Název školy: Základní škola Městec Králové

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Advertisements

Změny právních předpisů s účinností od
Podmínky dlouhodobého pobytu na území jiného státu EU
SVNIT Přednáška M. Horáková
Czech POINT Tereza Šístková xsist02.
Matrika Věra Graplová, DiS.
Právní mantinely služeb – opakování a výkop k diskusi Komise pro služby Moravská zemská knihovna v Brně: 3. listopadu 2011 Hanuš Hemola.
Občanské průkazy k Porada konaná dne
Peníze - půjčky Splátkový prodej Úvěrová karta Spotřebitelský úvěr
Základní registr obyvatel
ZÁKLADNÍ REGISTRY A JEJICH PRAKTICKÉ VYUŽITÍ
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ OBČAN A JEHO OBEC Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka,
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.17
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel Zlín,
Evidence obyvatel.
VY_32_INOVACE_16_05.  Název:Občanem státu   Anotace:Prezentace, která slouží k osvojení si informací, které vyplývají z občanství v ČR   Autor:Mgr.
Jsem občanem státu Petr Machala.
, Pržno z Velkého pahorku. Program KTV Naši jubilanti Co najdete na úřední desce Svoz odpadů v únoru Klub seniorů – pozvánky Předplatné obědů.
SVNIT Přednáška M. Horáková
Cestovní doklady, víza, pojištění, směnárenské služby v CR
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
JUDr. Jana Jurníková, Ph.D.
Název školy: Základní škola Městec Králové
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_406.
Vnitřní správa M. Horáková 1..
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Cestovní pasy vydávané zastupitelskými úřady Ukrajiny od
Květen Podněty a připomínky k obsahu sdělení v KTV můžete zasílat na mailovou adresu: případně telefonicky na č či osobně.
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
PRÁVNÍ DOKUMENTY OBČANA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Hlášení změny místa trvalého pobytu a vedení správního řízení na úseku ohlašovny Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
1 Informace o postupu ohlašoven při zápisu údajů do ISEO.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Manželství.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Státní občanství.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Smluvní vztahy.
Vnitřní správa Přednáška M. Horáková. Obecná charakteristika vnitřní správy Klasické odvětví veřejné správy Dříve tzv. správa policejní Vydělení tzv.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Vlastnictví.
Výchova k občanství – 7. ročník Důležité životní doklady.
OBČANSKÝ PRŮKAZ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce:
Název školy: Základní škola Městec Králové
Určeno pro:  žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
Veřejnoprávní smlouvy
MĚSTSKÝ ÚŘAD VALAŠSKÉ KLOBOUKY Odbor matriky a evidence obyvatel
OBČAN Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Výchova k občanství Právní základy státu – státní občanství
Název školy: Základní škola Městec Králové
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Důležité osobní doklady
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Název školy: Základní škola Městec Králové
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Digitalizace a rozvolnění agendy řidičských průkazů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Wales 2019 Průvodce registrací pro studenty
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Novinky v předškolním vzdělávání
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Krajský úřad Zlínského kraje
MĚSTSKÝ ÚŘAD.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2313 Téma: Občanský průkaz Anotace: Prezentace sloužící k podání základních informací o OP.

(Stát a právo – Právo v každodenním životě) Občanský průkaz (Stát a právo – Právo v každodenním životě)

Občanský průkaz OP jeden z dokladů státního občanství prokázání totožnosti občané starší 15 let platnost – 10 let Vyjmenuj další dva doklady, kterými můžeš v ČR prokázat svoji totožnost.

Žádost o vydání - nejdříve v den 15. narozenin, nejdéle 30 dnů po uplynutí 15. narozenin 30 dnů před uplynutím platnosti starého OP OÚ obce s rozšířenou působností či OÚ s matrikou nezletilí – rodič; nezpůsobilí - opatrovník

Podmínky vystavení trvalý pobyt v ČR občanství ČR věk: 15 let potřebné dokumenty

OP pro občana mladšího 15. let? - poplatek 50 Kč platnost 5 let OÚ obce s rozšířenou působností či OÚ s matrikou žádá rodič

Doklady nutné pro vystavení vyplněná a podepsaná žádost fotografie rodný list – první vydání doklad totožnosti (dosavadní OP, cestovní pas, osvědčení o státním občanství)

Převzetí OP obec s rozšířenou působností matrika – nutno vyžádat osobní převzetí

Výměna OP poškození odcizení, ztráta, zničení – hlásit Policii ČR či obci s rozšířenou působností změna údaje (podoba, titul, rodinný stav, adresa, …) ukončení platnosti do 15 dnů od události

Výměna OP - doklady poškození – starý OP odcizení, ztráta, zničení – doklad o ztrátě, odcizení, zničení (vydán při nahlášení události), doklad totožnosti změna údaje (podoba, titul, rodinný stav, adresa, …) – starý OP, doklad o změně (např. oddací list, diplom) ukončení platnosti – starý OP

Doklady– změna trvalého pobytu přihlašovací lístek platný OP doklad opravňující užívat byt, dům (např. výpis z KN, nájemní smlouva) Poplatek 50 Kč (za děti do 15 let) – nevybírá se

Správní poplatky poškození – 100 Kč odcizení, ztráta, zničení –100 Kč změna údaje (podoba, titul, rodinný stav, adresa, …) – 50 Kč ukončení platnosti – v řádném termínu - bezplatně

Pokuty Důvody: nedostatečná ochrana nepřevzetí neohlášení poškození, ztráty, zneužití vpisování neprovedení výměny poskytnutí či přijetí jako zástavy zničení, odcizení či zneužití cizího pořízení kopie bez souhlasu občana nepožádání o vydání nejpozději do 30 dnů od dosažení věku 15 let Sankce: - do 10.000,- Kč

Pamatuj!!! Neodkládej svůj OP tam, kde by mohl být odcizen či zničen. Nikdy svůj OP nepůjčuj. Nedávej ani neber OP do zástavy. Dávej si pozor, komu OP ukazuješ. Pokud někdo žádá kopii tvého OP, zjisti si, proč tak činí. O svůj OP se starej náležitě a s hrdostí.

Otázky a úkoly Co znamená zkratka OP? K čemu slouží OP? Je možné požádat o vydání OP pro občana mladšího 15 let? Je ti 15 let a dva dny. Stále ještě nevlastníš OP. Dopouštíš se tím přestupku? Co potřebuješ pro vydání svého prvního OP? Co musíš udělat, když svůj OP ztratíš? Jdeš si do půjčovny půjčit kolo. Majitel po tobě chce, abys mu na dobu zapůjčení kola nechal OP. Je to možné?

Odpovědi občanský průkaz k prokázání totožnosti Ano, ale platnost je jen 5 let. Ne. Lhůta je 30 dnů od dosažení 15. narozenin. žádost, fotografie, rodný list, doklad totožnosti. Nahlásit na Policii ČR či obci s rozšířenou působností. Není!

Pokud jsi neznal(a) správné odpovědi, prostuduj vše ještě jednou.

Nyní jsi připraven převzít svůj první OP.

Použité kliparty Všechny použité kliparty jsou z volně dostupných sad programu PowerPoint společnosti Microsoft.