ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TEMATICKÝ CELEK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti I.
Advertisements

PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.08 Ročník2. ročník.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.15 Ročník2. ročník.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Využití informačních technologií při řízení obchodního řetězce Interspar © Ing. Jan Weiser.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_256_TÉMA_ Rozdělení nákladů Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Ekonomika organizací Výrobní faktory. Příklad 1 Uvažujete o zřízení hotelu s restaurací barem. Zamyslete se nad zajištěním hotelu z hlediska výrobních.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Kapitálové OS – Akciová společnost Ročník / obor studia:II.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.03 Ročník3. ročník.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO32 Název.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
STŘEDNÍ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA CESTOVNÍHO RUCHU, SENOVÁŽNÉ NÁMĚSTÍ 12, ČESKÉ BUDĚJOVICE Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Monika Deutschová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Vysoká škola.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Odbor finanční.
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Měnová soustava, měnová politika
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Hotel Co to je?.
Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Řízení vztahů se zákazníky ve vybraném podnikatelském subjektu v oblasti.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Výrobní faktory v organizaci
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Účetnictví – význam informací
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mezinárodní hotelnictví
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Ekonomika– národní hospodářství
Digitální učební materiál
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Manažer ve firmě. Manažer ve firmě Osobnost manažera Vrozené vlastnosti Získané dovednosti Temperament Inteligence Potřeba řídit činnost jiných lidí.
2. ČNB a její role v platebním styku.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Charakteristika daňové evidence
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
TRŽNÍ EKONOMIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Sýbková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Výrobní středisko a jeho vybavení
Organizace práce na prodejně
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 12. prosince 2018 Ing. Michaela.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Ing. Gabriela Bendová Karpytová
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Transkript prezentace:

ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TEMATICKÝ CELEK CZ.1.07/1.5.00/34.0423 ČÍSLO MATERIÁLU DUM 14 – Úrovně managementu NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01 AUTOR Ing. Gabriela Bendová Karpytová TEMATICKÝ CELEK Management ROČNÍK III. ročník, maturitní obor Hotelnictví a turismus DATUM TVORBY Prosinec 2013 Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01

Anotace: Tento digitální učební materiál slouží k získání základních znalostí v oblasti úrovní managementu – top management, střední management, nejnižší management. K prezentaci je vhodné poskytnout doplňující komentář. Metodické pokyny: Materiál je vytvořen jako prezentace v programu MS PowerPoint. Pro jeho využití je potřeba mít k dispozici počítač nebo notebook, dataprojektor, promítací plochu a příslušné programové vybavení.

ÚROVNĚ MANAGEMENTU

DĚLENÍ MANAGEMENTU PODLE ÚROVNÍ ŘÍZENÍ Top management Střední management Nejnižší management

TOP MANAGEMENT (VRCHOLOVÝ MANAGEMENT) Nejvyšší vedení společnosti – ředitel, náměstek ředitele, prezident společnosti, viceprezidenti… Pro firmu velice důležití lidé, na jejich umění řídit a znalostech závisí úspěch firmy Nepočetná skupina lidí, nejlépe placení

Náplň práce vrcholového managementu hotelu Generální ředitel – zodpovídá za řízení hotelu, zabezpečuje plnění úkolů Ekonomický ředitel zástupce ředitele, odpovídá za využívání všech ekonomických nástrojů v řízení hotelu a za zvyšování efektivnosti hospodářské činnosti řídí vnitropodnikové plánování, mzdovou politiku, informační soustavu, kontrolní činnost, cenovou politiku a tvorbu

Obchodní ředitel Organizuje a řídí obchodní úsek Spolupracuje s obchodními partnery Stanovuje zásady a koncepce v rozvoje materiálně-technické základny obchodní sítě a služeb hotelu Odpovídá za organizování gastronomických akcí, plnění finančního plánu, poctivost prodeje, ochranu majetku, za řízení procesu zásobování

Prodejní a marketingový ředitel Vytváří marketingovou strategii hotelu, zajišťuje výzkum trhu, propagaci a reklamu, zpracovává marketingové plány Udržuje kontakty s obchodními partnery, připravuje návrhy smluv Spolupracuje při řízení cenové politiky a tvorby cen

Finanční ředitel Zodpovídá za financování a rozpočet a vedení účetnictví Provádí kontrolu všech podkladů k vyúčtování, kontrolu dosažených tržeb Zajišťuje evidenci oběhu surovin a zboží Zabezpečuje inventarizaci majetku, vyhodnocuje výsledky a navrhuje opatření

Personální ředitel Zodpovídá za dodržování a správné vedení personální a mzdové politiky Zajišťuje nábor nových zaměstnanců, zvyšování kvalifikace Zpracovává rozbory čerpání mzdových prostředků, plán personálního rozvoje a vede předepsanou statistiku

STŘEDNÍ MANAGEMENT (PROVOZNÍ MANAGEMENT) Početná a rozmanitá skupina řídících pracovníků, jejichž úkolem je zajistit plynulý provoz podniku Vedoucí útvarů firmy – vedoucí marketingového oddělení, vedoucí nákupu, vedoucí kontroly jakosti… Tito pracovníci jsou podřízeni vrcholovému managementu, nadřízeni nejníže postaveným vedoucím pracovníkům Vykonávají koncepční a strategickou práci

Náplň práce středního managementu hotelu Vedoucí ubytovacího úseku Odpovídá za provoz ubytovacího střediska hotelu, organizuje a řídí jeho činnost Zodpovídá za účelné využívání ubytovací kapacity, zajišťuje maximální spokojenost hostů poskytováním služeb co nejvyšší úrovně Ubytovací středisko – recepce, halové služby, hotelová vrátnice, hotelová pokladna – směnárna, telefonní ústředna, rezervační oddělení, sekretářské služby

Pracovník pro styk s hosty Vedoucí lůžkové části Zodpovídá za organizaci a řízení ubytovací části hotelu Kontroluje kvalitu poskytovaných služeb, práci podřízených, dodržování standardu hygienických a bezpečnostních předpisů včetně ochrany majetku Odpovídá za dodržování a opravy vybavenosti hotelových pokojů a ostatních souvisejících zařízení Pracovník pro styk s hosty Je zodpovědný za rozvíjení a udržování dobrých vztahů s hosty a reprezentování hotelu na veřejnosti

Vedoucí stravovacího provozu Zodpovídá za činnost odbytových a výrobních středisek hotelu Vypracovává rozpočet tržeb a nákladů Určuje cenovou skladu podávaných pokrmů Organizuje nákup, vybírá vhodné dodavatele Ve spolupráci se šéfkuchařem sestavuje jídelní lístek Vedoucí technického úseku Zodpovídá za rozvoj, údržbu a provoz technických zařízení, za účelný nákup majetku pro vybavení hotelových pokojů Zabezpečuje a kontroluje bezpečnost provozu

Nejnižší management (OPERAČNÍ MANAGEMENT) Mistři dílny, vedoucí závodní jídelny… Nejpočetnější skupina Jsou nadřízeni pouze výkonovým pracovníkům Očekává se od nich operativní řízení, perfektní znalost detailů a schopnost zvládat řešení každodenních dílčích problémů U malých firem střední management chybí

Náplň práce operačního managementu hotelu Vedoucí recepce – řídí a organizuje práci jednotlivých pracovníků recepce, spolupracuje s rezervačním oddělením Vedoucí rezervací – připravuje materiály pro recepci, informuje o příjezdu VIP hostů Vedoucí halových služeb – organizuje a řídí práci při příjezdech a odjezdech hostů (dveřník, bagážista), dbá na čistotu hotelové haly Hotelová hospodyně – řídí a organizuje práci pokojských a uklízeček, spolupracuje s recepcí hotelu

Šéfkuchař – sestavuje výrobní programy, řídí a kontroluje práci kuchařů, řídí zásobování zbožím a surovinami v souladu s potřebami Vedoucí skladového hospodářství – řídí skladovací činnost v hotelu a zodpovídá za plynulé zásobování jednotlivých středisek Vedoucí údržby – řídí činnost pracovníků útvaru údržby, zajišťuje provoz garáží, hotelového dvora a údržbářské práce Vedoucí hotelové prádelny – organizuje a řídí provoz v prádelně, dbá na hospodárnost provozu prádelny

literatura ŠVARCOVÁ, Jena. Ekonomie: stručný přehled: teorie a praxe aktuálně a v souvislostech. Zlín: CEED, 2008, 303 s. ISBN 978-80-903433-7-5 SMETANA, František a Eva MAREŠOVÁ. Ekonomika 2 pro střední a vyšší hotelové školy. 2., upr. vyd. Praha: Fortuna, 2005, 221 s. ISBN 80-716-8921-1.