DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Rostliny v okolí lidských obydlí
BYLINY A KEŘE LESA 2.
Ovoce.
Zdroj obrazového materiálu
SEMENA A PLODY.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Drobné ovoce na zahradě Autor: Mgr. Dagmar Jánová Datum: Základní škola a Praktická škola Velké Meziříčí, Poštovní 1663/3, Velké Meziříčí.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
Předmět:Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s cukry, vznikem cukrů a rozdělení.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Převody čísel. soustav - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tematický okruh: BIOLOGIE ROSTLIN Název učiva: OVOCNÉ STROMY A KEŘE
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Dělení ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
JÁDROVINY A OLEJNATÁ SEMENA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_65_PRV1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Drobné ovoce.
Název projektu: Moderní škola
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hodnocení jakosti mouky:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Skopové maso - charakteristika
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číselné soustavy - Opakování
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Perníky - výrobky Předmět: Technologie Pekař
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Perníky Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Chemické vlastnosti vlasu II.
Vlastnosti škrobového sirupu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Opakování na písemnou práci z lineárních nerovnic
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Léto v lese - rostliny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
VY_52_INOVACE_05_ Ovocné stromy a keře
Transkript prezentace:

DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE Předmět: Suroviny Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s druhy drobného bobulovitého a dužnatého ovoce. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Bobulovité a dužnaté ovoce, dužnaté oplodí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 43 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_C2SU_12

DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE Vyznačují se dužnatým oplodím, ve kterém jsou drobná semínka Roste divoce v přírodě nebo jsou pěstovány v domácím prostředí

1. Jahody Plody jahodníku Lesní, zahradní Chuť sladká, aromatická obr.1

2. Angrešt Jsou to plody srstky obecné Keř nebo stromek Dužina šťavnatá, rosolovitá Chuť sladká obr.2

3. Rybíz Bobule rostou v menších hroznech Barva nažloutlá, červená nebo černá Chuť nakyslá pikantní Černý rybíz → vitamín C obr.3

4. Maliny Plody maliníku Barva červená až tmavě červená Chuť sladká, aromatická obr.4

5. Ostružiny Podobné malinám Rostou většinou divoce jako keř ostružiník Barva červená, modročervená Chuť nakyslejší obr.5

6. Víno nebo vinné hrozny Plody vinné révy Mnoho vyšlechtěných odrůd Kulaté nebo oválné bobule Barva zelená, žlutozelená, fialová obr.6 Chuť šťavnatá, mírně nakyslá, uvnitř zrníčka

7. Borůvky Lesní plody divoce rostoucí rostliny Modročerné až černé kuličky Barvící šťáva Chuť sladká až nakyslá obr.7

8. Brusinky Malé červené kuličky divoce rostoucí brusnice Chuť trpká, kyselá, nasládlá obr.8

SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Roste na stromech nebo keřích Plody jsou uzavřeny v tenkém nebo silném oplodí ve tvrdé skořápce Ve skořápce je uzavřeno jádro   obr.9 – vlašské ořechy obr.10 – lískové ořechy

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, 1996. 216 s. ISBN 80-85427-86-9 Obr. 1: [online].[ cit 2013-2-1]. Dostupné z: http://Microsoft.com Obr. 2: [online].[ cit 2013-2-1]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gooseberries_in_a_cup.jpg Obr. 3: [online].[ cit 2013-2-1]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hjulsta_koloni_2010h.jpg Obr. 4: [online].[ cit 2013-2-1]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Raspberries.jpg Obr. 5: [online].[ cit 2013-2-1]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Blackberry_fruit.jpg Obr. 6: [online].[ cit 2013-2-1]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Grapes02.jpg Obr. 7: [online].[ cit 2013-2-1]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bilberries.jpg Obr. 8: [online].[ cit 2013-2-1]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vaccinium_vitis-idaea_20060824_003.jpg Obr. 9: [online].[ cit 2013-2-1]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Walnut03.jpg Obr. 10: [online].[ cit 2013-2-1]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Haselnuss_Gr_99.jpg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.