Protýkání a plnění hovězího masa Předběžná úprava masa Protýkání a plnění hovězího masa
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Mgr. Dana Frimlová Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.2.09/04.0004 VY – 52 – FM – 22 Název učebního materiálu Špikování masa Datum vytvoření: 30.9.2012 Datum ověření 15.11.2012
Pracovní list je určený pro žáky 1 Pracovní list je určený pro žáky 1. ročníků Kuchař - číšník, jako opakování pro 2. a 3. ročník Kuchař- číšník. Jde o motivační a aktivační materiál pro vizuální poznávání výrobku. Možnost využití: aktivace žáků na začátku odborného výcviku, žáci snadněji pochopí pokyny učitele, když vidí jednotlivé kroky Metodický pokyn: Materiál lze použít s dataprojektem nebo vytisknout jako pracovní list. Pomůcky: psací potřeby, papír.
Předběžná úprava masa Protýkání hovězího masa slaninou
Nakrájet slaninu na klínky
Úzkým nožem udělat do hovězího masa otvor
Otvor si zvětšit pomoci prstu
Slaninu zastrčit důkladně do otvoru
Špikovat souměrně, aby slanina dělala při řezu mozaiku
Maso je připravené k tepelné úpravě
Kontrolní otázky: Proč špikujeme maso? Jaký je výrobní postup? Čím můžeme protýkat maso? Co jsou masová vlákna a proč jsou pro špikování důležitá?
Použité zdroje Runštuk, J. a kol. Receptury teplých pokrmů. Hradec Králové: R plus, 2004, ISBN 80- 902492-5-6 Foto: Archiv autora