Vybraná témata teorie tělesné výchovy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HORMONÁLNÍ REGULACE ZÁTĚŽE
Advertisements

Výživa v zimních sportech - lyžování
Kondiční a výživový specialista
Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_06 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Vylučovací soustava Ledviny párový orgán velikosti 12x6x3 cm
Obecná charakteristika krve jako tekuté tkáně. Funkce krve.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Pitný režim.
Vytrvalostní výkon. Vytrvalostní sporty Příprava Pitný režim Přísun sacharidů Pravidelnost Po zátěži.
METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
Fyziologie tělesné zátěže-oběhový systém
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zásady výživy sportovce
Fyziologie vylučování ledvinami
Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.
První pomoc při akutních stavech MUDr.Eva Svobodová.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
TĚLESNÁ PRÁCE Glykémie v průběhu zátěže závisí na rovnováze mezi spotřebou glukózy ve svalech a jejím uvolňování z jater V klidu je glukóza uvolňována.
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Metabolismus cvičení Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH- 4 Chemické.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Homeostáza a termoregulace
Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Pomocné prostředky tréninku
Sportovní trénink jako proces bio-psychosociální adaptace
Energetické krytí. Energetické krytí 1) Systém ATP - CP Rychlostní zatížení s dobou trvání výkonu přibližně 15 s využívá jako hlavní energetický.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_02 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Regenerace ve sportu – biologické veličiny zatížení MUDr
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Výživa dětí a mladých sportovců (děti, teenageři)
MIKROKLIMA TERMOREGULAČNÍ MECHANISMY. ZEVNÍ PODMÍNKY TEPLOTA VZDUCHU VLHKOST VZDUCHU PROUDĚNÍ VZDUCHU.
Výživa běžců.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_06_Rozvoj pohyblivosti TÉMA.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_03_Rozvoj rychlosti TÉMA.
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_02_Rozvoj rychlosti TÉMA.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_07_Vědomostní soutěž TÉMA.
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_05_Rozvoj koordinace TÉMA.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_01_Pohybové schopnosti TÉMA.
Výživa v zimních sportech - lyžování
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
Anaerobní práh.
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Vybraná témata teorie tělesné výchovy PITNÝ REŽIM VE SPORTU Vybraná témata teorie tělesné výchovy

Anotace Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií. Některé materiály mohou být využity také v druhém ročníku osmiletých gymnázií a sedmých třídách základních škol. Časová náročnost teoretické části je 30-45 minut Interaktivní studijní materiál je zaměřen na téma pitný režim ve sportu. V prezentaci je rozváděno téma obecných zásad pitného režimu ve sportu. Odborné texty jsou doplňovány hodícími se obrázky. V závěrečné části je uvedeno procvičování teoretických poznatků s následným řešením. Hlavní nabídka je členěna tematicky do jednotlivých políček. Při kliknutí na dané políčko je text hypertextově odkázán na příslušné téma. Text je rolován po odstavcích, případně po jednotlivých odrážkách (dle potřeby k výuce). Jednotlivé obrázky jsou číslovány s odkazem na danou citaci. Procvičování je realizováno formou data-projektoru.

NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.1073 NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_10_Pitný režim ve sportu TÉMA SADY: Vybraná témata teorie tělesné výchovy ROČNÍK: 3.A, 3.B DATUM VZNIKU: březen 2014 AUTOR: Mgr. Jiří Willner

Hlavní nabídka ÚVOD PITNÝ REŽIM SPORTOVNÍ NÁPOJE NÁPOJE PŘI SPORTU NÁPOJE PO SPORTU OTÁZKY K PŘEZKOUŠENÍ

Pitný režim obecně Pitným režimem u sportovce můžeme rozumět strategii přijímání tekutin za účelem zlepšení sportovního výkonu a zabránění případnému tepelnému poškození organismu. Organismus pocením neztrácí jen vodu, ale také ionty, zejména Na+ Cl-, proto nelze vyrovnávat ztráty tekutin prostou vodou. Zpět

Proč dodržovat pitný režim? Pro výkony trvající déle jak 1 hodinu spočívá smysl pitného režimu v pěti základních oblastech: Předcházet a vyrovnávat ztráty tekutin – udržením stálého plazmatického objemu se zamezí vzniku hyperosmolity, vzestupu viskozity krve a tím zvýšeného nároku na srdeční činnost a zhoršení látkové výměny mezi tkáněmi.

Proč dodržovat pitný režim? Usnadnit termoregulaci – zabránit možnému tepelnému poškození organismu. Doplnit sacharidy – během sportovního výkonu předcházet hypoglykémii, šetřit glykogenové zásoby a prodloužit vlastní vytrvalostní výkon.

Proč dodržovat pitný režim? Doplnit ztráty iontů – které vzniknou pocením, jedná se především o ionty sodíkové a chloridové. Dodání iontů draslíku je nutné ve fázi zotavení, kdy je třeba obnovit tvorbu glykogenu. Udržet optimální acidobazickou rovnováhu – pokles pH může způsobit inhibici hlavních enzymů pro uvolnění energie při výkonu. Zpět

Sportovní nápoje Jak již bylo zmíněno jejich úloha spočívá v předcházení a vyrovnávání ztrát tekutin. Správě volený nápoj usnadňuje termoregulaci, doplňuje ztráty iontů, tj. minerálních látek Mg, K, Cl, Na, Ca, vitamínů C, B1- thiamin, doplněním sacharidů předcházíme hypoglykémii. Udržujeme acidobazickou rovnováhu. Iontové nápoje stimulují absorpci cukrů a vody. Glukóza stimuluje absorpci fruktózy a vysoký osmotický tlak brzdí resorpci.

Druhy nápojů Izotonické nápoje Jsou určeny v chladnějších podmínkách, při relativně kvalitních výkonech, tj. kratší a intenzivnější výkon.

Druhy nápojů Hypertonické nápoje Jsou určeny pro silově vytrvalostní zatížení zhruba 30 minut před výkonem.

Druhy nápojů Hypotonické nápoje Jsou určeny pro vytrvalostní výkony v teplejších podmínkách, čím větší teplo, tím více se daný nápoj ředí. Zpět

Nápoj v průběhu výkonu Pro rehydrataci v průběhu výkonu intenzitou do 75% VO2max lze spolehlivě doporučit složení nápoje: Glukózový polymer 2-4 g.l a Na Cl 40-60 mmol.l. Nápoj by měl být podáván při výkonech delších jak hodinu každých 20 – 30 min v množství 100 – 200 ml. Zpět

Nápoj po výkonu Po zátěži v období zotavení je nutné přeladit organismus z katabolického, zátěžové stavu do anabolického, regeneračního stavu. Tento přechod usnadníme nápojem bohatým na zastoupení iontů K+, Mg2+, Ca2+, stopových prvků, vitamínů, vybraných AK, a hlavně vyšší koncentrací sacharidů než je organismus schopen tolerovat při zátěži. Zpět

Otázky k přezkoušení Co rozumíme pitným režimem? Proč dodržujeme pitný režim? Proč usnadňujeme termoregulaci? Proč je dobré doplňovat sacharidy? Co stimulují iontové nápoje? Jaké známe druhy nápojů? K čemu slouží hypotonické nápoje? Jaký nápoj je vhodné použít při zátěži do 75% vytrvalostního charakteru? Zpět

Otázka č.1 Pitným režimem u sportovce můžeme rozumět strategii přijímání tekutin za účelem zlepšení sportovního výkonu a zabránění případnému tepelnému poškození organismu. Zpět

Otázka č.2 Protože pitným režimem: předcházíme a vyrovnáváme ztráty tekutin, usnadňujeme termoregulaci, doplňujeme sacharidy, doplňujeme ztráty iontů, udržujeme optimální acidobazickou rovnováhu. Zpět

Otázka č.3 Snažíme se zabránit možnému tepelnému poškození organismu. Zpět

Otázka č.4 Jelikož se snažíme během sportovního výkonu předcházet hypoglykémii, šetřit glykogenové zásoby a prodloužit vlastní vytrvalostní výkon. Zpět

Otázka č.5 Iontové nápoje stimulují absorpci cukrů a vody. Zpět

Otázka č.6 Izotonické nápoje Hypertonické nápoje Hypotonické nápoje Zpět

Otázka č.7 Hypotonické nápoje jsou určeny pro vytrvalostní výkony v teplejších podmínkách, čím větší teplo, tím více se daný nápoj ředí. Zpět

Otázka č.8 Pro rehydrataci v průběhu výkonu intenzitou do 75% VO2max lze spolehlivě doporučit složení nápoje Glukózový polymer 2-4 g.l a Na Cl 40-60 mmol.l. Nápoj by měl být podáván při výkonech delších jak hodinu každých 20 – 30 min v množství 100 – 200 ml. . Zpět

Zdrojové materiály Textový obsah – vlastní zdroje Obrázek č.1 - KGD2007. Wikipedia [online]. [cit. 4.3.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/9/9b/Gatorade_logo.svg Obrázek č.2 - BEDFORD, Jeff. Wikipedia [online]. [cit. 4.3.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/e/e1/GatoradeG4types.png Obrázek č.3 - GRECHMIESTER. Wikipedia [online]. [cit. 4.3.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/6/67/GeorgeMalekakis2006.jpg Obrázek č.4 – MANSKE, Magnus. Wikipedia [online]. [cit. 4.3.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/16/Tri_swim_bike_run.jpg Obrázek č.5 – VAN LEEUWEN, Erik. Wikipedia [online]. [cit. 4.3.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/74/Nesta_Carter_Tyson_Gay_2010_Memorial_Van _Damme.jpg Obrázek č.6 – BEDFORD, Jeff. Wikipedia [online]. [cit. 4.3.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/3/3e/Gatorade_Early_Testing_Photo.jpg Obrázek č.7 - VZACH. Wikipedia [online]. [cit. 4.3.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d5/TourDeFrance_2005_07_09.jpg