Lesní stromoví ptáci strakapoud velký
Škola v přírodě - hotel SRNÍ 2. A, 2. B a 3. C
Umím si umýt ruce Samostatně používám ručník Nepoužívám v průběhu dne nebo odpoledního odpočinku pleny Umím používat WC (nepoužívám nočník!) Umím se vysmrkat,
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Lesní stromoví, ostatní
MATEŘSKÁ ŠKOLA Pardubice - Dubina, Erno Košťála 991
Základní škola Rosice, okres Chrudim
VY_32_ INOVACE_ 09_ ČESKÝ JAZYK 3
Věta se skládá ze slov Název školy
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

„ Ondra pomáhá ptáčkům“ Příběh jedné šišky aneb „ Ondra pomáhá ptáčkům“ Text a foto: František Šulgan, leden 2017

Na začátku příběhu je paní učitelka z mateřské školy na Koryčanských Pasekách v Rožnově pod Radhoštěm. S dětmi vyrobila šišku s lojem a semínky a tu jim předala domů. Ondra přinesl šišku k dědovi a babičce na Láz. Pověsili jsme ji v blízkosti krmítka.

Takhle vypadala šiška na začátku našeho příběhu Takhle vypadala šiška na začátku našeho příběhu. Hned po vyvěšení ji jako první objevila sýkora modřinka. Byl pátek podvečer a fotit se už nedalo. V sobotu ráno ale začalo nádherné divadlo. Jako první jsem na šišce objevil zase sýkoru modřinku. Brzy na to ji vystřídala sýkora koňadra.

A na šišce se pořád střídaly sýkory modřinky se sýkorami koňadrami.

Na šišku se přiletěla podívat i samička strakapouda velkého Na šišku se přiletěla podívat i samička strakapouda velkého. Ochutnat ji ale přiletěl vzácnější – strakapoud prostřední. A sojka přiletěla celou situaci zkontrolovat, aby náhodou o něco nepřišla.

Vrabci polní se nestačili divit, jak se na šišce střídají jednou dvě sýkory modřinky společně, za chvíli zase sýkora modřinka se sýkorou koňadrou. Vypadá to ale, že šiška nejvíce chutná sýkorám modřinkám.

Ale mýlil jsem se. Teď to vypadá, že šiška chutná nejvíce sýkorám koňadrám.

A na to divadlo se přiletěli podívat zleva – zvonek zelený se samičkou, červenka obecná a návštěvníci za severu Evropy dlask tlustozobý a pěnkava jíkavec.

A šišku si zřejmě oblíbil i vzácný strakapoud prostřední a ještě jednou se na ni vrátil – paráda. A jak rychle přiletěl, tak rychle odletěl.

A takhle vypadá šiška na konci našeho příběhu - je prázdná a čistá A takhle vypadá šiška na konci našeho příběhu - je prázdná a čistá. Ptáčci snědli i poslední semínko a poslední kousek tuku. Mlynařík dlouhoocasý si chtěl taky zobnout, ale nezbylo mu, než se přestěhovat k vedlejší lojové kouli. Samička kosa černého si už pochutnává na jablíčku.

A tímto náš příběh jedné šišky končí A tímto náš příběh jedné šišky končí. Sýkora modřinka na krmítku už vyhlíží Ondru, kdy přinese ze školky další šišku. Ondro děkujeme. Na krmítku a v jeho okolí jsem tento den pozoroval 15 druhů ptáků. Nestačil jsem všechny vyfotit. Jednak jsou velmi rychlí, ale nemohl jsem pořád sedět a hledět na krmítko. Musel jsem něco udělat i doma - chystat dřevo na topení, protože mrazy ještě nepolevily. Děda František z Lázu …a přečti si ještě další stranu

Někteří ptáci odlétají, někteří zůstávají, jiní se stěhují podle toho, jaké jsou na místě možnosti potravy. Ti, kteří neodletí denně bojují o přežití. Spaním ve skupinách ušetří až 80% tepla. Čím jsou menší, tak tím mají větší tepelné ztráty (až o 1/3 hmotnosti). Celý chumel ptáčků se na noc vecpe do dutiny stromu, do budky, za odstávající kůru, pod přístřešek a v nouzi i v hustém křoví. Největší nápor u krmítek je proto ráno.