Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Advertisements

Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Rozdělení inventáře a stolový a sedací inventář
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.07 SOU Obořiště
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.08 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.12 SOU Obořiště
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.09 SOU Obořiště
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Martina Šuráňová Název šablonyIII/2 – Inovace.
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY INVENTÁŘ NA PODÁVÁNÍ POKRMŮ
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ RAUT_PŘÍPRAVNÉ PRÁCE, STUDENÝ STŮL
VY_32_INOVACE_11_ODV_650_Str
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.05 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY POMOCNÝ INVENTÁŘ
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 3.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPodávání nápojů PředmětStolničení.
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ RAUT_ CHARAKTERISTIKA
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ RAUT_ NÁPOJOVÝ STŮL
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY KOVOVÝ INVENTÁŘ, PŘÍBORY
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_393 Ročník: 1.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Kvíz Kvíz
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 10 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_1PP_OPR_08.
Technika obsluhy – Příprava a obsluha rautu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Technika obsluhy – Kavárenský nápojový lístek Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
I NVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY Inventář = předměty používané při obsluze.
Technika obsluhy – Vinárny
Zařízení na tepelnou úpravu pokrmů - sporáky
Příprava pokrmů ze skopového masa
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Převody čísel. soustav - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Telecí maso - charakteristika
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Historie pohostiství Předmět: Stolničení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Způsoby obsluhy Způsob obsluhy je technická záležitost servisu pokrmů.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
RAUT II. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Náležitosti jídelních lístků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
Zařízení na tepelnou úpravu pokrmů- 2. část
Charakteristika a dělení drůbeže
Prostory v provozovně společného stravování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Deratizace, dezinsekce a dezinfekce
Rošty, rožně, grily, mikrovlnná zařízení
Zařízení umýváren nádobí
Složitá obsluha fondue
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příprava drůbeže vařením, dušením
Zařízení na pečení a smažení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Skopové maso - charakteristika
Technické prostředky v požární ochraně
Technika obsluhy – Společenská setkání
Technika obsluhy – Barový inventář
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Opakování na písemnou práci z lineárních nerovnic
Základní pojmy fyziky atomu
Transkript prezentace:

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Stolničení Ročník: 1. ročník tříletého učebního oboru číšník Autor: Mgr. Božena Filipová Pomocný inventář Anotace: prezentace slouží žákům k pochopení významu inventáře. Žáci se seznámí s běžně používaným pomocným inventářem v závodech veřejného stravování a jeho ošetřováním. Klíčová slova: nerez, stříbro, použití inventáře. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 47 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_STČ1_08

- pomáhá odbornosti a estetice při práci číšníka. Pomocný inventář: pomocným inventářem rozumíme různé předměty, které používá při své práci číšník. Význam: - usnadňuje obsluhu - pomáhá odbornosti a estetice při práci číšníka.

Pomocný inventář - tácky a plata: slouží k přinášení pokrmů ke stolu hosta: - tácky - oválné, kulaté, obdélníkové. Kavárenské jsou ve třech velikostech. Kavárenské tácky slouží na stole hosta (který je neprostřený) jako součást prostření - plata - z kovu, dřeva nebo plastu, kulatá, oválná, obdélníková. Kavárenské tácky: Plato na nápoje má vyšší okraj: obr. č. 1 obr. č. 2

Pomocný inventář k podávání nápojů: - izolační obal na bílé víno a chladič na šumivé víno: obr. č. 3 košíček na červené víno. Často se používá i z ratanu, láhev je našikmo, aby usazeniny byly u dna: obr. č. 4

Pomocný inventář – prkénka, metličky, nádoby na led: - tranšírovací prkénka - mají po obvodu drážku na zachycení vytékající šťávy z masa - metličky - na přípravu omáček u stolu hosta, jsou menší než kuchyňské - nádoby na led a nádoby na použitý led. Prkénka a metlička: Nádoby na led: obr. č. 5 obr. č. 6

Ostatní pomocný inventář: - smetáček a lopatka na smetání drobků ze stolu, často ze stříbra - oplachovače prstů a ovoce – většinou stříbrné - ohřívače – používají se při práci číšníka u stolu hosta - termosy, košíčky na ovoce a pečivo a pod. Košíček na ovoce: Košíčky na pečivo:     obr. č. 7 obr. č. 8

Ohřívače a termonádoby: využívají se při různých gastronomických akcích, např. při recepcích a rautech (chafingy). Mohou být elektrické, plynové nebo lihové: obr. č. 9 - 11 Zkulturňují obsluhu a udržují pokrmy teplé.

Ohřívače: udržují pokrmy teplé, usnadňují nabídku a obsluhu hostů. Hosté se mohou obsluhovat sami: obr. č. 12 - 13

Ošetřování pomocného inventáře: - musí být perfektní, je nutné je pravidelně kontrolovat a čistit - při manipulaci s plynovými ohřívači se musí dbát na bezpečnost - poškozený inventář se z evidence vyřazuje.

Kontrolní otázky Co označujeme jako pomocný inventář a k čemu slouží? Vyjmenuj pomocný inventář.

Správné odpovědi 1. Pomocným inventářem rozumíme různé předměty, které používá při své práci číšník, usnadňuje obsluhu, zaručuje odbornost a estetiku při práci číšníka. 2. Plata, tácky, prkénka, košíčky na pečivo a ovoce, chladič na šumivé víno, izolační obal na bílá vína, metlička, ohřívače apod.

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Kniha: Gustav Salač: Stolničení. Praha 1: Fortuna, 1996, ISBN 80-7168-333-7. Obrázky: 1 až 8 - vlastní fotografie inventáře, 9 až 13 – fotografie ze školních akcí. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.