Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TĚLESNÁ PRÁCE Glykémie v průběhu zátěže závisí na rovnováze mezi spotřebou glukózy ve svalech a jejím uvolňování z jater V klidu je glukóza uvolňována.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TĚLESNÁ PRÁCE Glykémie v průběhu zátěže závisí na rovnováze mezi spotřebou glukózy ve svalech a jejím uvolňování z jater V klidu je glukóza uvolňována."— Transkript prezentace:

1 TĚLESNÁ PRÁCE Glykémie v průběhu zátěže závisí na rovnováze mezi spotřebou glukózy ve svalech a jejím uvolňování z jater V klidu je glukóza uvolňována z jater pomocí glukagonu, který podporuje glykogenolýzu a tvorbu glukózy z aminokyselin. Během zátěže se sekrece glukagonu zvyšuje, stoupají katecholaminy ze dřeně nadledvin (zvyšují glykogenolýzu) a kortizol z kůry nadledvin (zvyšuje katabolismus proteinů, uvolňuje aminokyseliny pro glukoneogenezi).

2 Tělesná práce Navíc růstový hormon zvyšuje mobilizaci volných mastných kyselin a redukuje buněčnou spotřebu glukózy (méně glukózy využíváno ostatními - „nesvalovými“ - buňkami, více zůstává v cirkulaci). Hormony štítné žlázy podporují katabolismus sacharidů a tuků (viz dále).

3 Tělesná práce Množství glukózy uvolněné játry závisí na intenzitě a trvání zatížení. Při vyšší intenzitě stoupá produkce katecholaminů - zvyšuje se glykogenolýza v játrech. Při vysoké intenzitě zatížení (např. sprinty) je množství uvolněné glukózy větší než svaly potřebují a glykémie stoupá.

4 Změny glykémie v průběhu a během zotavení
po 1-min jízdě na kole

5 Tělesná práce Příčina „odmítnutí“ („nevyužití“) glukózy -
svaly mají svůj (svalový) glykogen Zvýšená glykémie v průběhu zotavení klesá (vstup glukózy do svalů a vytváření svalového glykogenu)

6 Změny glykémie v průběhu a během zotavení
po 1-min jízdě na kole

7 Tělesná práce V průběhu několikahodinové práce se jaterní glykogenolýza řídí potřebami svalů a glykémie se nemění nebo pouze mírně stoupá nad klidovou hladinu. Ve většině případů glykémie neklesá až do té doby, dokud se jaterní zásoby glykogenu nevyčerpají.

8 Dynamika hormonů v průběhu 3-hodinové jízdy na kole

9 v průběhu 3 hod jízdy na kole při 65% VO2 max.
Adrenalin Noradrenalin Glukagon Kortizol Glukóza Změny plazmatické hladiny adrenalinu, noradrenalinu, glukagonu, kortizolu a glukózy v průběhu 3 hod jízdy na kole při 65% VO2 max.

10 Dynamika hormonů v průběhu 3-hodinové jízdy na kole
Jaterní zásoby glykogenu se redukují až na kritickou hladinu. Množství rozloženého glykogenu nemusí stačit potřebám pracujících svalů. Potom glykémie klesá navzdory dynamice hormonální sekrece. Proto může sehrát klíčovou roli glukóza vstřebaná ze zažívacího traktu v průběhu zátěže

11 Ještě jednou - obrácená dynamika inzulínu a glykémie

12 Změny hladiny inzulínu a glukózy během prolongovaného cyklistického
zatížení při 65% až 70% VO2 max.

13 Ještě jednou - obrácená dynamika inzulínu a glykémie
Zdánlivě protiřečící si dynamika - zvýšená potřeba glukózy nevede k vzestupu, ale k poklesu inzulínu!

14 Ještě jednou - obrácená dynamika inzulínu a glykémie
Důležité - během zátěže určují dynamiku glykémie vedle inzulínu i další 4 hormony (katecholaminy, glukagon a kortizol) - vysoká inzulinémie by negovala jejich účinek!!!


Stáhnout ppt "TĚLESNÁ PRÁCE Glykémie v průběhu zátěže závisí na rovnováze mezi spotřebou glukózy ve svalech a jejím uvolňování z jater V klidu je glukóza uvolňována."

Podobné prezentace


Reklamy Google