Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_Právní dokumenty občana občanský průkaz TÉMA SADY: Občanská výchova DATUM: 3. únor 2012 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, praktické školy, jako prezentace.

2 Právní dokumenty občana

3 Občanský průkaz

4 Občanský průkaz Občanský průkaz je dokument používaný v České republice a na Slovensku (dříve také v Československu) k identifikaci obyvatel. Občanský průkaz je vydáván všem občanům s trvalým pobytem na území státu po dosažení patnácti let věku a v případě potřeby je nutné se pomocí něj nebo pomocí cestovního pasu prokázat.

5 Poslední vzory vydávané od roku 2000 obsahují strojově čitelné kódy a je možné se jimi identifikovat kdekoli v Evropské unii. Od pak lze občanský průkaz na žádost vydat i občanovi mladšímu 15 let nebo občanovi, který nemá trvalý pobyt na území České republiky.

6 Vzor 2012

7 - Platí po dobu v něm uvedenou. Nově ve formátu ID1 (kreditní karta)
- Platí po dobu v něm uvedenou. Nově ve formátu ID1 (kreditní karta). Názvy položek opět jen v českém a anglickém jazyce. Do OP již nelze zapsat děti, manžela, manželku, partnera, partnerku. Obsahuje kromě „klasické“ strojově čitelné oblasti také 2D kód. Elektronický čip, který je nepovinný a jen za příplatek. Nenese, kromě čísla průkazu, žádné další informace o nositeli. Lze však na něj svépomocí nahrát elektronický podpis.

8 - Náležitosti potřebné k vyhotovení prvního občanského průkazu:
. Fotografie . Potvrzení o trvalém pobytu . Rodný list . Oddací list rodičů, nebo jejich rodné listy.

9 Otázky Co všechno můžeš zjistit z OP ? Blíží se ti patnáct let a chceš
si vyřídit OP. Jak budeš postu- povat?

10 Použité zdroje: vlastní zdroje http://office.microsoft.com – kliparty
Müller, O., OBČANSKÁ VÝCHOVA, 8. roč., 1. vyd. Praha: SEPTIMA, ISBN X Müller, O., VÝCHOVA K OBČANSTVÍ, pracovní sešit, 3. díl, 1. vyd. Praha: PARTA, 2009. ISBN Müller, O., VÝCHOVA K OBČANSTVÍ, 2. díl, 1. vyd. PRAHA: PARTA, s.r.o., 2010. ISBN


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc"

Podobné prezentace


Reklamy Google