Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Analýza území - morfologie terénu, odtokové dráhy 143YPEO ZS 2016/2017 2 + 3; z,zk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sedm základních nástrojů řízení jakosti. Kontrolní tabulky Vývojové diagramy Histogramy Diagramy příčin a následků Paretovy diagramy Bodové diagramy Regulační.
Advertisements

REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/ / ČERPADLA Autor: Vojtěch Rozsíval.
Realizace společných zařízení pozemkových úprav v Olomouckém kraji 1.
Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů Registrační číslo CZ.1.07/2.2.00/ Tento.
Větrná eroze Vzniká mechanickou činností větru: rozrušuje půdní povrch odnáší uvolněné půdní částice ukládá je na jiných místech (při poklesu energie vzdušného.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
GEOGRAFICKÁ TOPOGRAFIE A KARTOGRAFIE. KARTOGRAFIE „Věda zabývající se konstrukcí a obsahem map zemského povrchu, jejich používáním, rozmnožování a.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP PELHŘIMOV Jihlava.
Nástroje dotační politiky MŽP k ochraně půdy Ing. Jiří Klápště Odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŽP.
Využití informačních technologií při řízení obchodního řetězce Interspar © Ing. Jan Weiser.
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Protierozní ochrana 1. cvičení Téma: Úvod, rozdání zadání 143YPEO ZS 2015/ ; z,zk.
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Význam diferenciálních rovnic převzato od Doc. Rapanta.
Diplomové práce pro CE WOOD a) Bilance toku materiálu pilařského provozu b) Závislost kvality vstupní suroviny na kvalitu výstupních produktů pilařského.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
Protierozní ochrana 13. cvičení Téma: Protierozní opatření – dimenzování prvků PEO 143YPEO ZS 2015/ ; z,zk.
Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Analýza území - morfologie terénu, odtokové dráhy 143YPEO ZS 2015/ ;
Zákon o ochraně veřejného zdraví před hlukem a řízení hluku v komunálním prostředí (Zákon o hluku) věcný záměr.
Protierozní ochrana 11. cvičení Téma: Protierozní opatření – druhy PEO, jejich návrh a posouzení ZS 2016/ ; z,zk.
Protierozní ochrana 1. cvičení Téma: Úvod, rozdání zadání
Protierozní ochrana 15. cvičení Téma: Protierozní opatření – příprava dat pro dimenzování prvků (CN, srážky, odtoky) 143YPEO ZS 2015/ ; z,zk.
Výroba elektrické energie - obecná část
Protierozní ochrana 6. cvičení Téma: GIS řešení USLE – stanovení faktorů LS a K. Výpočet ztráty půdy a určení erozní ohroženosti 143YPEO ZS 2016/
ZÁKLADNÍ POJMY, PŘEDEPISOVÁNÍ NA VÝKRESE
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Zpráva o uplatňování ÚP
Vytápění Tepelné ztráty
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Filmová animace Rostliny Mgr. Jiří Mlnařík VY_32_INOVACE_Mul4a0210.
ÚAPk Aktualizace 2013.
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
ZEMĚPIS - 6. ročník Pedosféra
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
SVĚTELNÝ TOK VYZAŘOVANÝ SVÍTIDLEM
Význam utkání v sportovních hrách
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VYTYČOVÁNÍ HRANIC POZEMKU
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Strukturní tvary reliéfu
ZÁKLADNÍ POJMY, PŘEDEPISOVÁNÍ NA VÝKRESE
Pozemkové úpravy.
Zemní práce a zakládání staveb
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Zobrazení polohopisu a vyhotovení lesnických map
Meteorologický preprocesor CALMET a jeho využití pro objektivizaci konstrukce větrných růžic Radostovice Hana Škáchová, OME.
Lesní hospodářský plán Náležitosti LHP
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_19-12
Pascalův zákon.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VLASTNOSTI KAPALIN
Daň z nemovitých věcí 28. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Porovnání modelů SYMOS’97 a ATEM Emisní model MEFA
Územní plán s prvky regulačního plánu
KŘIVKA DEFORMACE.
Tečné a normálové zrychlení
Vymezení VKP údolní niva
Transkript prezentace:

Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Analýza území - morfologie terénu, odtokové dráhy 143YPEO ZS 2016/2017 2 + 3; z,zk

Poškozování zemědělské půdy Proč nám vadí eroze? Je to přece přirozený proces. Poškozování zemědělské půdy (on-site effects)

Eroze náspu komunikace Proč nám vadí eroze? Je to přece přirozený proces. Eroze náspu komunikace Odnos půdy z pozemku (off-site effects)

Ukládání sedimentu a snižování zásobního objemu (VN Pastviny) Proč nám vadí eroze? Je to přece přirozený proces. Znečištění nádrže Ukládání sedimentu a snižování zásobního objemu (VN Pastviny)

Jak zrychlené erozi zabránit? Chceme-li účinně bránit vodní erozi, musíme znát faktory, které její vznik a působení ovlivňují: delimitace území (lesy, TTP, orná) a delimitace kultur morfologie území, zejména na zemědělských pozemcích (přímé / kovergentní / divergentní svahy, dlouhé / krátké odtokové dráhy, malý / velký sklon území) tvar, velikost, rozdělení a situování pozemku, existující liniové prvky (cestní síť, příkopy, meze) typy půd z hlediska náchylnosti k erozi způsob hospodaření, druhy plodin, osevní postupy

Analýza území – morfologie, odtokové celky

Zadání 1: 1.1 Rozbor území z hlediska jeho využití 1.2 Rozbor morfologie území a odtokových drah 1.3 Stanovení ploch orné půdy vzhledem k charakteristickým profilům plošného povrchového odtoku

1.1 Rozbor území z hlediska jeho využití Do ČB vytištěné mapy vyznačit (šrafou nebo vybarvením): základní druhy využití území – Les / Trvalé travní porosty (TTP) / Intravilán. hranice pozemků s ornou půdou (nešrafovat), vodní toky. KVALITA GRAFICKÝCH VÝSTUPŮ!

1.2 Rozbor morfologie území a odtokových drah Vykreslete na orné půdě výrazné údolnice (dráhy soustředěného odtoku) a hřbetnice Vykreslete charakteristické dráhy plošného odtoku, vyznačte jejich číslo, délku a průměrný sklon

Dráhy soustředěného odtoku Dráhy soustředěného odtoku představují místa, kde v důsledku konfigurace terénu dochází k přirozené koncentraci plošného povrchu odtoku, vytváření výrazných odtokových drah a k možnosti vzniku rýhové eroze. Definují se na každé vyšetřované jednotce v území (tj. na každém pozemku); jejich směr se upřesňuje terénním průzkumem a zaměřením. Charakteristiky drah soustředěného povrchového odtoku se definují a dokumentují podélným a příčným profilem. Tyto charakteristiky se používají pro návrh asanace drah soustředěného odtoku, např. tzv. zatravněnou údolnicí. V mapě se vyznačuje směr soustředěného povrchového odtoku a jejich pořadové číslo.

Charakteristické profily plošného povrchového odtoku Charakteristické profily plošného povrchového odtoku = převládající směr(y) plošného povrchového odtoku ve vyšetřovaném území. Definují se pro každou jednotku vyšetřovaného území, tj. pro pozemek nebo svah. Jejich vedení a počet se na každém pozemku upřesňuje terénním průzkumem. Charakteristické dráhy plošného povrchového odtoku se definují a dokumentují podélným profilem, ze kterého se určuje zejména - průměrný sklon odtokové dráhy - tvar odtokové dráhy (přímý, vypuklý, vydutý, kombinovaný) Morfologické charakteristicky odtokové dráhy (délka, sklon) se používají pro hydrologické výpočty (povrchový odtok) a posuzování erozní ohroženosti na vyšetřované jednotce. V mapě se vyznačuje směr charakteristických drah plošného povrchového odtoku, jejich pořadové číslo, délka a průměrný sklon.

Plošný odtok x soustředěný Soustředěný odtok Plošný odtok Zásady tvorby charakteristických drah plošného odtoku: kolmo na vrstevnice (vždy!) gravitační „vedení“ vody (z hřbetnice do údolnice) respektování prvků přerušujících odtok: příkop, jiný druh využití půdy, apod. čára profilu začíná a končí tam, kde začíná a končí povrchový odtok

Pomocné schéma

1. 3 Stanovení ploch orné půdy vzhledem k charakt 1.3 Stanovení ploch orné půdy vzhledem k charakt. profilům plošného povrchového odtoku vymezení hranice řešeného území vykreslení fiktivních hranic pozemků, které ch.profily popisují přibližné určení výměry těchto pozemků (v ha) tabulkové zpracování – číslo profilu, číslo pozemku, délka (m), sklon (%), plocha (ha)

Ukázka:

Ukázka:

Ukázka:

Výkres č. 1 Využití území Legenda Rozpiska Legenda: Jiří Pospíšil Lesní půda se stromy nebo křovinami Trvalé travní porosty Intravilán Jiří Pospíšil Zadání č. 13 Mapa využití území a rozbor odtokových drah Legenda Rozpiska

Výkres č. 1

Výpočtová část

Požadované výstupy Souhrnná zpráva (dle požadavků) Výkres č. 1 - Mapa využití území a charakteristických drah plošného odtoku na orné půdě (s vyznačenými plochami charakteristického plošného odtoku) Řešení – ručně v papírové podobě/AutoCAD/GIS,….

Děkuji vám za pozornost