Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Stolničení Ročník: 1. ročník tříletého učebního oboru číšník Autor: Mgr. Božena Filipová Pomocný inventář Anotace: prezentace slouží žákům k pochopení významu inventáře. Žáci se seznámí s běžně používaným pomocným inventářem v závodech veřejného stravování a jeho ošetřováním. Klíčová slova: nerez, stříbro, použití inventáře. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 47 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_STČ1_08
- pomáhá odbornosti a estetice při práci číšníka. Pomocný inventář: pomocným inventářem rozumíme různé předměty, které používá při své práci číšník. Význam: - usnadňuje obsluhu - pomáhá odbornosti a estetice při práci číšníka.
Pomocný inventář - tácky a plata: slouží k přinášení pokrmů ke stolu hosta: - tácky - oválné, kulaté, obdélníkové. Kavárenské jsou ve třech velikostech. Kavárenské tácky slouží na stole hosta (který je neprostřený) jako součást prostření - plata - z kovu, dřeva nebo plastu, kulatá, oválná, obdélníková. Kavárenské tácky: Plato na nápoje má vyšší okraj: obr. č. 1 obr. č. 2
Pomocný inventář k podávání nápojů: - izolační obal na bílé víno a chladič na šumivé víno: obr. č. 3 košíček na červené víno. Často se používá i z ratanu, láhev je našikmo, aby usazeniny byly u dna: obr. č. 4
Pomocný inventář – prkénka, metličky, nádoby na led: - tranšírovací prkénka - mají po obvodu drážku na zachycení vytékající šťávy z masa - metličky - na přípravu omáček u stolu hosta, jsou menší než kuchyňské - nádoby na led a nádoby na použitý led. Prkénka a metlička: Nádoby na led: obr. č. 5 obr. č. 6
Ostatní pomocný inventář: - smetáček a lopatka na smetání drobků ze stolu, často ze stříbra - oplachovače prstů a ovoce – většinou stříbrné - ohřívače – používají se při práci číšníka u stolu hosta - termosy, košíčky na ovoce a pečivo a pod. Košíček na ovoce: Košíčky na pečivo: obr. č. 7 obr. č. 8
Ohřívače a termonádoby: využívají se při různých gastronomických akcích, např. při recepcích a rautech (chafingy). Mohou být elektrické, plynové nebo lihové: obr. č. 9 - 11 Zkulturňují obsluhu a udržují pokrmy teplé.
Ohřívače: udržují pokrmy teplé, usnadňují nabídku a obsluhu hostů. Hosté se mohou obsluhovat sami: obr. č. 12 - 13
Ošetřování pomocného inventáře: - musí být perfektní, je nutné je pravidelně kontrolovat a čistit - při manipulaci s plynovými ohřívači se musí dbát na bezpečnost - poškozený inventář se z evidence vyřazuje.
Kontrolní otázky Co označujeme jako pomocný inventář a k čemu slouží? Vyjmenuj pomocný inventář.
Správné odpovědi 1. Pomocným inventářem rozumíme různé předměty, které používá při své práci číšník, usnadňuje obsluhu, zaručuje odbornost a estetiku při práci číšníka. 2. Plata, tácky, prkénka, košíčky na pečivo a ovoce, chladič na šumivé víno, izolační obal na bílá vína, metlička, ohřívače apod.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Kniha: Gustav Salač: Stolničení. Praha 1: Fortuna, 1996, ISBN 80-7168-333-7. Obrázky: 1 až 8 - vlastní fotografie inventáře, 9 až 13 – fotografie ze školních akcí. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.