Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Filmová animace Rostliny Mgr. Jiří Mlnařík VY_32_INOVACE_Mul4a0210.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Filmová animace Rostliny Mgr. Jiří Mlnařík VY_32_INOVACE_Mul4a0210."— Transkript prezentace:

1 Filmová animace Rostliny Mgr. Jiří Mlnařík VY_32_INOVACE_Mul4a0210

2 Synfig studio – rostliny
Máloco dokáže tak oživit animaci, jako ambientní (výplňový, v prostředí přítomný) pohyb. V podstatě nezáleží na formě – může to být lehce animovaný vodní proud, pohyb mraků, déšť... Zkrátka cokoliv, co dává scéně přirozený pohyb a dá nám velmi snadno přehlédnout jinak z logiky věci nedokonalou plošnou animaci. Velmi příjemný pohyb dokáže dát rostlina – tráva, keř, strom, ještě lépe spolu s pohybem oblohy. V Synfigu můžeme jednoduše využít samostatný objekt (vrstvu) typu Plant.

3 Příprava rostliny Objekt rostlina vkládáme jako speciální vrstvu typu Plant. Cestu máte otevřenou na obrázku, výslednou „vzorovou“ rostlinu najdete ve scéně jako vrstvu „Plant“.

4 Alternativní příprava rostliny
Je zřejmé, že připravit tímto způsobem keř bude poměrně snadné, zato tráva by nám dala poměrně dost práce. Můžeme však také začít vytvářet křivku a před jejím vytvořením zaškrtnout v panelu možností nástroje „Create Plant Bline“ místo „Create Region Bline“. Taková rostlina může mít tvar a počet vrcholů podle našich potřeb či představy. Bline Plant Layer Plant

5 Parametry rostliny Na rozdíl od jiných objektů najdeme hned dva zelené body – jeden má na starosti pozici objektu, druhý délku a směr výhonů. Hnědé a žluté body mají stejné vlastnosti jako nám dobře známé křivky – pozici a směr křivky tvořící kostru rostliny. V panelu vlastností nás pak bude zajímat zejména Gradient - probarvení porostu Sprouts – počet „ýhonů na každém segmentu křivky Random factor – náhodnostní faktor, který určuje rozptyl směrů výhonů od základního Splits – počet dělení každého výhonu (tady pozor, zvýšení počtu řádově zvyšuje výpočetní čas!)

6 Pohyb rostliny v čase - úkol
Pro pohyb rostliny v čase je možné použít kteroukoliv z již osvojených technik. Vytvořte animaci se zatravněným svahem (stačí horizont) a jedním – dvěma keři – stromy.

7 Zdroje Vlastní snímky, screenshoty Synfig Studio Synfig Studio – freewarový software pro tvorbu animací


Stáhnout ppt "Filmová animace Rostliny Mgr. Jiří Mlnařík VY_32_INOVACE_Mul4a0210."

Podobné prezentace


Reklamy Google