Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb  Mgr. Dana Frimlová  Název projektu: Zlepšení podmínek výuky  Číslo projektu: CZ.1.07/1.2.09/04.0004.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb  Mgr. Dana Frimlová  Název projektu: Zlepšení podmínek výuky  Číslo projektu: CZ.1.07/1.2.09/04.0004."— Transkript prezentace:

1

2  Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb  Mgr. Dana Frimlová  Název projektu: Zlepšení podmínek výuky  Číslo projektu: CZ.1.07/1.2.09/04.0004  Název učebního materiálu VY – 52 – FM – 21 Hovězí maso – rozdělení Datum vytvoření: 1.10.2012  Datum ověření: 1.11.2012

3  Pracovní list je určený pro žáky 2. -3. ročníků Kuchař číšník.  Jde o motivační a aktivační materiál při vizuálním poznávání výrobku, který usnadňuje žákům pochopení výuky a následné využití znalostí v odborném výcviku.  Možnost využití: o aktivace žáků na začátku odborného výcviku, o diagnostika získaných vědomostí, o zpětná vazba pro žáky, jak dobře zvládají učivo.  Metodický pokyn: Materiál lze použít dataprojektem nebo vytisknout jako pracovní list.  Pomůcky: o psací potřeby, o papír.

4 veverkaFal ešn á svíč kov á veverka svíčková

5

6

7

8

9 KRK

10

11

12

13

14  I. třída hovězí svíčková -(nejjakostnější maso) minutky, pečení po anglicku hovězí kýta - na pečení, dušení vcelku, plátky, rolády, závitky hovězí nízký roštěnec - minutky, dušené úpravy, pečení po anglicku  II. třída hovězí plec- na pečení, dušení vcelku, plátky, rolády, závitky hovězí péro (podplečí) - dušené úpravy  III. třída hovězí hrudí - na vaření hovězí pupek - na vaření, mleté úpravy hovězí oháňka a veverka - na polévku  IV. třída hovězí krk - na guláše, mleté úpravy hovězí kližky – guláše 

15  Bovinní spongiformní encefalopatie  BSE byla u skotu zjištěna v roce 1986 a poté byl zjištěn její výskyt i u jiných zvířat  Název nemoc šílených krav získalo onemocnění proto, že v pozdních stádiích způsobuje u krav neobvyklé chování. Odborný název ukazuje na onemocnění skotu (bovinní = kraví), které se projevuje pórovatěním mozku, který tak připomíná v pozdějších stadiích houbu (spongiformní) encefalopatie (nezánětlivé onemocnění mozku).  Nemoc má velmi dlouhou inkubační dobu. U krav 2 až 8 let. Inkubační doba nové varianty CJD u člověka se odhaduje přes deset let.  Zjednodušeně- onemocnění vzniklo krmení býložravců masokostní moučkou

16  Která zvířata chováme pro hovězí maso?  Vyjmenuj přední části hovězího masa.  Vyjmenuj zadní části hovězího masa.  Rozděl kýtu a svíčkovou.  Co patří mezi droby.  Co je BSE.  Jaká jsou omezení BSE pro potravinářský průmysl.

17  ŠIMEK, Jiří. http://www.skolavareni.estranky.cz/clanky/ rady-do-kuchyne/rozdeleni-hoveziho- masa.html [online]. Dostupný na WWW:.  Foto: archiv autora


Stáhnout ppt " Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb  Mgr. Dana Frimlová  Název projektu: Zlepšení podmínek výuky  Číslo projektu: CZ.1.07/1.2.09/04.0004."

Podobné prezentace


Reklamy Google