Posuzování vlivů záměrů a koncepcí na životní prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Správní právo Pojem správního práva.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon č. 100/2001 Sb. Posuzování vlivů na životní prostředí podléhají v zákoně vymezené záměry.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Nástroje územního plánování
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Zákon o posuzování vlivů na ŽP č. 100/2001 Sb. Ekologie a životní prostředí 2014 Petr Vybral Původní základ prezentace: Barbora Kněžínková, 2011.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Vybrané otázky práva životního prostředí Přednáška č. 2.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Věra Velecká Löw a spol. s.r.o. Vranovská 102, Brno
Posuzování vlivů na ŽP Veronika Tomoszková
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
MUDr. Helena Šebáková RNDr. Pavel Jiříček , Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Vybrané otázky práva životního prostředí
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Posuzování vlivů na ŽP Veronika Tomoszková
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
JUDr. Jana Tkáčiková, PhD..  Listina základních práva a svobod  Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí  Občanský zákoník §§ 415 an.  Zákon č.
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Vodohospodářské aktuality
náměstek Ministerstva životního prostředí
o ochraně přírody a krajiny
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Odbor životního prostředí MHMP
Zákon č. 100/2001 Sb. ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů na životní prostředí Ústí nad Labem 3/ Ing. Jaromír Vachta.
Posuzování vlivů na ŽP Jana Dudová.
Zákon č. 100/2001 Sb. ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů na životní prostředí Ústí nad Labem 4/ Ing. Jaromír Vachta.
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Posuzování vlivů na životní prostředí v procesu územního plánování
Zákon o posuzování vlivů na ŽP č. 100/2001 Sb.
Účast veřejnosti při ochraně životního prostředí
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Porada ochrany přírody – Brno,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Transkript prezentace:

Posuzování vlivů záměrů a koncepcí na životní prostředí jaro 2012 Ivana Průchová

Prameny právní úpravy Směrnice EIA (ZÁMĚRY): Směrnice SEA (KONCEPCE) Směrnice Rady ES o zhodnocení vlivů určitých veřejných a soukromých projektů na životní prostředí č. 85/337/EC ze dne 27. června 1985, ve znění novel (Směrnice EIA) Směrnice SEA (KONCEPCE) Směrnice EP a Rady 2001/42/ES ze dne 27. června 2001 o posuzování vlivů některých plánů a programů na životní prostředí (Směrnice SEA) Úmluva o hodnocení vlivů na životní prostředí přesahujících hranice států - Espoo 1991, Kyjevský protokol 2003 Aarhuská úmluva (č. 124/2004 Sb.m.s.)

Prameny právní úpravy Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí, ve znění pozdějších předpisů zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí ve znění pozdějších předpisů vyhl.č. 457/2001 Sb., o odborné způsobilosti a úpravě některých dalších otázek souvisejících s posuzováním vlivů na životní prostředí vyhl.č. 353/2004 Sb., kterou se stanoví bližší podmínky osvědčení o odborné způsobilosti pro oblast posuzování vlivů na veřejné zdraví, postup při jejich ověřování a postup při udělování a odnímání osvědčení

Prameny právní úpravy z.č. 183/2006 Sb., o územním územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů z.č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů další související přepsisy složkové předpisy PŽP, předpisy týkající se utajovaných informací, obchodního tajemství atd.

Posuzování ZÁMĚRŮ(EIA)

Cíl a účel EIA posuzovat vlivy na životní prostředí v koncepčních i realizačních záměrech nástroj prevence komplexního přístupu k ochraně životního prostředí zajištění trvale udržitelného rozvoje zajištění účasti veřejnosti získání odborného podkladu pro rozhodovací procesy

Posuzování vlivu záměrů na ŽP stavby, činnosti technologie a jejich změny uvedené v příloze č. 1 zák. č. 100/2001 Sb.

Předmět posuzování a) záměry uvedené v příloze č. 1 k tomuto zákonu kategorii I a změny těchto záměrů, pokud změna záměru vlastní kapacitou nebo rozsahem dosáhne příslušné limitní hodnoty, je-li uvedena; tyto záměry a změny záměrů podléhají posuzování vždy, - OBLIGATORNÍ b) změny záměru uvedeného v příloze č. 1 k tomuto zákonu kategorii I, pokud má být významně zvýšena jeho kapacita a rozsah nebo pokud se významně mění jeho technologie, řízení provozu nebo způsob užívání a nejedná-li se o změny podle písmene a); tyto změny záměrů podléhají posuzování, pokud se tak stanoví ve zjišťovacím řízení, c) záměry uvedené v příloze č. 1 k tomuto zákonu kategorii II a změny těchto záměrů, pokud změna záměru vlastní kapacitou nebo rozsahem dosáhne příslušné limitní hodnoty, je-li uvedena, nebo pokud má být významně zvýšena jeho kapacita a rozsah nebo pokud se významně mění jeho technologie, řízení provozu nebo způsob užívání; tyto záměry a změny záměrů podléhají posuzování, pokud se tak stanoví ve zjišťovacím řízení, d) záměry uvedené v příloze č. 1 k tomuto zákonu, které nedosahuj příslušných limitních hodnot, jsou-li uvedeny (dále jen "podlimitní záměr") a příslušný úřad stanoví, že budou podléhat zjišťovacímu řízení; tyto záměry podléhají posuzování, pokud se tak stanoví ve zjišťovacím řízení, e) stavby, činnosti a technologie, které podle stanoviska orgánu ochrany přírody vydaného podle § 45h a 45i z.č. 114/92 Sb. mohou samostatně nebo ve spojení s jinými významně ovlivnit území evropsky významné lokality nebo ptačí oblasti; tyto stavby, činnosti a technologie podléhají posuzování, pokud se tak stanoví ve zjišťovacím řízení (natura 2000)

Záměry vyloučené z posuzování záměr, o kterém rozhodne vláda v případě nouzového stavu, stavu ohrožení a válečného stavu z naléhavých důvodů obrany z důvodů plnění mezinárodních smluv záměr slouží k bezprostřednímu odvrácení důsledků nebo ke zmírnění nepředvídatelné události, která by mohla vážně ohrozit zdraví, bezpečnost, majetek obyvatelstva nebo životní prostředí. Z posuzování nelze ani z výše uvedených důvodů vyloučit záměry, které podléhají posuzování vlivů na životní prostředí přesahujících hranice České republiky

Záměry dle územních dopadů Záměry nepřesahující hranice státu Záměry přesahující hranice státu

Subjekty Příslušný úřad MŽP nebo orgán kraje v přenesené působnosti, v jehož územněsprávním obvodu je navržen záměr nebo pro jehož územně správní obvod je zpracovávána koncepce. Dotčený územní samosprávný celek územní samosprávný celek, jehož správní obvod alespoň zčásti tvoří dotčené území Dotčený správní úřad správní úřad, který hájí zájmy chráněné zvláštními právními předpisy a jehož územně správní obvod alespoň zčásti tvoří dotčené území Oznamovatel každý, kdo hodlá provádět záměr (též navrhovatel) Oprávněné osoby osoby oprávněné zpracovávat dokumentaci,posudek, vyhodnocení, které jsou držiteli autorizace nebo osvědčení odborné způsobilosti (zpracovatel dokumentace, zpracovatel posudku a posuzovatel) Veřejnost jedna nebo více fyzických nebo právnických osob občanské sdružení - místně příslušná jednotka občanského sdružení nebo obecně prospěšné společnosti, jejímž předmětem činnosti je ochrana veřejných zájmů chráněných podle zvláštních právních předpisů Dotčený stát (vlivy přesahující hranice státu)

Proces posuzování oznámení zjišťovací řízení dokumentace posudek veřejné projednání stanovisko k posouzení vlivů

Zásady posuzování Zásada výběru aktivit podléhajících proceduře EIA Zásada komplexnosti a variantnosti řešení Zásada včasnosti Zásada účasti odborníků Zásada účasti veřejnosti Zásada odborné kontroly neboli Zásada dvoustupňovitosti

Stanovisko právní povaha stanoviska význam pro navazující procesy odborný podklad pro vydání rozhodnutí nebo opatření podle zvláštních předpisů význam pro navazující procesy (zejména pro procesy podle stavebního zákona) doba platnosti 5 let ode dne vydání stanoviska prodloužení platnosti - podmínky na žádost oznamovatele o 5 let i opakovaně Oznamovatel písemně prokáže, že nedošlo k podstatným změnám realizace záměru, podmínek v dotčeném území, k novým znalostem souvisejícím s věcným obsahem dokumentace a vývoji nových technologií využitelných v záměru.

Organizační zabezpečení Orgány příslušné k posouzení vlivů: Ministerstvo životního prostředí Krajské úřady Orgány příslušné k udělování autorizace a osvědčení: Ministerstvo zdravotnictví

Posuzování KONCEPCÍ (SEA)

Pojem koncepce Koncepce: strategie, politiky, plány nebo programy zpracované nebo zadané orgánem veřejné správy a následně orgánem veřejné správy schvalované nebo ke schválení předkládané

Vyhodnocení vlivů koncepcí výsledek posouzení vlivů koncepce na životní prostředí zpracované posuzovatelem koncepce.

Předmět posuzování a) koncepce, které stanoví rámec pro budoucí povolení záměrů uvedených v příloze č. 1, zpracovávané v oblasti zemědělství, lesního hospodářství, myslivosti, rybářství, nakládání povrchovými nebo podzemními vodami, energetiky, průmyslu, dopravy, odpadového hospodářství, telekomunikací, cestovního ruchu, územního plánování, regionálního rozvoje a životního prostředí včetně ochrany přírody, !!pozor specifika posuzování vlivů nástrojů územního plánování (PÚR, ZÚR, ÚP - viz samostatná přednáška Stavební zákon a ochrana životního prostředí) b) koncepce, u nichž nutnost jejich posouzení, s ohledem na možný vliv na životní prostředí, vyplývá ze zvláštního právního předpisu c) koncepce spolufinancované z prostředků fondů Evropských společenství d) změny koncepcí

Koncepce nepodléhající posouzení koncepce zpracovávané pouze pro účely obrany státu, b) koncepce zpracovávané pro případ mimořádných událostí, při kterých dochází k závažnému a bezprostřednímu ohrožení životního prostředí, zdraví, bezpečnosti nebo majetku osob c) finanční a rozpočtové koncepce.

Koncepce dle územních dopadů v rámci ČR Přesahující hranice státu dotčené území i mimo ČR nebo na žádost dotčeného státu

Subjekty Příslušný úřad Předkladatel koncepce Dotčené správní úřady Dotčené územně samosprávné celky Veřejnost Posuzovatel (osoba oprávněná ke zpracování vyhodnocení) Dotčený stát (posuzování přesahující hranice státu)

Proces posuzování koncepcí Oznámení koncepce Zjišťovací řízení Vyhodnocení vlivů koncepce Návrh koncepce Veřejné projednání návrhu koncepce Stanovisko k návrhu koncepce Schválení koncepce Sledování a rozbor vlivů koncepce

Natura 2000 a posuzování vlivů na ŽP Specifika Koncepce nebo záměr, které mohou samostatně nebo ve spojení s jinými významně ovlivnit evropsky významné lokality (EVL) nebo ptačí oblasti (PO) – tj. tzv. území Natura 2000 postupuje se dle § 45i ZOPK nestanoví-li § 45i ZOPK jinak, postupuje se dle zák.č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí koncepce dle stavebního zákona (územní plánování) a dotčenost území Natura 2000 – zák.č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu

Vztah koncepcí a záměrů princip obsahové shody a návaznosti