Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Stolničení Ročník: 1. ročník tříletého učebního oboru číšník Autor: Mgr. Božena Filipová Nápojové lístky Anotace: prezentace žáky seznamuje s druhy běžně používaných nápojových lístků. Klíčová slova: nápojový lístek (NL) , formát, středisko. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 47 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_STČ1_15
Nápojový lístek: je seznam nabízených nápojů většinou se jedná o stálý lístek v běžných restauracích bývá součástí jídelního lístku v kavárnách a barech může být ve formě stojánku v hostincích a střediscích rychlého občerstvení se může nahradit vývěsným štítem.
Přehled běžně používaných NL podle druhu střediska: restaurační kavárenský vinárenský barový hotelový nápojový lístek v rychlém občerstvení.
Restaurační nápojový lístek: většinou se jedná o stálý lístek v běžných restauracích bývá součástí jídelního lístku ve vyšších skupinách může být samostatný, nabídka nápojů je zde větší. Obr. 1
Nápojový lístek v klasických kavárnách: nabídka nápojů má být co největší bývá zde menší výběr vín a destilátů běžná je nabídka míchaných nápojů větší výběr je ze sortimentu nealkoholických nápojů v klasických kavárnách bývá pivo pouze lahvové nabízí široký výběr teplých nápojů. Kromě většího výběru káv také horká vína, grog, punče, vinné pěny apod.
Nápojový lístek v menších kavárnách: bývá ve formě stojánku ve stojánku může být více lístků, např. samostatný na nabídku káv, nealkoholických nápojů, zákusků apod. Obr. 2 Obr. 3
Vinárenský nápojový lístek: obsahuje širokou nabídku všech vín a nealkoholických nápojů víno je vhodné uvádět v samostatném vinném lístku u vín je uvedena charakteristika, ročník, oblast vhodné lihoviny, hlavně pálenky z vína míšené nápoje teplé nápoje – káva, čaj, horké víno, grog součástí nápojového lístku může být doplňkový sortiment vhodný k vínu. obr. 4
v menších barech bývá ve formě stojánků Barový NL: v menších barech bývá ve formě stojánků nabízí výběr ze všech druhů nápojů kromě běžné nabídky nápojů obsahuje široký výběr míchaných nápojů a speciálních teplých nápojů často obsahuje i doplňkový sortiment. Obr. 5 Obr. 6
Hotelový lístek: používá se na hotelových pokojích obsahuje široký výběr studených a teplých nápojů teplé nápoje připravují číšníci v přípravně na poschodí hotelu výběr běžných nápojů má host v baru na pokoji.
Nabídka v bufetech, samoobsluhách a rychlém občerstvení: nápojový lístek nahrazují vývěsní tabule pořadí uvedených nápojů je podle gastronomických pravidel hosté si většinou nápoj s jídlem odnášejí ke stolu sami. Obr. 7
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Kniha: Gustav Salač: Stolničení. Praha 1: Fortuna, 1996, ISBN 80-7168-333-7. Obrázky: [online.] [cit. 2013-01-11] dostupné z: www.office.microsoft.com – obr. č. 7. Vlastní fotografie - č. 1 až 6. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.