Neproduktivní vztahy …

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁSILÍ V RODINĚ.
Advertisements

Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Role vztahu v pomáhajících profesích Prezentace v předmětu PORADENSTVÍ VE VZDĚLÁVÁNÍ.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Nač jsou muži ? Evoluce mužských rolí Bc. Kateřina Vlčková 1. NR. Bi - Z.
PRAKTICKÁ A SOCIÁLNÍ ETIKA
Elementární prosociálnost Etika viva. Význam prosociálnosti Zvyšuje vnímání lidských práv Rozvinutí iniciativy a kreativity Dodává životu smysl Zjednodušuje.
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Konflikty a způsoby jejich řešení
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
Duchovní potřeby na konci života Doc. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK Praha.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Úvodní prezentace o poradenství (psychologický pohled)
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
Osobnost v sociálním prostředí sociální aspekty osobnosti.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Co je vztahová patologie?
Obsah: Proč 8. návyk Rámcové objasnění 8. návyku
Sociální práce s rodinou 3
Hodnota a význam dobrovolnictví Třetí odborné setkání k tématu uznávání neformálního vzdělávání Praha, Evropský dům,
Humanistické a existenciální teorie v SP
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Judita Vedlová. Definováno v trestním zákoně §199.
Mladší dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
Ambivalence sociální práce (Dilema mezi pomocí a kontrolou)
Deinstitucionalizace... Deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením Závěrečná konference k individuálnímu projektu.
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny.
Skupinová dynamika.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Time mng. a osobní efektivita Lektor: Mgr. Stanislav Loskot, MBA 12. června 2015.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Rodina a typologie rodin
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Evropská obchodní akademie, Děčín I, Komenského náměstí 2, příspěvková organizace IČ tel Reg.č. projektuCZ.1.07/1.5.00/
ÚSKALÍ SPOLUPRÁCE S RODINOU KLIENTA ,JIRKOV PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ.
MIROSLAV PROCHÁZKA Výchova a komunikace v rámci rodiny a školy, stresu a napětí.
Stres a vztahy na pracovišti …
Jak se nám žije (a pracuje)?
Phdr.hana pazlarová, ph.d.
PhDr. Pavel Beňo, Práce & vztahy,
ZŠ Malá Losenice dne Mgr. Marie Linhartová
Krátké zamyšlení pro začátek … … o práci a vztazích
Bezradný rodič? Bezradný zaměstnavatel? Hledejme společnou řeč…
Všichni o ní mluví, ale víme, jak opravdu vypadá? Školní inkluze
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Jakub Kovář, projekt Křehká šance II,
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
Poznámky z pohledu rodiny Ing. arch. Jan Florian
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Rodičovství biologické a pěstounské
Rekreace a věk Miroslav Kyselý.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Vedení týmu. Vedení týmu Teambuilding budování týmu vzdělávání a stmelování týmu prostřednictvím zážitků snaží se odpoutat pracovníky od pracovního.
Transkript prezentace:

Neproduktivní vztahy … - v práci či jinde - a jak jim předcházet? PhDr. Pavel Beňo Práce & vztahy – VZTAHOVNA Tel. 60234984 nebo 222100440 E-mail:pavel.beno@praceavztahy.cz

Produktivita tlaku a strachu... Nemůže být z dlouhodobé perspektivy efektivní. Vyžaduje od manažerů hodně energie! (Kontrola…) Nevede často k výsledkům, ani ke „spokojenosti! Nevyužívá plně „lidský potencionál“ firmy! Potlačuje synergii a tvořivost, zabíjí nadšení! Stojí hodně peněz!

Produktivita tlaku a strachu! - Strach pomáhá vrchnosti udržovat lidi v napětí (stresu) a poslušnosti … - Je téměř jisté, že z mobbingu a bossingu má celá řada lidí také osobní zisk a prospěch.- Ať již přímý nebo sekundární. To pak částečně vysvětluje i nezájem (předstíraný zájem?) mnoha lidí a institucí o téma „psychické násilí“ v práci (MoBo) a jeho následky.

Mozek jako „zaměstnanec“…

Zdroje lidské „neproduktivity“ … „Nezdravá práce“ – z pohledu patogenetického příp. salutogenmetického (rozumět, ovlivnit, chápat smysl) „Nedůstojná práce“ (decent work, ILO 1999) „Nezapojení“ a „vyloučení“ (G. Huether) Nátlak a násilí – zejména to psychické! (vztahová patologie – mobbing,obtěžování,diskriminace … )

Šarmantní násilníci a ničitelé mozků Naše mozky si musíme chránit! Mobbing a bossing je „zrcadlem“ i „svědomím“ společnosti!

Psychický nátlak a násilí … (psychosociální di-stres) ...lze (již) měřit…

Fyzická & psychická bolest … a její odraz v mozku Aktivovány jsou stejné oblasti mozku! Obr. č.1 Obr. č.2

Produktivní a neproduktivní vztah ... „Člověk není věc; stane-li se věcí, je zničen; dříve však, než k tomu dojde, stává se zoufalcem, desperátem a odpůrcem života.“ (Erich Fromm) Lidé se rodí jako „subjekty“ s potřebou „vztahu“ (spojení) a „růstu“ (autonomie).

2 druhy vztahu … Subjekt – Subjekt (dopřát a nechat růst …) Subjekt – Objekt („vychovávat“ – dle svých představ, využívat, zneužívat, manipulovat …) Jak a proč (příp. kdy) k tomu dochází? Tzv. panáčkový pokus

Neproduktivní vztahy Člověk jako objekt – výchovy, vzdělávání, zájmu „Lidé se rodí jako princezny a princové, ale zlý život je promění v ošklivé žáby!“ Člověk jako objekt – výchovy, vzdělávání, zájmu „Nejsi takový/á jaký/á by´s měl/a být!“ - 2 zákl. potřeby (spojení + svobodný růst) tak zůstávají neuspokojeny … Důsledkem je pak „věčný hlad“ a „věčný stres“!!! (Po přijetí, uznání, respektu, lásce … ) „zahuštěná křivda“ Jak s tím naložit? (3 pra-formy obrany před stresem!) Kompenzační mechanizmy (konzum, moc, sex … „drogy“)

Subjekt – subjekt (jako primární vztah…) … který začíná již v děloze… Role matky … Mozek dítěte je připraven „tvořit spojení!“, ale nefunguje-li vše jak má,dítě rychle pochopí, že je „objektem“. 2 typy reakce: ona je hloupá: já jsem hloupý/á Narcistní porucha – jedince (společnosti). Politiky, manažeři, atp. se stávají lidé, kteří ovládají „umění“ činit z ostatních objekty (zájmu, opatření, prospěchu, atp.) Normopatie (H.-J. Maaz) = když se patologie stane normou!

Hadi v oblecích … (P. Babiak, R. Hare) Egoisti/ky, manipulátoři/ky psychopati/ky … – umění činit z jiných „objekty“ a zneužívat je ve svůj prospěch!!! A co jiné (mediální) hvězdy? Jaká je vlastně role médií? Jejich podíl a role ve „strukturálním násilí“ je více než zřejmá! (Johan Galtung)

Psychopat/ka a jak s ní/m zacházet? Lze výchovou a vzděláváním“, ať již v rodině či ve škole, ještě něco změnit? Věk a zkušenost dítěte jsou zde asi limitujícími faktory !!! (Kupř. některé nenarušené děti z brazilských slumů …alespoň 1 osoba z jejich okolí je „přijímala“…) Klíčový úkol výchovy a vzdělávání: Udržet rovnováhu mezi tzv. „3L“! (love, limitations, let them grow) Rogersův model sociální efektivity …

Pro budování & udržení vztahu (ke klientovi) Carl Ransom Rogers … Pro budování & udržení vztahu (ke klientovi) existují 3 klíčové podmínky:   Respekt, bezpodmínečné přijetí (acceptance, unconditional positive regard towards the klient) Vcítění, empatie (empathy: the ability to feel what the client feels) Otevřenost, opravdovost-ryzost, kongruence (genuineness, congruence, honesty with the client)

Budování produktivních vztahů Tzv. Rogersův model „sociální efektivity“ (autenticita) Person Centred Aproach - přístup orientovaný na člověka RESPEKT akceptace DŮVĚRA RYZOST otevřenost VCÍTĚNÍ empatie

Harmonický (= produktivní?) Harmonie ve vztahu … G. Huether mluví o stavu „koherence“- vše navzájem „pasuje“! Děkuji za pozornost!