ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TEMATICKÝ CELEK CZ.1.07/1.5.00/34.0423 ČÍSLO MATERIÁLU DUM 14 – Úrovně managementu NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01 AUTOR Ing. Gabriela Bendová Karpytová TEMATICKÝ CELEK Management ROČNÍK III. ročník, maturitní obor Hotelnictví a turismus DATUM TVORBY Prosinec 2013 Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01
Anotace: Tento digitální učební materiál slouží k získání základních znalostí v oblasti úrovní managementu – top management, střední management, nejnižší management. K prezentaci je vhodné poskytnout doplňující komentář. Metodické pokyny: Materiál je vytvořen jako prezentace v programu MS PowerPoint. Pro jeho využití je potřeba mít k dispozici počítač nebo notebook, dataprojektor, promítací plochu a příslušné programové vybavení.
ÚROVNĚ MANAGEMENTU
DĚLENÍ MANAGEMENTU PODLE ÚROVNÍ ŘÍZENÍ Top management Střední management Nejnižší management
TOP MANAGEMENT (VRCHOLOVÝ MANAGEMENT) Nejvyšší vedení společnosti – ředitel, náměstek ředitele, prezident společnosti, viceprezidenti… Pro firmu velice důležití lidé, na jejich umění řídit a znalostech závisí úspěch firmy Nepočetná skupina lidí, nejlépe placení
Náplň práce vrcholového managementu hotelu Generální ředitel – zodpovídá za řízení hotelu, zabezpečuje plnění úkolů Ekonomický ředitel zástupce ředitele, odpovídá za využívání všech ekonomických nástrojů v řízení hotelu a za zvyšování efektivnosti hospodářské činnosti řídí vnitropodnikové plánování, mzdovou politiku, informační soustavu, kontrolní činnost, cenovou politiku a tvorbu
Obchodní ředitel Organizuje a řídí obchodní úsek Spolupracuje s obchodními partnery Stanovuje zásady a koncepce v rozvoje materiálně-technické základny obchodní sítě a služeb hotelu Odpovídá za organizování gastronomických akcí, plnění finančního plánu, poctivost prodeje, ochranu majetku, za řízení procesu zásobování
Prodejní a marketingový ředitel Vytváří marketingovou strategii hotelu, zajišťuje výzkum trhu, propagaci a reklamu, zpracovává marketingové plány Udržuje kontakty s obchodními partnery, připravuje návrhy smluv Spolupracuje při řízení cenové politiky a tvorby cen
Finanční ředitel Zodpovídá za financování a rozpočet a vedení účetnictví Provádí kontrolu všech podkladů k vyúčtování, kontrolu dosažených tržeb Zajišťuje evidenci oběhu surovin a zboží Zabezpečuje inventarizaci majetku, vyhodnocuje výsledky a navrhuje opatření
Personální ředitel Zodpovídá za dodržování a správné vedení personální a mzdové politiky Zajišťuje nábor nových zaměstnanců, zvyšování kvalifikace Zpracovává rozbory čerpání mzdových prostředků, plán personálního rozvoje a vede předepsanou statistiku
STŘEDNÍ MANAGEMENT (PROVOZNÍ MANAGEMENT) Početná a rozmanitá skupina řídících pracovníků, jejichž úkolem je zajistit plynulý provoz podniku Vedoucí útvarů firmy – vedoucí marketingového oddělení, vedoucí nákupu, vedoucí kontroly jakosti… Tito pracovníci jsou podřízeni vrcholovému managementu, nadřízeni nejníže postaveným vedoucím pracovníkům Vykonávají koncepční a strategickou práci
Náplň práce středního managementu hotelu Vedoucí ubytovacího úseku Odpovídá za provoz ubytovacího střediska hotelu, organizuje a řídí jeho činnost Zodpovídá za účelné využívání ubytovací kapacity, zajišťuje maximální spokojenost hostů poskytováním služeb co nejvyšší úrovně Ubytovací středisko – recepce, halové služby, hotelová vrátnice, hotelová pokladna – směnárna, telefonní ústředna, rezervační oddělení, sekretářské služby
Pracovník pro styk s hosty Vedoucí lůžkové části Zodpovídá za organizaci a řízení ubytovací části hotelu Kontroluje kvalitu poskytovaných služeb, práci podřízených, dodržování standardu hygienických a bezpečnostních předpisů včetně ochrany majetku Odpovídá za dodržování a opravy vybavenosti hotelových pokojů a ostatních souvisejících zařízení Pracovník pro styk s hosty Je zodpovědný za rozvíjení a udržování dobrých vztahů s hosty a reprezentování hotelu na veřejnosti
Vedoucí stravovacího provozu Zodpovídá za činnost odbytových a výrobních středisek hotelu Vypracovává rozpočet tržeb a nákladů Určuje cenovou skladu podávaných pokrmů Organizuje nákup, vybírá vhodné dodavatele Ve spolupráci se šéfkuchařem sestavuje jídelní lístek Vedoucí technického úseku Zodpovídá za rozvoj, údržbu a provoz technických zařízení, za účelný nákup majetku pro vybavení hotelových pokojů Zabezpečuje a kontroluje bezpečnost provozu
Nejnižší management (OPERAČNÍ MANAGEMENT) Mistři dílny, vedoucí závodní jídelny… Nejpočetnější skupina Jsou nadřízeni pouze výkonovým pracovníkům Očekává se od nich operativní řízení, perfektní znalost detailů a schopnost zvládat řešení každodenních dílčích problémů U malých firem střední management chybí
Náplň práce operačního managementu hotelu Vedoucí recepce – řídí a organizuje práci jednotlivých pracovníků recepce, spolupracuje s rezervačním oddělením Vedoucí rezervací – připravuje materiály pro recepci, informuje o příjezdu VIP hostů Vedoucí halových služeb – organizuje a řídí práci při příjezdech a odjezdech hostů (dveřník, bagážista), dbá na čistotu hotelové haly Hotelová hospodyně – řídí a organizuje práci pokojských a uklízeček, spolupracuje s recepcí hotelu
Šéfkuchař – sestavuje výrobní programy, řídí a kontroluje práci kuchařů, řídí zásobování zbožím a surovinami v souladu s potřebami Vedoucí skladového hospodářství – řídí skladovací činnost v hotelu a zodpovídá za plynulé zásobování jednotlivých středisek Vedoucí údržby – řídí činnost pracovníků útvaru údržby, zajišťuje provoz garáží, hotelového dvora a údržbářské práce Vedoucí hotelové prádelny – organizuje a řídí provoz v prádelně, dbá na hospodárnost provozu prádelny
literatura ŠVARCOVÁ, Jena. Ekonomie: stručný přehled: teorie a praxe aktuálně a v souvislostech. Zlín: CEED, 2008, 303 s. ISBN 978-80-903433-7-5 SMETANA, František a Eva MAREŠOVÁ. Ekonomika 2 pro střední a vyšší hotelové školy. 2., upr. vyd. Praha: Fortuna, 2005, 221 s. ISBN 80-716-8921-1.