Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zobrazení polohopisu a vyhotovení lesnických map

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zobrazení polohopisu a vyhotovení lesnických map"— Transkript prezentace:

1 Zobrazení polohopisu a vyhotovení lesnických map
Modul 8 - HÚL 4

2 Zobrazení polohopisu Závazné mapové podklady
Katastrální mapa (1 : 2000, 1 : 2880) Státní mapa odvozená (1 : 5000)

3 Katastrální mapa číslo listu měřítko kultura (druh pozemku)
hranice parcel parcelní čísla hranice KÚ názvy obcí místní názvy

4 Státní mapa odvozená

5 Vyhotovení lesnických map
Lesnické mapy se zpracovávají a zobrazují v geodetickém referenčním systému Jednotné trigonometrické sítě katastrální (S-JTSK).

6 Systém Jednotné trigonometrické sítě katastrální (S-JTSK)
Vlivem zakřivení zemského povrchu dochází k odklonu vůči obrazu poledníku (směr S – J). V českých zemích je tento posun 6°- 8°.

7 Systém Jednotné trigonometrické sítě katastrální (S-JTSK)

8 Systém Jednotné trigonometrické sítě katastrální (S-JTSK)
Systém Jednotné trigonometrické sítě katastrální (S-JTSK) byl použit na našem území nejprve pro nově vyhotovované katastrální mapy v rámci pozemkového katastru budovaného od roku 1927.

9 Systém Jednotné trigonometrické sítě katastrální (S-JTSK)
Jako zobrazení do rovinných souřadnic bylo použito Křovákovo dvojité konformní kuželové zobrazení v obecné poloze. Při použití výškopisu byla geodetickým základem Československá jednotná nivelační síť ve výškovém systému Jadranském (později se přešlo na výškový systém Baltský). Nejprve se Besselův elipsoid konformně zobrazí na Gaussovu kouli a ta se konformně zobrazí na kuželovou plochu.

10 Schéma Křovákova zobrazení

11 Systém Jednotné trigonometrické sítě katastrální (S-JTSK)
Orientace sečného kužele byla zvolena tak, aby tyto sečny co nejvíce korespondovaly s tvarem tehdejšího Československa, a tudíž velikost zkreslení byla minimální. Ve výsledku to znamená, že pro celé území bývalého Československa jsou vždy hodnoty souřadnic X, Y kladné a souřadnice se nedají zaměnit, neboť vždy platí X>Y. Dále plyne, že kilometrová síť, která bývá na některých mapách zobrazena, bude totožná s poledníkem pouze v ose X (tedy někde na území Ukrajiny).

12 Katastr nemovitostí Podkladem pro pozemkovou evidenci je katastr nemovitostí. Vlastník lesa poskytne zpracovateli podklady z KN (výpis, identifikace PUPFL). Katastr nemovitostí je ucelený informační systém o vlastnických a jiných věcných právech k pozemkům a nemovitostem v České republice.

13 Katastr nemovitostí Co eviduje katastr nemovitostí?
Pozemky, budovy, které mají popisné nebo evidenční číslo, byty a nebytové prostory, rozestavěné budovy, byty a nebytové prostory. Podle druhu se pozemky člení na : Ornou půdu, chmelnice, vinice, ovocné sady, louky, pastviny, zahrady, trvalé lesní pozemky, vodní plochy, zastavěné plochy a nádvoří a ostatní plochy. Které z těchto druhů pozemků jsou PUPFL?

14 Katastr nemovitostí Co obsahuje katastr nemovitostí?
geometrické určení a polohové určení nemovitostí a katastrálních území, druhy pozemků, čísla a výměry parcel, evidenční čísla budov, údaje o právních vztazích včetně údajů o vlastnících a údaje o dalších právech k nemovitostem.

15 Katastr nemovitostí Příklad nahlédnutí do KN:

16 List vlastnictví List vlastnictví (LV) je veřejná listina[obsahující soupis nemovitostí, které v daném katastrálním území vlastní konkrétní vlastník či spoluvlastníci, a slouží k prokazování tohoto vlastnictví. Vydává je KÚ příslušný danému katastrálnímu území nebo je možné získat prostřednictvím Czech POINTu.

17

18 Použitá literatura a odkazy
Štipl, Přemek. Hospodářská úprava lesa: učebnice pro 4.ročník středních lesnických škol. 1.vyd. Hranice na Moravě: SLŠ, 1997, Taxonia CZ, s.r.o. LHP pro LHC SLŠ Hranice, platnost LHP : – a – [ ] Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze


Stáhnout ppt "Zobrazení polohopisu a vyhotovení lesnických map"

Podobné prezentace


Reklamy Google