4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
Advertisements

ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Nový občanský zákoník - co přinese NNO JUDr. Hynek Pečinka XIV. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje Olomouc /
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Právní regulace pojišťovnictví POJIŠŤOVNICKÉPRÁVO JUDr. Petr Mrkývka, Ph.D (upravila JUDr. Dana Šramková, Ph.D.)
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Občanská společnost, participace občanů na politickém životě Demokratický právní stát.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Ústavní základy legislativy JUDr. Jan Kněžínek, Ph.D.
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Ústava ČR Anotace:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
VY_32_INOVACE_08/3/8 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Právo v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Ústavní právo.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Pojem přeměna obchodní společnosti
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
TEST 7. POLITOLOGIE
Mezinárodní právo a jeho vliv
Název vzdělávacího materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Historické milníky EU Monika Matysová.
Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Název materiálu
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
PROBLEMATIKA UPRCHLÍKŮ NA ÚZEMÍ ČR
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Název projektu: Moderní škola
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Právní precedenty, soudcovské právo, význam soudní judikatury v kontinentálním právu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Mezinárodní právo veřejné - vztah mezinárodního a vnitrostátního práva
Název projektu: Moderní škola
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Základy práva I Program: I. Pojem ústavního práva
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výchova k občanství Státní správa a samospráva
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
DOBROVOLNÉ SVAZKY OBCÍ
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Agenda služebního poměru předmětem přezkumu ve správním soudnictví
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR
6. ÚSTAVNÍ PRÁVO 1. M ON.
Matriční úřad.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Mezinárodní právo veřejné Evropské právo
Úvod do studia práva FSV, 2018
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Základní zásady trestního práva procesního a trestního řízení
Stát – co to je? Výchova k občanství základní znaky státu
Transkript prezentace:

4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení ÚSTAVNÍ PRÁVO 4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení Mgr. Petr Čechák, Ph.D. 22662@vsfs.cz

4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení Ústavní pořádek České republiky Polylegální ústava neuzavřený výčet ústavních zákonů (a mezinárodních smluv o lidských právech) Čl. 112 odst. 1 Ústavy: a) Ústava ČR b) Listina základních práva a svobod c) ústavní zákony přijaté podle Ústavy - o vytvoření VÚSC (ÚZ č. 347/1997 Sb.) - o bezpečnosti ČR (ÚZ č. 110/1998 Sb.) - „euronovela“ Ústavy (ÚZ č. 395/2001 Sb.) - o referendu o přistoupení k EU d) další vyjmenované ústavní zákony přijaté před účinností Ústavy a o hranicích se sousedními státy Mgr. Petr Čechák, Ph.D., 22662@vsfs.cz ::

4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení Nález Ústavního soudu Pl. ÚS 36/01 podle Ústavního soudu tvoří součást ústavního pořádku ČR i mezinárodní smlouvy o lidských právech Čl. 112 odst. 2 a 3 Ústavy - výslovně uvedené ústavní zákony byly zrušeny - statní ústavní zákony se staly „běžnými“ zákony Mgr. Petr Čechák, Ph.D., 22662@vsfs.cz ::

4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení Postavení mezinárodních smluv v Ústavě monismus versus dualismus Čl. 10 Ústavy (po „euronovele“) „prezidentské“ mezinárodní smlouvy, které byly vyhlášeny a ratifikovány (podle čl. 49 Ústavy) jsou pro ČR závazné a mají přednost před zákonem Čl. 10a a 10b Ústavy představuje zvláštní režim (schvalování podle čl. 39 odst. 4 Ústavy) Mgr. Petr Čechák, Ph.D., 22662@vsfs.cz ::

4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení Struktura Ústavy Preambule Hlava první – Základní ustanovení (čl. 1-14) Hlava druhá – Moc zákonodárná (čl. 15-53) Hlava třetí – Moc výkonná (čl. 54-80) Hlava čtvrtá – Moc soudní (čl. 81-96) Hlava pátá – Nejvyšší kontrolní úřad (čl. 97) Hlava šestá – ČNB (čl. 98) Hlava sedmá – Územní samospráva (čl. 99-105) Hlava osmá – Přechodná a závěrečná ustanovení (čl. 106-113) Mgr. Petr Čechák, Ph.D., 22662@vsfs.cz ::

4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení Hlava první Ústavy - Základní ustanovení - název a forma státu - základní hodnotová orientace - identita, státní idea (tradice československé a české státnosti – promítá se i v používané symbolice) Čl. 1 odst. 1 Ústavy - ČR je svrchovaný, unitární, demokratický právní stát Čl. 2 Listiny odst. 1 je založen na demokratických hodnotách a stát se nesmí vázat na výlučnou ideologii ani náboženské vyznání Mgr. Petr Čechák, Ph.D., 22662@vsfs.cz ::

4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení Čl. 2 odst. 2 a 3 Listiny - zásada enumerativnosti veřejnoprávních pretenzí - zásada legální licence Čl. 2 odst. 3 Ústavy - ústavní sebeomezení státu Čl. 9 odst. 2 Ústavy - změna podstatných náležitostí demokratického právního státu je nepřípustná Čl. 9 odst. 3 Ústavy - zákaz změny těchto náležitostí i prostřednictvím výkladu Čl. 23 Listiny – právo postavit se na odpor proti každému, kdo by odstraňoval demokratický řád lidských práv a základních svobod, nelze-li tomuto zabránit jinak Mgr. Petr Čechák, Ph.D., 22662@vsfs.cz ::

4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení Státní občanství ČR - ius sanquis - zásada pouze jednoho státního občanství - občanem svrchované ČR se stali k 1. 1. 1993 ti, kdo byly občany ČR a ČSFR Podmínky udělení státního občanství: - trvalý pobyt po 5 let (lze prominout) - prokáže, že pozbude dosavadní státní občanství - v posledních 5 letech nebyl pravomocně odsouzen za úmyslný trestný čin - prokáže znalost českého jazyka - plní povinnosti předpisů upravujících pobyt cizinců na území ČR Mgr. Petr Čechák, Ph.D., 22662@vsfs.cz ::

4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení Státní občanství se nabývá složením státoobčanského slibu - uděluje je Ministerstvo vnitra ČR ve správním řízení Pozbytí státního občanství - prohlášením (vzdáním se) - nabytím jiného občanství na vlastní žádost Čl. 11 Ústavy Území ČR tvoří nedílný celek, jehož hranice mohou být měněny pouze ústavním zákonem ČR sukcedovala do smluv a převzala i dřívější ústavní zákony Mgr. Petr Čechák, Ph.D., 22662@vsfs.cz ::

4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení Státní symbolika a státní idea státní idea se odráží právě ve státních symbolech (sem patří např. i státní svátky a vyznamenání) Státní symboly – čl. 14 odst. 1 Hlavní město (čl. 13 Ústavy) zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze Statut hlavního města Prahy Praha je zároveň VÚSC i obec Mgr. Petr Čechák, Ph.D., 22662@vsfs.cz ::