ŘÍZENÍ BEZPEČNOSTI PŘI PLÁNOVÁNÍ, REALIZACI A UŽÍVÁNÍ ŠKOL A ŠZ 14

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Integrovaný systém řízení (ISŘ)
Presentation Title.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Dokumentace k zajištění BOZP
Facility management ČSN EN
Strategie informační bezpečnosti
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Daniel Kardoš Ing. Daniel Kardoš
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Praktická realizace bezpečnostních požadavků standardů ISVS při tvorbě.
Město Šlapanice průkopník moderního řízení ve veřejné správě 20. února Národní konference kvality ve veřejné správě.
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
Koncepce environmentální bezpečnosti
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Organizační členění ÚO
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
ÚSPORY ENERGIÍ V HLAVNÍ ROLI Společnost 3E system s.r.o.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Proces řízení rizik.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Úspory energie a regenerace
TECHNICKÝ AUDIT 8. přednáška. Snížení rizika a bezpečnostní opatření 1)Snížení rizika použitím konstrukčních metod či nahrazení méně rizikovými materiály.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Informační bezpečnost jako rámec ochrany osobních údajů v orgánech veřejné správy Hradec Králové
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Elektrotechnika Název předmětu: AUTOMATIZACE (INTELIGENTNÍ BUDOVY- BEZPEČNOSTNÍ SYSTÉMY) Název a ID tématu: Průmyslová.
Technické řešení PostSignum QCA
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Bezpečnostní politika
Dokumentace k zajištění BOZP
ZÁKLADY SYSTÉMŮ MANAGEMENTU 1. ČÁST
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
ElectroConsult, s.r.o. Obsah  Profil firmy  Oblasti působnosti  Novinky  Kontakt.
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Trendy v řešení bezpečnosti informací (aspekty personalistiky) F.S.C. BEZPEČNOSTNÍ PORADENSTVÍ a.s. Tomáš Kubínek
Zkušenosti se zaváděním vyhlášky MV č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb do praxe plk.Ing. Rudolf Kaiser plk.Ing. Rudolf Kaiser.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ústav aplikované informatiky Ústav aplikované informatiky Kurz 715 / 2013 Ochrana utajovaných informací Fyzická.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
SAFETY 2017 Význam a zásady fyzické bezpečnosti při ochraně (nejen) utajovaných informací. Hradec Králové duben
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Interní předpisy hotelu
Koncepce nového zákona o VTZ
Jednou nohou v Bruselu – Česko a normalizace prevence kriminality
Bezpečnost hostů v hotelu, ochrana jejich zdraví a majetku
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Norma ČSN JUDr. Tomáš Koníček
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
„BEZPEČNÁ ŠKOLA – globální pohled na bezpečnost“
Požární prevence v bytových domech
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Kontrola prací s cytostatiky
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Bezpečnostní souvislosti v NIX-ZD
společensky významných objektů v zónách havarijního plánování
Transkript prezentace:

ŘÍZENÍ BEZPEČNOSTI PŘI PLÁNOVÁNÍ, REALIZACI A UŽÍVÁNÍ ŠKOL A ŠZ 14 ŘÍZENÍ BEZPEČNOSTI PŘI PLÁNOVÁNÍ, REALIZACI A UŽÍVÁNÍ ŠKOL A ŠZ 14. prosinec 2016

BEZPEČNOST ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ INFORMOVÁNÍ FINANČNÍ ZABEZPEČENÍ Z DOTACÍ PŘEHLED ŠKOL ZABEZPEČENÝCH V SOULADU S NORMOU NÁKLADY NA DOSAŽENÍ STAVU ODPOVÍDAJÍCÍHO NORMĚ PŘIPRAVENOST PRACOVNÍKŮ ŠKOL ČELIT HROZBÁM ČI ÚTOKŮM

Hrozba využitá zranitelnosti, překonává bezpečnostní opatření a působí na aktivum, kde způsobí škodu (následek). Aktivum svou hodnotou motivuje útočníka k aktivaci hrozby. Vůči působení hrozby se aktivum vyznačuje určitou zranitelností. Aktivum je zároveň chráněno bezpečnostními opatřeními před účinky hrozeb. Bezpečnostní opatření chrání aktiva, detekují hrozby a zmírňují nebo zcela zabraňují jejich působení na aktiva. Vybraná bezpečnostní opatření odrazují od aktivování hrozeb. Hrozba působí přímo na aktivum nebo na bezpečnostní opatření s cílem získat přístup k aktivu. Aby mohla hrozba působit, musí být aktivována. Pro svou aktivaci vyžaduje zdroje (vytvoření podmínek pro její působení).

ČSN není závazná obecně, nicméně ve vazbě na právní předpisy se jí může stát (zejména při provádění staveb a rekonstrukcí).

Režimová opatření a bezpečností dokumentace nechrání jenom školu jako takovou, ale je i ochranou ředitele jakožto osoby.

ČSN 73 4400 Název normy: Prevence kriminality – řízení bezpečnosti při plánování, realizaci a užívání škol a školských zařízení. Cíl normy: Posouzení rizik kriminálního a antisociálního chování, včetně návrhu a implementace bezpečnostních opatření.

ČSN 73 4400 Předmět normy: Upravuje zásady a návrhy pro snižování rizika kriminality. Komu je určena: Plánovačům, projektantům, zřizovatelům, ředitelům, zaměstnancům školy i dalším zainteresovaným stranám.

ČSN 73 4400 Využití: Při plánování a realizaci stavebního řešení a bezpečnostních opatření prostřednictvím preventivního řízení bezpečnostních rizik, ke kterým může ve školách docházet. Normu lze rozdělit na dvě části: Stavebně technické řešení bezpečnosti Režimová a bezpečnostní opatření

ČSN 73 4400 1. Stavebně technické řešení bezpečnosti Týká se nových staveb, rekonstrukcí nebo adaptace stávajících budov. Zahrnuje vnější a vnitřní prostředí školy (umístění školy, přístupové cesty, prostory pro ukládání vybavení, přístupy do budovy, oplocení, parkování, venkovní vybavení a zařízení, osvětlení, technické požadavky na plášť a stěny budovy,

ČSN 73 4400 střechu, okna, dveře, přijímací prostory, toalety, chodby, šatny, učebny, serverovny aj.). 2. Režimová a bezpečnostní opatření Soubor interních závazných a přesně definovaných pokynů, příkazů, omezení a postupů sloužících ke stanovení režimu a způsobu použití bezpečnostních opatření.

ČSN 73 4400 Režimová opatření Režim vstupu/výstupu osob, režim vjezdu/výjezdu motorových vozidel, režim pohybu osob a vozidel v objektu, režim pohybu hmotného a nehmotného majetku, režim nakládání s klíči, PIN kódy, identifikačními kartami,režim obsluhy systému technické ochrany, opatření a postupy pro mimořádné situace.

ČSN 73 4400 Bezpečnostní opatření Bezpečnostní dokumentace: bezpečnostní politika, posouzení bezpečnostních rizik, provozní řád, plán objektu/areálu školy, projektová a provozní dokumentace systému technické ochrany, revizní zprávy a protokoly o provedení zkoušek funkčnosti, záznamy z provedení oprav, plán kontrol a záznamy ze školení, záznamy o mimořádných událostech,

ČSN 73 4400 typové postupy pro řešení mimořádných situací, dodavatelské smlouvy vztahující se k zajišťování bezpečnosti objektu. Společným vodítkem všech opatření je ztížení nebo omezení neoprávněného vstupu do objektu školy.

ČSN 73 4400 Posuzování a řízení rizik ve školách - identifikace rizik kategorizace rizik: a) rizika spojená s trestnou činností proti osobám: inzultace, verbální urážky nebo výhružky, šikana vydírání nebo pokusy o vydírání, krádeže peněz

sexuální fyzické násilí fyzické násilí za použití zbraně fyzické násilí za použití běžných předmětů jako zbraně fyzické násilí beze zbraně použití výbušniny nebo pohrůžka uložení výbušniny vzetí rukojmí ohrožování za použití nebezpečných látek

únos, pokus o únos b) rizika spojená s majetkovou trestnou činností krádež (příjem kradených věcí, vloupání, krádež za použití paklíče, loupež, ozbrojená loupež) destrukce a poškozování (graffiti, házení kamení nebo jiných předmětů, vandalismus vztahující se k budovám, k bezpečnostním a jiným zařízením,

vandalismus vztahující se k osobnímu vlastnictví, žhářství a pokus o založení požáru c) ostatní - falešné poplachy (požární, hrozba, bombovými útoky) konzumace drog obchod s drogami vniknutí neoprávněné osoby do školy

ČSN 73 4400 nošení zbraní jiných než střelných okupovaní prostoru s cílem bránit ostatním tento prostor používat

ČSN 73 4400 Posuzování účinnosti stávajících bezpečnostních opatření posouzení stávající úrovně bezpečnostních opatření posouzení účinnosti bezpečnostních opatření bezpečnostní prohlídka

ČSN 73 4400 Návrh a implementace bezpečnostních opatření a zpracování/aktualizace stávající bezpečnostní dokumentace Cyklický proces spojovaný monitoringem, konzultací a komunikací zúčastněných osob: posouzení rizik posouzení stávajících bezpečnostních opatření návrh bezpečnostních opatření

ČSN 73 4400 implementace bezpečnostních opatření zpracování/aktualizace bezpečnostní dokumentace Přílohy normy: Příloha A Proces posuzování rizik Příloha B Příklad aplikace posuzování rizik

ČSN 73 4400 Čím začít? 1. Koupit si a přečíst normu – info@unmz.cz 2. V případě plánovaných stavebních úprav se věnovat stavebně technickému řešení bezpečnosti – žádat dodržení normy. 3. Udělat si vlastní bezpečnostní audit a přijmout opatření, která jsou možná bez větší finanční náročnosti (režimová a bezpečnostní).

ČSN 73 4400 4. Zpracovat typové postupy pro řešení mimořádných situací. 5. S opatřeními a postupy pravidelně seznamovat zaměstnance a žáky. 6. Režimovým a bezpečnostním opatřením se věnovat cyklicky.

PROVEDETE SI VLASTNÍ ROZVRH SITUACE ŠKOLY PLÁNOVANÝ POSTUP PROVEDETE SI VLASTNÍ ROZVRH SITUACE ŠKOLY PŘIPRAVÍME SEMINÁŘ – CCA ÚNOR 2017 ZPRACUJETE BEZPEČNOSTNÍ DOKUMENTACI POSKYTNETE NÁM ZPĚTNOU VAZBU O JEJÍM ZPRACOVÁNÍ „METODIKA“ A „VZOR“ BEZPEČNOSTNÍ DOKUMENTACE SBĚR DAT FORMOU DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ ?

DĚKUJI ZA POZORNOST MGR. RADOSLAVA ŽÁKOVÁ radoslava.zakova@kraj-lbc.cz 485 226 241 DĚKUJI ZA POZORNOST