Práva a povinnosti mezi manželi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Občanské právo - zásady
Barbora Benešová, C3B. o Obecně o Základní principy o Poměry mezi rodiči o Děti a rodiče o Svěření do péče o Výživné.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
aneb o povinnostech mezi členy rodiny
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_RODINNÉ.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Právní hledisko dětské paliativní péče
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
Mgr. Jan Siostrzonek Rodinné právo Vztahy mezi manžely Mgr. Jan Siostrzonek
Materiál objasňuje žákům, že zákonů je mnoho a musí být rozděleny podle okruhů lidského života.
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_9.
Manželství Občanský a společenskovědní základ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Manželství Petr Machala. rodinné právo upravuje vztahy mezi: a) manžely b) rodiči a dětmi c) vztahy náhradní rodinné výchovy Víte, jak se nazývá právo,
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření23.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03B19_Rodinné_právo AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníDuben.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Manželství Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:prosinec.
Kapitoly z rodinného a trestního práva přednáška
Digitální učební materiál
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
Rodinné právo II Milana Reichlová.
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
Práva a povinnosti rodičů a dětí
JUDr. Jaroslav Stránský
Náhradní rodinná péče -NRP
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U R o d i n n é p r á v o Mgr. Marie Mikulcová.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_068 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
* změna chování * nekritičnost vůči partnerovi, partnerce * žárlivost * závislost na partnerovi * podceňování překážek * přeceňování vlastních sil.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vlastnictví Mgr. Michal Oblouk.
RODINNÉ PRÁVO Zákon o rodině Ročník: 4. Vzdělávací obor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Občanskoprávní rámec problematiky domácího násilí
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Práva LGBTI osob Vojtěch Pospíšil Oddělení rovného zacházení
Název prezentace (DUMu):
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Práva a povinnosti nesezdaných párů
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
8.Občanské právo Pojem, zásady a prameny občanského práva dle občanského zákoníku nabývajícího účinnosti dne ON 1. M.
Zánik manželství Občanská nauka 1. M.
Rodinné právo Občanská nauka 1. M.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Práva a povinnosti mezi manželi

Práva a povinnosti mezi manželi rodinné právo - část právního řádu, která upravuje zejména: -> rodinné vztahy osobní povahy -> rodinné vztahy majetkové povahy tři hlavní skupiny vztahů: osobní majetkové ostatní právní vztahy mezi manžely vznikají ze zákona a většinou neodvisí od vůle manželů právní vztahy mezi manžely jsou časově vázány na vznik a zánik manželství

Osobní „Muž a žena mají v manželství stejná práva a stejné povinnosti. Jsou povinni žít spolu, být si věrni, vzájemně respektovat svoji důstojnost, pomáhat si, společně pečovat o děti a vytvářet zdravé rodinné prostředí.“

Majetkové základním pramenem je občanský zákoník – společné jmění manželů SJM = komplex manželských majetkových práv a majetkových povinností v SJM neexistují spoluvlastnické podíly = každý z manželů je vlastníkem celé věci, nikoliv jen její poloviny pokud není prokázán opak, má se za to, že majetek nabytý a závazky vzniklé za trvání manželství tvoří společné jmění manželů závazky, které tvoří společné jmění manželů, plní oba manželé společně a nerozdílně z právních úkonů týkajících se společného jmění manželů jsou oprávněni a povinni oba manželé společně a nerozdílně

Majetkové SJM zaniká ze zákona společně se zánikem manželství a je nutné ho následně vypořádat nedohodnou-li se manželé jinak, platí základní zákonné pravidlo, že podíly obou manželů jsou stejné a závazky jsou oba manželé povinni plnit rovným dílem pokud do tří let od rozvodu nedojde k vypořádání SJM ani k zahájení příslušného soudního řízení, potom se uplatní nevyvratitelné zákonné domněnky

právo se vzájemně zastupovat, pokud jde o záležitost pouze jednoho z manželů tzv. solidární odpovědnost za závazky = jednání jednoho z manželů při obstarávání běžných záležitostí rodiny zavazuje oba manžely společně a nerozdílně

Vztahy mezi rodiči a dětmi vztahy mezi rodiči a dětmi jsou vztahy privilegované a přísluší jim silná právní ochrana napříč celým právním řádem od právních norem určených k ochraně dítěte se nelze smluvně odchýlit (kogentní normy) vztahy rodič - dítě vznikají nezávisle na lidské vůli narozením dítěte a zanikají většinou až smrtí rodiče nebo dítěte rodič i dítě mají vůči sobě práva, ale také povinnosti

Rodičovská zodpovědnost rodičovská zodpovědnost = soubor nejdůležitějších práv a povinností rodiče k nezletilému dítěti rodičovská zodpovědnost se uplatňuje při péči o zdraví nezletilého dítěte, při péči o jeho tělesný, citový, rozumový a mravní vývoj nezletilého dítěte při zastupování nezletilého dítěte při správě jmění nezletilého dítěte rodiče jsou povinni důsledně chránit zájmy dítěte rodičovské zodpovědnosti se nelze vzdát, ale soud ji může omezit, pozastavit nebo odejmout, pokud je to třeba k ochraně zájmů dítěte

výchova dítěte a osobní péče o dítě je jednou ze součástí rodičovské zodpovědnosti hlavní zásada = rodiče mají být osobním životem a chováním příkladem svým dětem a musí ho řídit v jeho jednání a dohlížet nad ním rodiče jsou oprávněni vynutit si určité chování dítěte, ale jen přiměřeným způsobem = nesmí být dotčena důstojnost dítěte, ohroženo jeho zdraví, jeho tělesný, citový, rozumový a mravní vývoj