DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 15 Název školy: Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, p. o. Předmět: Technologie Tematický okruh: Pokrmy z vepřového masa Téma: Výrobky vepřových hodů Ročník: 3. Jméno autora: Ing. Vendulka Štěrbová Datum tvorby: 03.11.2012 Anotace: Prezentace seznamuje žáky s charakteristikou výrobků vepřových hodů. Materiál je určen pro žáky 3. ročníku obor Gastronomie do předmětu „Technologie“. Slouží k procvičení učiva na interaktivní tabuli.
Vepřové hody
Charakteristika Jsou to tradiční pokrmy české kuchyně, které se připravovaly při zabíjačce. Vepř se zabíjel například při slavnostních příležitostech, jako bylo Posvícení, Hody, svatby, Vánoce, Nový rok.
Tepelné úpravy Pokrmy se upravují vařením – používá se vepřový ořez, hlava, laloky, kolena, nožičky, kůže, bok (bůček), droby: játra, plíce, srdce, jazyk, slezina, ledvinky
Výrobky vepřových hodů Ovarové maso – hlava, koleno, bůček, plec, jazyk, srdce, ledvinky. Tlačenka – domácí, černá, bílá, lahůdková. Jitrnice, jelita – domácí, domácí kroupové, žemlové, atd. Huspenina – obyčejná, masová. Prejt Zabijačková polévka
Zdroje Šebelová, Marie. Potraviny a výživa. Praha: nakladatelství Parta, 2002. ISBN 80-7320-010-4 Čermáková, Ludmila. Technologie. Praha: nakladatelství Parta, 2002. ISBN 80-7320-016-3 Obrázky: http://office.microsoft.com, Galerie Office, 03.11.2012