DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE Předmět: Suroviny Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s druhy drobného bobulovitého a dužnatého ovoce. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Bobulovité a dužnaté ovoce, dužnaté oplodí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 43 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_C2SU_12
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE Vyznačují se dužnatým oplodím, ve kterém jsou drobná semínka Roste divoce v přírodě nebo jsou pěstovány v domácím prostředí
1. Jahody Plody jahodníku Lesní, zahradní Chuť sladká, aromatická obr.1
2. Angrešt Jsou to plody srstky obecné Keř nebo stromek Dužina šťavnatá, rosolovitá Chuť sladká obr.2
3. Rybíz Bobule rostou v menších hroznech Barva nažloutlá, červená nebo černá Chuť nakyslá pikantní Černý rybíz → vitamín C obr.3
4. Maliny Plody maliníku Barva červená až tmavě červená Chuť sladká, aromatická obr.4
5. Ostružiny Podobné malinám Rostou většinou divoce jako keř ostružiník Barva červená, modročervená Chuť nakyslejší obr.5
6. Víno nebo vinné hrozny Plody vinné révy Mnoho vyšlechtěných odrůd Kulaté nebo oválné bobule Barva zelená, žlutozelená, fialová obr.6 Chuť šťavnatá, mírně nakyslá, uvnitř zrníčka
7. Borůvky Lesní plody divoce rostoucí rostliny Modročerné až černé kuličky Barvící šťáva Chuť sladká až nakyslá obr.7
8. Brusinky Malé červené kuličky divoce rostoucí brusnice Chuť trpká, kyselá, nasládlá obr.8
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Roste na stromech nebo keřích Plody jsou uzavřeny v tenkém nebo silném oplodí ve tvrdé skořápce Ve skořápce je uzavřeno jádro obr.9 – vlašské ořechy obr.10 – lískové ořechy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, 1996. 216 s. ISBN 80-85427-86-9 Obr. 1: [online].[ cit 2013-2-1]. Dostupné z: http://Microsoft.com Obr. 2: [online].[ cit 2013-2-1]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gooseberries_in_a_cup.jpg Obr. 3: [online].[ cit 2013-2-1]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hjulsta_koloni_2010h.jpg Obr. 4: [online].[ cit 2013-2-1]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Raspberries.jpg Obr. 5: [online].[ cit 2013-2-1]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Blackberry_fruit.jpg Obr. 6: [online].[ cit 2013-2-1]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Grapes02.jpg Obr. 7: [online].[ cit 2013-2-1]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bilberries.jpg Obr. 8: [online].[ cit 2013-2-1]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vaccinium_vitis-idaea_20060824_003.jpg Obr. 9: [online].[ cit 2013-2-1]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Walnut03.jpg Obr. 10: [online].[ cit 2013-2-1]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Haselnuss_Gr_99.jpg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.