Dieta při diabetes mellitus 1. typu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽIVOTNÍ STYL. Zdravý životní styl Je takové chování, které vede k upevnění zdraví. k upevnění zdraví.
Advertisements

VÝŽIVA A STRAVOVÁNÍ SENIORŮ Renáta Čižmařová, Dis.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Bílkoviny. Bílkoviny neboli proteiny patří mezi tzv. základní živiny, jsou nepostradatelnou složkou potravy člověka, jsou základem všech známých organismů,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
1)Zdravý životní styl 2)Zdravá výživa 3)Výživová doporučení.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.15 Ročník2. ročník.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Zdravá výživa Vypracoval: Lukáš Karlík.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
ZAČNEME NETRADIČNĚ…ZAČNEME ÚKOLEM…  5-denní jídelníček.
Tuky neboli lipidy (z řeckého lipos = tučný) „Všechny látky jsou jedy, toliko dávka je příčinou, že látka být jedem přestává.“ Paracelsus.
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Technika obsluhy – Kavárenský jídelní lístek Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_03 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVýživa – základní složky potravy.
Trvanlivost potravin Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů.
Úloha technologií (CGM sensor v moderní léčbě diabetu 1. typu), poslední klinická data Doc.MUDr.Kateřina Štechová, Ph.D. Interní klinika UK 2.LF a FN v.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Energetická hodnota potravin (EH)
☼.
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Diabetes metillitus Pavlína Pařízková, nutriční terapeut, FN Brno
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
TUKY (LIPIDY).
Dietní systém Mgr. Jana Spáčilová.
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Diferencované stravování
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Diabetes mellitus.
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
Cukry (sacharidy).
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
OBEZITA A PREVENCE OBEZITY
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
Inovovaná Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky
Energetická hodnota dětské výživy
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Dieta při diabetes mellitus 1. typu MUDr. Milan Flekač, Ph.D.

Dieta Pojem dieta z řečtiny = denní režim Vhodný způsob stravování, který ovlivňuje onemocnění. U DM patří mezi pilíře terapie. Levný a velice účinný prostředek léčby. Výrazná změna, kterou nejsou pacienti ochotni akceptovat.

Zásady dietní léčby DM Cílem dlouhodobé zachování optimálního somatického a psychického stavu diabetika. Cílem minimální kolísání glykémií, hodnota HbA1c pod 50 mmol/mol, celková dávka inzulínu pod 1 IU/kg, zachování přiměřené hmotnosti a krevního tlaku Zajištění dostatečného přívodu energie – diabetici 1. typu mají sklon ke katabolismu a podvýživě. Kvalitní výživa bez restrikce: pro děti, v těhotenství a laktaci.

Zásady dietní léčby DM (2) Zabránění výkyvům glykémie v čase a prevence hypoglykémie – znalost obsahu sacharidů v jednotlivých jídlech pomocí tabulek nebo řady publikací (Lebl) Znalost rychlosti vstřebávání sacharidů z potravy – glykémických indexů potravin, závisejících nejen na typu , ale skupenství a způsobu přípavy.

Cíle dietní léčby dle ČDS

Výživová doporučení Názory na dietu u DM nejsou zcela jednoznačné Diskuze poměru sacharidů/tuků v dietě Od roku 1991 ČDS doporučuje: podíl sacharidů na 55% tuků maximálně na 30% bílkovin 15% nasycené mastné kyseliny do 10% dieta nerozlišuje mezi 1. a 2. typem DM a má 4 stupně (175 g, 225 g, 275 g, 325 g).

Rámcové diety Jsou „jídelní lístky“ odpovídající dietním doporučením Maso, sýry nízkotučné Ryby 3x týdně Obden kysané mléčné výrobky Z tuků jsou nejzdravější rostlinné oleje, zejména olivový Z tuků k mazání nízkotučné (margaríny) Pečivo a přílohy celozrnné Zelenina syrová

Energetická a biologická hodnota stravy Diabetik má sníst takové množství potravy, aby udržel optimální tělesnou hmotnost (shodná s hmotností kolem 20 let) Odhad energetické spotřeby lze kalkulovat z rovnice pro bazální energetický výdej (BEE), Harrisova a Benedictova formule Kvalitní racionální vyvážená strava obsahuje všechny živiny – biologická hodnota.

Sacharidy Monosacharidy a disacharidy mají rychlý nástup účinku. Polysacharidy pomalejší nástup účinku. Maso, sýry, vejce, tuky, salámy, ryby sacharidy neobsahují. Zelenina má zanedbatelný obsah sacharidů. Výměnná jednotka (VJ) je množství určité potraviny, které obsahuje 10 g sacharidů=2 kostky cukru. Diabetik se naučí odhadovat množství VJ v jídlech a mění dávku inzulínu. Mladá žena potřebuje cca 23-24 VJ/den, muž cca 27-28 VJ. Glykémický index (GI) –výběr potravin s nízkým GI.

Sacharidy (2)

Vláknina

Tuky Porucha metabolismu lipidů u diabetika je charakterizována zvýšením LDL-C, snížením HDL.C a zvýšením TG. Nízkotučná, nízkocholesterolová (do 300 g) dieta s rozpistnou vlákninou (25-35 g/den) Mastné kyseliny SFA, MUFA, PUFA SFA – stearová, palmitová, myristová ve zvířecím tuku, másle a mléce (vepřové maso, smažené pokrmy a omáčky) MUFA – olivový, podzemnicový a řepkový olej – antiaterogenní, antitrombogenní účinky. PUFA- v rostlinných olejích a rybím tuku- linolová, alfa-linolenová, eikosapentaenová, dokosahexaenová. Vysoký přívod vede ke snížení LDL, ale i HDL. Doporučují se méně než MUFA (navíc kancerogenní efekt PUFA na zvířatech??)

Tuky v dietě (2)

Bílkoviny Přívod se neliší od přívodu u zdravých jedinců 0,8-1,5 g/kg/24 hod. Potraviny s nízkým obsahem tuku a cholestrolu – ryby, tvaroh, drůbež a soja. Při diabetickém onemocnění ledvin se mění dle stadia

Speciální situace u DM 1. typu Pojem dieta je nahrazen pojmem regulovaná strava Současná dietoterapie DM 1. typu je zaměřena na výuku zdravé výživy, znalost VJ, výběr potravin s nízkým GI, vhodnost konzumace vlákniny a pochopení vztahů mezi přijmem potravy a aplikací inzulínu. Doporučována jsou 3 hlavní jídla, dvě přesnídávky, druhá večeře (zvlášť v graviditě, pubertě a u labilních DM se sklonem k rychlé produkci ketolátek) Přesnídávky nekryté inzulinovým analogem vedou k výrazným vzestupům glykémie.

Jak redukovat tělesnou hmotnost dle ČDS

Vegetariánská strava u DM

Speciální potraviny pro diabetiky

Diabetes a příjem alkoholu

Příčiny selhání diety Nedostatečná a nevhodná edukace Nízká motivace diabetika