Bezpečný nákup na internetu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
Advertisements

Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
VYŘIZOVÁNÍ OBJEDNÁVEK
Smlouvy uzavírané na dálku a mimo obchodní prostory
Spotřebitelské smlouvy Základ soukromoprávní ochrany spotřebitele §(§51a) ObčZ Orgánem ochrany je soud Závazky vzniklé ze smluv Obecné typy smluv,
100 dnů záruka vrácení peněz Na vybrané modely žehliček a vysavačů NÁKUP BEZ RIZIKA –

Peníze - půjčky Splátkový prodej Úvěrová karta Spotřebitelský úvěr
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Spotřebitel a jeho práva
R E K L A M A C E REKLAMACE (VÝTKA) individuální dopis, který vyhotovuje odběratel v případě, že: byly zjištěny závady při přejímce zboží (např. poškození,
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Materiál slouží při výuce učiva „SMLOUVY“. Kupní smlouva.
Zahraniční obchod Vývozní operace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Jak se nenechat přelstít od obchodníků !
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZÁRUČNÍ DOBA A REKLAMACE
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Podnikání v e-komerci Právní minimum Jan Vetyška Výkonný ředitel APEK.
- DODACÍ LIST – seznam zaslaného zboží a jeho množství (resp. seznam provedených prací). Odběratel si podle dodacího listu může zkontrolovat úplnost dodávky.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.1.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Nákup materiálu.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Právo na informace Tereza Danielisová,
Přijímání a vyřizování reklamací
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Základní práva spotřebitelů Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Práva spotřebitele.
Klára Hajošová, Michal Novák, David Kodálik
Základy soukromého práva – témata č. I., II. SEMINÁŘ.
Následky porušení smlouvy, odpovědnost za škodu a otázky s tím související v režimu CISG BO402Z Mezinárodní právo obchodní I (jaro 2007) Zdeněk Kapitán.
OBCHODNÍ ČINNOST 10. ROLE SPOTŘEBITELE V OBCHODĚ – OCHRANA SPOTŘEBITELE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
REKLAMACE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Ing. Zdeněk Šťastný daňový poradce.  zkušební verze:  ostrá verze:
Koupě. Kupní smlouva Kupní smlouvou se: prodávající zavazuje, že: kupujícímu odevzdá věc, která je předmětem koupě, a umožní mu nabýt vlastnické právo.
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
OKO – občanské kompetence občanům registrační číslo : CZ.1.07/3.1.00/
HOTOVOSTNÍ OPERACE Nákup a prodej. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
Smlouvy podle obchodního zákoníku Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
E- SHOP WWW. FASHIONAVENUE. CZ Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Uzavírání smluv v zahraničním obchodě. Smlouvy v zahraničním obchodě základ každého obchodního styku, právní úprava: Obchodní zákoník, Občanský zákoník,
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP48 Název školy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_15.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru Ekonomika a.
Zásobování prodejny a dokumenty s tím spojené Ing. Jan Weiser.
EU_62_B_sada 1_04_M_Platební karta_Poliačíková Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorIng. Jana Poliačíková Anotace.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_08.
POSTUP A PODMÍNKY POVINNOSTI DODAVATELE  Dodat zboží přesně podle smlouvy, potvrzené objednávky - druh, velikost, množství, rozměry, kvalita, cena,
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST NAKUPOVÁNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Nákupy v e-shopech mimo ČR
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
ZÁKLADNÍ PRÁVA SPOTŘEBITELE
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Základní škola a mateřská škola T. G
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Transkript prezentace:

Bezpečný nákup na internetu Ing. Jan Novák Česká obchodní inspekce

Postup při nákupu v e-shopu ověření identity a „důvěryhodnosti“ e-shopu výběr zboží platba a převzetí zboží odstoupení od kupní smlouvy reklamace

Ověření identity prodávajícího na diskusních fórech POZOR! pokud chybí údaje o prodávajícím a kontakty na něj jsou nefunkční, pokračování v nákupu znamená vysoké riziko podvodu

Ověření identity prodávajícího Jak si vybrat důvěryhodný e-shop? na základě doporučení nebo vlastního ověření identity prodávajícího – v Obchodním rejstříku/ARESu (Rejstřík fyzických podnikajících osob) podle IČ (identifikační číslo) na stránkách e-shopu www.portal.justice.cz; www.ares.cz

Portál Justice.cz

Portál ARES Titulní stránka ARES – rejstřík fyzických podnikajících osob

Výběr zboží a objednávka vytipujte si více e-shopů kontrolním telefonátem si ověřte, zda e-shop funguje pročtěte si Obchodní podmínky, včetně reklamačních porovnejte ceny u různých prodejců zkontrolujte objednávku před odesláním POZOR! výrazně nižší cena může být fikce

Jak platit za nákup v e-shopu kartou - nejbezpečnější způsob platby systém zabezpečené platební brány chargeback dobírkou při převzetí zboží nebo osobně na výdejním místě e- shopu POZOR! riziko platby bankovním převodem nebo platby v hotovosti, například přes službu Western Union V neznámém e-shopu nikdy neplaťte převodem.

Odstoupení od smlouvy Podle občanského zákoníku - lze do 14 dnů ode dne převzetí zboží, a to bez udání důvodu a jakékoliv sankce! Rozhodnutí odstoupit od kupní smlouvy oznamte písemně e-mailem, dopisem nejpozději 14. den od převzetí zboží, a také výrobek vraťte POZOR! vrátit nelze např. počítačové programy, počítačové hry, obrazové a zvukové nosiče, ale také časopisy, noviny nebo výrobky upravené na objednávku či zboží podléhající rychlé zkáze (tyto případy specifikuje občanský zákoník)

Vrácení peněz při odstoupení od smlouvy prodejce je povinen vrátit náklady na dodání, které jste uhradili, a to do 14 dnů od odstoupení od smlouvy (odeslání zboží zpět k prodejci hradíte sami!) částku za zaplacené zboží je prodejce povinen vrátit do 14 dnů od odstoupení od smlouvy při nedodržení termínu - vyzvěte prodávajícího k nápravě (pokud nedojde k nápravě - žaloba na vydání platebního rozkazu) POZOR! při známkách použití zboží může prodávající úměrně snížit vracenou částku, např. o míru opotřebení nebo o náklady na uvedení výrobku do prodejného stavu

Vada věci a reklamace Odpovědnost prodávajícího za vadné plnění je 24 měsíců od koupě – kupující vady reklamuje v e-shopu sepisuje reklamaci spotřebitel (reklamační protokol je v zavedených e-shopech ke stažení) v prodejně nebo ve smluvním servisu má povinnost vyplnit reklamační protokol (záznam o reklamaci) prodávající, a to včetně způsobu vyřízení reklamace

Vada věci a reklamace

Reklamace Práva z vadného plnění lze uplatnit: u prodávajícího ve 24 měsíční lhůtě (pokud není lhůta prodloužena) a to: bez dokladu o koupi nebo záručního listu s výpisem z účtu při platbě kartou koupi výrobku v konkrétním obchodě je možné prokázat i jinými způsoby (např. svědeckou výpovědí) není třeba uchovávat původní obal, v němž byl výrobek zakoupen

Povinnosti prodávajícího při reklamaci povinnost vyřídit reklamaci, včetně odstranění vady, do 30 kalendářních dnů, pokud není dohodnuta (a vyznačena v reklamačním protokolu) doba delší zamítnutí reklamace je prodávající povinen písemně odůvodnit: např. nedovolená manipulace s výrobkem, mechanické poškození jeho pádem/nárazem…

Povinnosti prodávajícího při reklamaci další možný postup při nesouhlasu s důvody zamítnutí reklamace: - vypracování znaleckého posudku a nová reklamace - po neúspěšném pokusu o smír následné podání žaloby. POZOR! úspěšnost tohoto postupu však v obou případech záleží na tom, zda byla reklamace skutečně zamítnuta neoprávněně nebo vadu věci způsobil uživatel a k zamítnutí tedy měl prodávající legitimní důvod

Kdy se obrátit na ČOI V případě zjištění, že e-shop zákazníky klame, poskytuje nepravdivé, neúplné či zavádějící údaje, je na místě podat podnět ke kontrole, nejlépe prostřednictvím e- podatelny www.coi.cz (při podezření na podvod kontaktujte policii ČR). Inspektoři ČOI: Prověří údaje o prodejci, o nabízených výrobcích, jejich ceně, dostupnosti, informacích o právech při vadném plnění nebo odstoupení od smlouvy.

Kdy se obrátit na ČOI Inspektoři ČOI: Kontrolují, zda jsou výrobky řádně označené a zda prodávající dodává ke zboží, u něhož je to třeba, návody k použití/obsluze/údržbě v českém jazyce. Při podezření, že je výrobek nebezpečný, odebírají vzorky k ověření bezpečnosti.

Kdy se obrátit na ČOI Při zjištěném porušení těchto povinností vede ČOI s provozovatelem e-shopu řízení o uložení sankce. Pokuta je ukládána také za nevyřízení reklamace do 30 dnů nebo nevydání písemného odůvodnění, proč byla reklamace zamítnuta.

Kde hledat další informace: www.coi.cz

Kde najdete informace: www.dtest.cz

A nyní prostor pro Vaše dotazy

Děkuji za Vaši pozornost 