Seminář pro držitele povolení (osobní dozimetrie)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Elektronický podpis.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon č. 100/2001 Sb. Posuzování vlivů na životní prostředí podléhají v zákoně vymezené záměry.
Ochrana obyvatel před ozářením z přírodních zdrojů záření ve stavbách Státní úřad pro jadernou bezpečnost Eva Pravdová Regionální centrum Hradec Králové.
Nástroje územního plánování
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Požadavky na žádost k ověřování nových poznatků anebo při posuzování metod dosud nezavedených v klinické praxi,které jsou spojeny s ozářením.
Státní energetická inspekce Vliv novely energetického zákona na činnost Státní energetické inspekce Ing. Petr Holoubek Žofín
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
O BČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ I. - obecné náležitosti každého podání soudu - soudní poplatky - ustanovení zástupce a) soudem b) Českou advokátní komorou.
Průřezové problémové okruhy ke zkoušce
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Dokumentace k zajištění BOZP
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky 2015 Porada ředitelů škol a školských zařízení 24. září 2015 Harrachov Dana Štěpánová.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Zdravotnictví a nová legislativa Alena Riegerová vedoucí odboru zdravotnictví KÚ LK.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Nový atomový zákon a prováděcí předpisy
Používání veterinárních rentgenových zařízení podle zákona č
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon REGISTRACE
Nový atomový zákon a prováděcí předpisy
Seminář pro držitele povolení (osobní dozimetrie)
Ing. Veronika Vindemanová
změny zkoušky zvláštní odborné způsobilosti (ZOZ)
Minimální standard sociální práce orgánu pomoci v hmotné nouzi
Zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon
změny zkoušky zvláštní odborné způsobilosti (ZOZ)
Novela veterinárního zákona
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Umisťování staveb.
Služební poměr státních zaměstnanců
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky 2016
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
Zaměstnávání cizinců ze třetích zemí v ČR
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Úřad vlády České Republiky
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Novinky v předškolním vzdělávání
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
Činnost zvláštně důležitá z hlediska radiační ochrany (RO)
Transkript prezentace:

Seminář pro držitele povolení (osobní dozimetrie) Změny podle zákona č. 263/2016 Sb. (atomový zákon) při povolování služeb významných z hlediska radiační ochrany v oblasti PZZ ZOZ pro provádění těchto služeb Ivana Ženatá Seminář pro držitele povolení (osobní dozimetrie) Ostrava 28.11.2016

Služby významné z hlediska RO měření a hodnocení ozáření z přírodního zdroje záření ve stavbě pro účely prevence pronikání radonu do stavby podle § 98 NAZ nebo ochrany před přírodním ozářením ve stavbě podle § 99 NAZ stanovení radonového indexu pozemku podle § 98 NAZ měření a hodnocení obsahu přírodních radionuklidů ve vodě podle § 100 odst. 2 písm. a) NAZ ve stavebních materiálech podle § 101 odst. 2 písm. a) NAZ služby osobní dozimetrie pro účely § 6 odst. 3 písm. b) SAZ = stanovování osobních dávek pracovníků na pracovišti s možností s možností zvýšeného ozáření z PZZ a na pracovišti s možným zvýšeným ozářením z radonu NAZ měření a hodnocení obsahu radionuklidů v radioaktivní látce uvolňované z pracoviště NORM

Přechod ze SAZ na NAZ § 229 (1) Držitelé povolení podle SAZ se považují za adekvátní držitele povolení podle NAZ a musí přizpůsobit své právní poměry do 1 roku (31. 12. 2017). Tzn. upravit dokumentaci (PZJ na PRO a upravit protokoly) § 229 (3) Povolení na dobu neurčitou podle SAZ se mění na dobu určitou do 10 let (31. 12. 2026). Povolením na dobu určitou zůstává v platnosti na danou dobu. § 229 (4) Rozhodnutí o schválení dokumentace platí na dobu platnosti povolení (podle odst. 3), k němuž se dokumentace vztahuje. Rozhodnutí o schválení změn dokumentace pozbývá platnosti společně s rozhodnutím o schválení dokumentace, která byla změněna. (tj. po změně dle § 229 odst.1 NAZ) § 231 (6) PZJ schválený podle SAZ, pro činnosti v rámci expozičních situací, pro které NAZ požaduje program zajištění RO, se považuje za program zajištění RO podle NAZ . § 231 (1), (2) Oprávnění ZOZ zůstanou v původní platnosti, pokud byly na dobu určitou. V případě, že ZOZ je na dobu neurčitou, zůstává na dobu neurčitou. V obou případech platí povinnost do 5 let od 1.1.2017 se zúčastnit refreshing kurzu.

Přechod ze SAZ na NAZ § 232 (6), § 233 (2) Řízení zahájené a nedokončené před 1. 1. 2017 bude dokončeno podle SAZ § 233 (1) Kontrola zahájená a nedokončená před 1. 1. 2017 bude dokončena podle SAZ NAZ: Povolení se vydává na dobu neurčitou, Lhůta pro vydání povolení je 90 dnů, vzniká i marným uplynutím lhůty. Dokumentace se neschvaluje ve správním řízení. Zvláštní ustanovení pro přestupky a správní delikty (pokuty) Závazné pokyny inspektorů (při nebezpečí z prodlení, ústně pro služby a činnosti ZDHRO)

Dokumentace pro služby VZHRO Příloha NAZ definuje dokumentaci potřebnou pro povolené činnosti dle NAZ (příloha č. 1/2h NAZ) Dokumentace je neschvalovaná a zahrnuje Popis služeb a jejich rozsah Popis připravenosti zařízení a pracovníků Přehled pracovníků, kteří budu vykonávat činnosti ZDRO Program zajištění RO Metodiky a postupy Přehled přístrojového vybavení a jeho zajištění Koncepce zajištění měření veličin

Dokumentace Obecné požadavky na Program zajištění RO jsou stanoveny v NOVRO (§ 53 a § 55 písm. d) Popis povolované činnosti, místo jejího výkonu Popis organizační struktury Práva, povinnosti a vzájemné vztahy FO, které řídí, provádí nebo hodnotí ZDRO Popis způsobu řízení dokumentace Způsob předávání informací Úřadu Popis způsobu řešení neshod Popis rozsahu sledování, měření hodnocení , ověřování a zaznamenávání veličin a skutečností důležitých z hlediska RO Konkrétní popis metrologického zajištění měření a měřidel, popis systému vzdělávání osob a míru fyzické účasti osoby řídící vykonávání služby při měřeních Příloha č. 19 (detaily pro metodiky a postupy a obsah protokolu)

Dokumentace Režim neschvalované dokumentace Držitel povolení (dále DP) je povinen dokumentaci vypracovat. DP je povinen podle ní postupovat § 24/1 NAZ, a to nejpozději od 1.1.2018 - 229/1 NAZ. Povinnost udržovat dokumentaci v souladu se zákonem, zásadami dobré praxe a skutečným stavem povolené praxe § 24/2 NAZ Povinnost oznámit změnu dokumentace úřadu 30 dnů před plánovaným začátkem jejího používání (§ 24/5 NAZ) Pokud tyto změny nejsou v souladu se zákonem, dobrou či skutečnou praxí, úřad vyzve k její změně a stanoví k tomu lhůtu. Držitel povolení ještě nesmí podle nové dokumentace postupovat. DP zašle změněnou dokumentaci na Úřad, v případě, že dokumentace nebude v pořádku, Úřad ji vrátí k přepracování. V opačném případě ji Úřad potvrdí a následně podle ní začne DP postupovat, nebo uplyne 30 dní bez reakce Úřadu a tím začne dokumentace platit .

Další povinnosti držitele povolení § 25 NAZ oznamovat SÚJB neprodleně každou změnu vyšetřit každé porušení zákona a přijmout opatření k nápravě zajistit výkon činností ZDHRO vybranými pracovníky (držiteli oprávnění) sledovat, měřit, hodnotit, ověřovat a zaznamenávat skutečnosti důležité z hlediska RO, informace uchovávat a předávat Úřadu Veličiny jsou veličiny pro stanovení osobní dávky FO, a veličiny používané pro hodnocení ozáření z PZZ (21/1 NOVRO). Skutečnostmi jsou skutečnosti uvedené v protokolech vydaných držitelem povolení (§ 21/2 NOVRO). Obojí se uchovávají po dobu 10 let (§ 37/4 NOVRO). Protokoly s výsledky stanovení osobních dávek radiačního pracovníka a protokoly s výsledky měření a hodnocení ozáření z PZZ (stavby, RIP) - § 37 odst. 1 NOVRO zajistit vhodné přístrojové vybavení účastnit se porovnávacích měření a přijmout opatření v případě neúspěchu Žádost o povolení a postup vydávání - § 16 a násl. NAZ

ČZDHRO a ZOZ (§ 31 NAZ, NVoČ) ČZDHRO = řízení vykonávání služeb významných z hlediska RO (osobní dozimetrie, stavby, RIP, voda, SM, uvolňovaná RaL dle NVoČ) může vybraný pracovník provádět jen na základě oprávnění k ČZDHRO. Podmínky udělení oprávnění vzdělání (VŠ v oblasti přírodních a technických věd pro osobní dávky a uvolňovanou RaL, SŠ pro ostatní činnosti), odborná praxi není požadována absolvování odborné přípravy (vzdělávací kurz v délce 20 hodin s náplní dle NVoČ)) úspěšné složení zkoušky (písemná a ústní část)(do 12 měsíců od podání žádosti, v tomto období opakovat nejvýše 2x) Oprávnění se uděluje na dobu neurčitou. Povinnosti držitele - další odborná příprava= refreshing kurz (6 hodin) 1x5 let od doby účinnosti NAZ Úřad může provést přezkoušení držitele oprávnění. Úřad může zrušit oprávnění.

Služby významné z hlediska RO - úkoly stanovování osobních dávek pracovníků na pracovištích (nyní 7 držitelů povolení) oddělit zvlášť NORM - radonová – radonová v podzemí s HČ při povolování - ?? aktualizovat Doporučení (rozdělením stávajícího) a upravit Doporučení pro radonová pracoviště v budovách (2017) ZOZ - skončí uplynutím platnosti (doba určitá) (nebo zůstává platnost na dobu neurčitou) - stávající ZOZ bude platit i pro měření radonových pracovišť v budovách V průběhu roku 2017 lze očekávat žádosti o nové ZOZ na osobní dávky na pracovištích (z řad držitelů měření pro stavby - VŠ) a následně žádosti povolení stanovování dávek o měření na pracovištích. uvolňování RaL z pracoviště Nové Doporučení o uvolňování RaL (měření a výpočty dávek)(výstup z TAČRu, 2016/2017) Žadatelé o povolení (žádat od 1.1.2017), kurzy + zkoušky ZOZ (nutno upravit sylaby kurzů + otázky k ZOZ) Seminář SÚJB pro potenciální držitele povolení (info při seminářích o pracovištích, SM a vodě)

Služby významné z hlediska RO - úkoly měření a hodnocení ozáření z přírodního zdroje záření ve stavbách, RIP, vody SM (nyní RIP 131, stavby 95, SM 9 a voda 17 držitelů povolení) aktualizovat Doporučení (4x, největší změny SM + veřejné budovy) nárůst nových žádostí – spíše ne, upravit otázky a sylaby kurzů

Děkuji za trpělivost 