Příklady praxe v zahraničí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Advertisements

Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Projekt Místních partnerství zaměstnanosti
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Celostátní síť pro venkov
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
Budování kapacity NNO Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů.
PRAVIDLA Desatero OP LZZ.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Greater London Enterprise (GLE) MČ Praha 13, , Mgr. Nathalie Guri.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
MONITOROVACÍ SYSTÉM SF a FS PRO OBDOBÍ WEBOVÝ ÚČET ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY Nová aplikace monitorovacího systému Mgr. Matěj Mareš Odbor evropských.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Tato prezentace je spolufinancována z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty Ing. Šárka.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PROJEKTOVÝ LIST Pro zjišťování informací o projektových záměrech pro účely zvýšení absorpční kapacity v prioritních osách VaVpI.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Výzva k předkládání žádostí
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Ing. Stanislava Správková
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Transkript prezentace:

Příklady praxe v zahraničí Závěrečný seminář, České Budějovice, 18.06.08 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky

Obsah GLE v kostce Příklady ze zahraničí Detailní příklad z UK: Implementační struktura v UK Hlavní změny v impl. a podpoře projektů Program budování kapacity

Společnost GLE byla založena v roce 1982 jako londýnská agentura pro hospodářskou revitalizaci GLE je obecně prospěšná společnost a vlastní ji 33 londýnských městských částí GLE působí na komerční bázi bez dotační podpory Zisk je reinvestovan do dalších projektů

Hlavní oblasti činností: Podpora zaměstnanosti Podpora sociální integrace a zvyšování práceschopnosti Rozvoj podnikání – obchodní poradenství, financování MSP, provoz inkubátorů Příprava a řízení programů a projektů ze SF EU, budování kapacity

Pobočky: Společnost GLE má své sídlo a hlavní kancelář v Londýně Další pobočky GLE jsou v regionech Velké Británie Jedna pobočka GLE je umístěna od roku 1995 v Bruselu V září 2005 otevřela společnost GLE novou pobočku i v Praze GLE zaměstnává více než 400 osob

Příklady zahraničních systémů podpory projektových manažerů

Rakousko Od r. 1995 (= vstup do EU): Spolkové kancléřství založilo organizace regionálního managementu Každá organizace má svoji strukturu a úkoly, ale všechny mají za cíl příspět k regionálním rozvoji díky následujícím aktivitám: Rozvíjet a řidit regionální projekty a programy; Informovat o programech EU a o SF EU Organizovat sit´ování mezi regionálními aktéry. Tyto organizace mají různé struktury, ale mají vždy vazbu s municipalitou nebo se sdružení měst. Do r. 2001 byly do r. 2001 financovány Spolkovým kancléřstvím. Nyní jsou financovány municipalitami, spolkovými kraji a SF EU. V r. 2004 evaluace těchto organizací ukazala je jako velice užitečné, účinné a efektivní agentury.

Francie Existují různé regionální iniciativy, např. PASTEL v Alsasku PASTEL = platforma evropské technické pomoci v Alsasku Tato platforma = složena z expertů v oblasti evropského financování (municipality, regiony, univerzity, agentury, atd) PASTEL má za hlavní cíle: Koordinovat a centralizovat projekty a žádosti z SF EU v regionu Alsasku Vytvořit nástroje pro nezkušené žadatele o SF EU a jiné evropské programy Pomáhat při koncepci evropských projektů Vyškolit v oblasti psaní a řízení evropských projektů.

Švedsko Region Bergslagen má 1 „Sekretare“ v každém malém okresu. Role tohoto člověka je: Propagovat evropské programy Identifikovat potenciální projekty Podporovat žadatelům (hlavně nezkušením) při koncepci a psaní projektu. Velká Británie a další (jako Holansko): Podpora žadatelům a příjemcům evropských grantů = pověřena soukromým agernturám jako GLE (viz detailní příklad)

Brainstorming po skupinách Jak by ČR mohla dále budovat kapacitu žadatelů a projektových manažerů v rámci 2007-13?

Implementace SF EU v Londýně: detailní příklad

Systém OP ve Velké Británii (VB): 2007-13: 22 operačních programů ve VB: 3 v regionech cíle Konvergence 2 v regionech v statutu phasing-out (t.j. méně než 75% průměrný HDP za osobu v EU15 ale více než 75% průměrný HDP za osobu v EU25) 17 v regionech cíle Konkurenceschopnosti a zaměstnanosti (1 OP v obou cílech =Anglie a Gibraltar)

Systém OP ve Velké Británii (VB): Hlavně na regionální úrovni = velký rozdíl s ČR Pro ERDF jedině regionální OP Pro ESF: národní OP ESF, a regionální rámce podpory OP podle fondu a regionu ale ne podle témata = jednodušší pro žadatele

Příklad v Londýně Nadnárodní úroveň Národní úroveň Regionální úroveň

Problémy v Londýně Nízká úroveň projektového řízení a jiných dovedností Cílové skupiny je obtížné „oslovit“ a zapojit do projektů Vysoká míra fluktuace v sektoru NNO (ale ne ve veřejné správě) Nedostatečná znalost specifických požadavků na administraci a monitorování Nedostatečný důraz na monitorování a/nebo výkaznictví Problémy s plánováním dlouhodobé udržitelnosti

Jak se podpora žadatelům měnila v posledních letech? Jednodušší formuláře a příručky Jednodušší informace a terminologie Jasný proces hodnocení žádostí = lepší žádosti pokud z pohledu hodnotitele Předběžná žádost (kritéria způsobilosti)

Jak se podpora žadatelům měnila? Podpora při přípravě projektu (workshopy, individuální podpora, networking, atd) Detailní zpětná vazba žadatelům Podpora neúspěšných žadatelům!

Jak se podpora projektovým manažerům měnila? Dříve řízení programu přímo na národní úrovni a někdy na regionální Ted´vše na regionální a místní úrovni Hodně outsourcingu (GLE, ECOTEC, atd) 2007-13: trend méně outsourcing ale více CB od GLE v terénnu

Jak se podpora projektovým manažerům měnila? Více a více podpory v terénu (GG na kole, GLE = náhradník když nemoc, těhotenství, atd) Projektové návštěvy každé 3 měsíce (monitorování ale hlavně pomoc a prevence!) 5% OP na CB – jenom 3 roky – protože klasická administrace programu ne dost

Program budování kapacity projektových manažerů v Londýně

Rozvoj kapacity je … Zajištění zdrojů nezbytných na podporu programů a služeb Zlepšování řídících a technických dovedností v organizaci Nabídka podpory „v terénu“, vysvětlování pokynů Odstraňování bariér mezi financujícími subjekty a pracovníky projektu

Program (např. Fond příležitostí, LDA (LDA Opportunities Fund) Rozvoj kapacity (RK) v praxi: Financující subjekt ££££ Subjekt podporující RK Projekt Program (např. Fond příležitostí, LDA (LDA Opportunities Fund)

GLE - Model rozvoje kapacity Nabízíme širokou škálu podpory Pracujeme v partnerství: Podpora finančního řízení/auditu – Gillani and Co. Školení v ICT – např. The Innovatory

Pravidelné návštěvy místa realizace Jak tým GLE zajišťuje pro ŘO tuto podporu? Pravidelné návštěvy místa realizace Vysvětlení podmínek a požadavků ESF Využití emailu, telefonu a speciální webové stránky Pomoc s řízením projektů

Školení v ICT (např. MS Excel, Access atd.) Předauditní podpora ve spolupráci s auditorem Nabídka 16 workshopů podle konkrétních potřeb Zpracování a zavádění akčních plánů

Obsah webové stránky projektů Pokyny LDA / ESF Vzory zpráv ke stažení Případové studie a příklady nejlepší praxe Informace o auditu a vzory dokumentů Informace o workshopech a materiály pro účastníky Odkazy na další informace a zdroje

Témata workshopů GLE: Dosud se workshopů GLE zúčastnilo více než 380 zástupců projektů. Témata zahrnují: Praktické pokyny k vyplňování žádostí o platby Nábor a udržení příjemců podpory/ klientů Finanční řízení Projektové řízení Práce v partnerství Hodnocení projektů Akreditované systémy jakosti a označení jakosti Strategie ukončení projektu a/nebo navazujících činností Networking

Cvičení po skupinách Příklad cvičení pro projektové manažery v rámci budování kapacity

Přínosy pro projekty: Podpora při plnění požadavků LDA / ESF (zejména u projektů čerpajících poprvé prostředky z ESF) Praktická pomoc s konkrétními úkoly, např. změna rozpočtu, vyplňování žádostí o platby atd. Speciální školení podle potřeb zahrnující řadu relevantních témat Zvyšování úrovně dovedností pracovníků projektů zlepšující realizaci Pravidelné příležitosti pro spolupráci projektů v sítích Zvyšování kapacity projektů pro zajištění co nejdelší udržitelnosti

Odklon od tradičních postupů budování kapacity Nejenom říci, jak to dělat Nejenom sít´ování NNO Ale velice praktické školení „Learning by doing“ Podpora od manažerů, kteří musí splnit stejné povinnosti spojené s řízením projektu ESF

Kontakt: Mgr. Nathalie Guri Vedoucí pražské pobočky GLE Týnská 21 11000 Praha 1 T: 224 808 120 M: 720 413 962 E: nathalie.g@gle.co.uk W: www.gle.co.uk

Děkuji Vám za pozornost Dotazy?