Elektronické bankovnictví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEBOLI. Pojem elektronické bankovnictví Podstatou je elektronické jednání mezi klientem a finanční institucí. Podstatou je elektronické jednání mezi klientem.
Advertisements

Metody placení a finance nejen na internetu Martin Dlask.
Finanční gramotnost Autor: Mgr.Eva Burdová Určeno pro 2. stupeň ZŠ speciální.
 Mobilní telefony umožňují spojení s pevnou telefonní sítí přímo volbou telefonního čísla na vestavěné klávesnici. Nejnovější mobily používají kombinaci.
IBM Global Technology Services © 2006 IBM Corporation Zabezpečení přístupu k informacím na základě elektronického podpisu Konference eČesko 2006.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Využití informačních technologií při řízení obchodního řetězce Interspar © Ing. Jan Weiser.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO52 Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO54 Název.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Maticové počítače. Při operacích s maticí se větší počet prvků matice zpracovává současně a to při stejné operaci. Proto se pro tyto operace hodí nejlépe.
EU_62_A_sada 1_11_M_Na poště_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Prezentace.
Název materiálu: Internetová úložiště Anotace: Výklad nového učiva Autor: Iveta Pasterňáková, 2013 Ověření ve výuce , 5.třída Vyučovací předmět:
I DENTIFIKACE NA INTERNETU Mgr. Marie Kardová Leden 2014.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Připojení k internetu Šablona 32 VY_32_INOVACE_2_10_Připojení k internetu.
Era účet pro neziskovky Ing. Natálie Filarová Poštovní spořitelna.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
INTERNET. Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
Informatika – Úvod do MS Excel Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy:Střední škola dopravy, obchodu a služeb Autor: Lenka Komárková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo projektu:CZ /
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza marketingového mixu vybrané banky Autor bakalářské práce:
Způsoby připojení k internetu
Prezentace k finanční gramotnosti. Co je to banka. Autor
Autentizace předmětem
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
PŘIHLÁŠENÍ K ELEKTRONICKÉ EVIDENCI TRŽEB
Pasivní bankovní operace -přímé bankovnictví
Možnosti připojení k internetu
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_12
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
EU_62_A_sada 2_02_M_Finanční produkty_Pol
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Internet.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Kód vzdělávacího materiálu:
EU_62_B_sada 1_06_M_Příkaz k úhradě_Poliačíková
Software počítače – opakování
Inf Počítač a lidé s handicapem
INTERNET Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Cíle Pardubického kraje v oblasti cestovního ruchu
Prvky v síti Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení 4.
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
SOFTWARE OSOBNÍHO POČÍTAČE
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
Výroba II.. Výroba II. Organizace výrobních pracovišť V jedné dílně jsou příbuzné stroje Výrobek prochází několika dílnami Technologické uspořádání.
Modré volání O2 zaměstnanecký program pro Univerzitu Pardubice
INTERNET - TERMINOLOGIE
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Digitální učební materiál
Přídavná zařízení.
Elektronické bankovnictví České spořitelny 2004
Portál naměřených dat 13. – , Říčany u Prahy Josef Mádlo.
GPRS, EDGE, CDMA, WiFi, vytáčené připojení, linka euro ISDN, ADSL
PENĚŽNÍ ÚSTAVY -BANKY Občanská výchova, 9.roč. Mgr. Renata Šimková.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
M-Commerce Šárka Přibíková 3MA
Šárka poláčková SOŠS Kavčí Hory S3B
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Transkript prezentace:

Elektronické bankovnictví NEBOLI E-banking

Pojem elektronické bankovnictví Podstatou je elektronické jednání mezi klientem a finanční institucí. Cílem je zajištění flexibilního, otevřeného a samoobslužného kanálu pro klienta a jeho uspokojení každodenních potřeb. Hlavní charakteristikou je zvýšená orientace na klienta tzv. přímé bankovnictví.

Historie Počátkem elektronického bankovnictví jsou debetní platební karty. První karta byla vydána roku 1914 a umožňovala zasílat telegramy bez okamžitého placení. První univerzální karta byla zavedena v roce 1950 pro 200 vybraných klientů společnosti Diners Club International.

Druhy Telefonní bankovnictví tzv. phonebanking. Internetové bankovnictví tzv. internetbanking. Homebanking. GSM banking. WAP banking. JAVA banking. PDA banking.

1. PHONEBANKING Je bankovní služba umožňující spojení klienta s bankou prostřednictvím telefonu. Dělení dle druhu operace: a) pasivní – při těchto operacích se nemění stav účtu např. získávání informací o bance. b) aktivní – mezi ně řadíme např. příkazy k úhradě.

Rozlišuje se: a) phonebanking s automatem – klient komunikuje s bankou prostřednictvím automatického hlasového systému. b) phonebanking s operátorem – klient komunikuje přímo s „živým člověkem“. Poplatky jsou různé podle taktiky, kterou si zvolila daná banka. V případě vyzrazení vstupních hesel může kdokoli provádět transakce s účtem, čemuž lze předejít nastavením limitů pro transakce prováděné po telefonu či používáním elektronického klíče.

Schéma menu Expresní linky Komerční banky

2. INTERNETBANKING Je napojení klienta na jeho účet pomocí webových stránek na internetové síti. Nezbytností pro provedení platebního příkazu je použití elektronického klíče, který lze mít uložený na CD, disketě či čipové kartě.

Pro zajištění bezpečnosti jsou používány digitální podpis a digitální certifikáty, které sám generuje systém, který si lze nainstalovat. Transakce provedené přes internetové bankovnictví několikanásobně levnější než operace provedené přes telefon. Výhodou je možnost transakcí bez ohledu na čas.

3. HOMEBANKING Je způsob komunikace klienta s bankou prostřednictvím počítače, vybaveného speciální aplikací dodávanou danou bankou. Tento způsob je uskutečněn za pomoci klasických telefonních linek nebo datových sítí. Je nejstarší službou na trhu nabízející aktivní prvky přímého bankovnictví pomocí osobního počítače napojeného na bankovní systém.

Výhodou tohoto způsobu komunikace je jeho rychlost. Velkou nevýhodou je potřeba technického vybavení k využití tohoto způsobu elektronického bankovnictví. Nabízí jeden z nejlepších systémů zabezpečení ze všech forem elektronického bankovnictví.

Vytvoření jednotného příkazu k úhradě pomocí aplikace ČSOB Homebanking 24

4. GMS BANKING Jedná se o využití služeb dostupných v mobilních telefonních sítích prostřednictvím mobilních telefonů. Při větším objemu operací vykazuje značné nevýhody, stejně jako phonebanking.

Komunikace s bankou může být realizována několika cestami, a to: a) pomocí krátkých textových zpráv prostřednictví služby GSM Toolkit. b) pomocí GSM bankovnictví, což je bankovní aplikace uložená na SIM kartě. Nevýhodou je poněkud složitější manipulace, protože SMS zprávy je nutné posílat přesně ve formátu definovaném bankou.

5. WAP BANKING Klient se k internetu připojuje pomocí mobilního telefonu vybaveným technologií WAP. Přístup k internetu pomocí WAP protokolu umožňují i osobní digitální organizéry, pagery nebo palubní počítače automobilů.

WAP banking je technologií na pomezí internet a GSM bankingu. Nevýhodou tohoto produktu je zatím nízká rychlost připojení k internetu a poměrně vysoké objemy přenášených dat. Dosud se ale příliš neprosadil.

Vytvoření příkazu k úhradě pomocí WAP bankingu

6. JAVA BANKING Kombinuje možnosti mobilního telefonu a internetu. Podstatou je, že komunikace mezi klientem a bankou probíhá prostřednictvím mobilního telefonu pomocí datových přenosů přes internetové rozhraní.

Od GSM nebo WAP bankovnictví se liší tím, že účet je ovládán on-line připojením přes GPRS. Jedinou podmínkou pro používání JAVA bankovnictví jsou technické požadavky na telefonní přístroj, který musí podporovat technologii JAVA a v jeho paměti musí být volné místo pro uložení bankovníci aplikace (v řádu desítek až stovek KB).

7. PDA BANKING Pro komunikaci se svým účtem potřebuje klient pouze kapesní počítač tzv. PDA. Kapesní počítač musí být připojen na internet. PDA aplikace tedy běží na webových stránkách. Klient platí za přenesená data, ne za dobu spojení.

PDA banking

E-BANKING Výhody: Nevýhody: dostupnost a pohodlnost, rychlost, cena. možnost zneužití, ztráta osobního kontaktu s pracovníky banky.