Riziková místa (nejen) ve společném stravování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Vykazování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb 25. února 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ Michaela Brázdilová Šárka Šustová Tisková konference,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Trvanlivost potravin Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
E KOLOGIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_19_Ekologie Téma: Člověk a příroda Číslo.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
ZÁRUČNÍ DOBA. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Ing. Ladislav Friedrich, CSc. Prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Nákupy léčivých přípravků a zdravotnických prostředků do nemocnic.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Návrh logistického zabezpečení evakuace správních budov NP Šumava
41 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 4/06 Název materiálu: Hudební forma
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Pojem přeměna obchodní společnosti
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Vedoucí práce: Ing. Lenka Ližbetinová, Ph.D.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravin a stravy Výživa v OVZ
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ODHADOVÉ METODY.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Snídaně – oběd - večeře ZdravÍ, bezpečí.
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Financování přímých NIV
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Plodiny budoucnosti Vypracovala: Veronika Vojáčková
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Ekologie a ochrana přírody
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
RIZIKO.
Obchodní plán projektu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Právo sociálního zabezpečení
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Maturity 2017/2018 listopad 2017 L. Jíša.
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Přehled nejdůležitějších novinek
RIZIKO.
Sběr údajů o použití rozpouštědel.
Principy a prostředky ochrany bezpečnosti potravin a PBU
Výběrové řízení z hlediska právního a psychologického
Právo sociálního zabezpečení
Návykové látky v silničním provozu ( novela zákona 361/2000 Sb. ,) plk
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
Přijímací řízení pro školní rok 2019/2020.
Umím si umýt ruce Samostatně používám ručník Nepoužívám v průběhu dne nebo odpoledního odpočinku pleny Umím používat WC (nepoužívám nočník!) Umím se vysmrkat,
Diagnostika dítěte předškolního věku
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Riziková místa (nejen) ve společném stravování Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.

Významné pojmy OPTIMED Bezpečnost potravin RASFF Biologická rizika (potraviny) Cizorodé chemické látky v potravinách Cizorodé chemická látky v potravinách: komunikace o riziku

O čem se mluví… Převzato a upraveno podle www.emimino.cz Tisková zpráva SZPI ze dne 20. 2. 2013: Ve vzorcích mražených potravin s mletým hovězím masem, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odebrala v maloobchodní síti v České republice minulý týden, potvrdila analýza DNA přítomnost koňského masa. Protokol o laboratorní zkoušce uvádí: „V analyzovaném vzorku byla metodou PCR a následnou sekvenční analýzou prokázána koňská DNA.“ Příměs nedeklarovaného koňského masa byla dosud prokázána u dvou šarží potravin TN.CZ, 21. 10. 2014: Nová studie: éčka ničí zdraví naších dětí! ADHD, právě tato zkratka označuje syndrom, kterým trpí roztěkané, hyperaktivní a neklidné děti. Takové děti mívají často problémy s udržením pozornosti, špatně se učí a mají další zdravotní problémy (trpí všemožnými alergiemi, atd.). Příčiny této poruchy nervového vývoje a chování často souvisí s rodovou anamnézou, ovšem v posledních studiích se jasně ukazuje, že mohou být podporovány i takzvanými éčky v potravinách. "Zvýšený příjem některých éček může přímo souviset se vznikem hyperaktivity nebo nepřímo zhoršuje symptomy této poruchy," potvrdila pro TN.cz nutriční terapeutka Gabriela Tomanová.

Nebezpečí vs. riziko Nebezpečí Riziko … MŮŽE… Určuje pravděpodobnost či šanci změny zdravotního stavu Je mat. funkcí nebezpečí Matematické vyjádření P = 0 … 1 P = 0 % … 100 % Nebezpečí Charakterizuje vlastnosti škodliviny … MŮŽE…

Požadované vlastnosti potravin a pokrmů Smyslové vlastnosti Vzhled, chuť, vůně, barva, čerstvost Výživové složení Zdravé osoby, s ohledem na výživové požadavky skupiny strávníků Školní stravování Školní jídelna ŠJ – vývařovna → ŠJ – výdejna (ekonomické důvody) Regulace sortimentu ve školních automatech na potraviny a nápoje jako prostředek výchovy ke zdravému životnímu stylu. Zákaz nezdravých potravin ve Francii a Itálii, částečné regulace ve Velké Británii, situace jako u nás např. na Litvě nebo Finsku. Nemocné osoby Nemocniční stravování, dietní stravování ve ŠJ Obecná bezpečnost Více info o školních automatech www.vyzivaspol.cz/res/data/004/000621.pptx

Kdy je potravina/pokrm bezpečná? Neexistuje-li škodlivost pro zdraví z pohledu účinků Krátkodobých Dlouhodobých Na zdraví dalších generací Kumulativně toxických ... a to s ohledem na zvláštní citlivosti určité skupiny strávníků Doplňky stravy se sildenafilem, androgeními steroidy, sibutramin v přípravích na snižování hmotnosti; alkaloidy (atropin) v dětské výživě; nepravé deklarace FSMPs, aj. http://www.bezpecnostpotravin.cz/rizika/seznam-rizik.aspx „For my wellness, not just my illness…“

Faktory ohrožující bezpečnost pokrmů Biologické Bakterie, viry, paraziti, plísně Listeria monocytogenes listerióza, hyg. limit 100 KTJ/g nebo ml IBD (the Cold Chain Hypothesis; The Lancet, 2003) Enterobacter (Coronobacter) sakazakii Gram negativní bakterie, původce nekrotizujících enterokolitid, bakteriémií a sepsí u malých dětí WHO: pozitivních 3 až 14 % vzorků , 0,36 až 66,0 KTJ/100 g prášku, závady ve výrobě, rekonstituce + chlazení (5 st. C) Fyzikální Úlomky skla, plechu, dřeva, nátěrů, kamínky, hlína, písek, vaječné skořápky Žíraviny EFSA: orgán vyhodnocující rizika z chemických látek v potravinách

Faktory ohrožující bezpečnost pokrmů Chemické Toxické potraviny (jedovaté houby, methanol)‏ Potravinářská aditiva … Acceptable Daily Intake (dlouhodobě!) Environmentální znečištění potravin, rezidua … TDI Materiály ve styku s potravinami, hračky, řádově 104 obchodovatelných látek, mimo výrobky „Made in China" hračky, u kterých se předpokládá, že je děti budou vkládat do úst Hračky, které při předvídatelném způsobu užívání budou ve styku s potravinami a pokrmy CMR látky (C - karcinogenní, M - mutagenní, R – toxické pro reprodukci) Nedostupné údaje o podprahových účincích směsí Systémy pro výměnu informací: RASFF pro potraviny (a krmiva), RAPEX pro non-food výrobky EFSA: orgán vyhodnocující rizika z chemických látek v potravinách REACH: registrace, evaluace, autorizace (= povolování), harmonizováno s GHS. Důkazní břemeno o vlastnostech chemické látky leží na výrobci nebo dovozci. Pozornost se zaměřuje na CMR látky (karcinogenní, mutagenní, toxické pro reprodukci), PBT látky (perzistentní, biokumulativní a toxické) a látky vPvB (vysoce perzistentí a vysoce biokmulativní) Výrobky z elastomerů – možnost uvolňování monomerů s CMR účinností Vyhláška č. 84/2001 Sb. Prakticky: RASFF databáze (viz www.bezpecnostpotravin.cz) a RAPEX databáze (zde toys, v čestině dTest, nebezpečné výrobky)

Problém extrapolace do oblasti nízkých dávek http://www.ift.org/knowledge-center/read-ift-publications/science-reports/scientific-status-summaries/assessing-managing-and-communicating-chemical-food-risks.aspx

Nebezpečné výrobky Okraj pro pití, migrace Pb, Cd, země původu nezjištěna, zachyceno u distributora Migrace esterů kys. ftalové, země původu Čína

Podmínky přípravy kojenecké stravy v domácnosti Osobní hygiena Teplá voda + mýdlo + osušení rukou papírovým ručníkem Hygiena prostředí a zařízení Saponát + teplá voda + oplach převařenou vodou Voda určená pro přípravu kojenecké stravy Domácí filtry na úpravu pitné vody !!! - biofilmy Teplota nejméně +70 oC (baktericidní efekt)‏ Spotřeba ihned nebo krátkodobě do +5 oC