Analýza materiálového toku ve společnosti Jihostroj, a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odbyt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Advertisements

Řízení vztahu se zákazníky ve vybraném podnikatelském subjektu v oblasti maloobchodu se sportovními potřebami Autor bakalářské práce: Daniel Baumruk (147.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Návrh marketingového mixu obchodního podniku Autor bakalářské práce:
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Plánování zakázek ve vybraném výrobním podniku ÚSTAV PODNIKOVÉ STRATEGIE Autorka bakalářské.
Řízení vztahů se zákazníky ve vybraném podnikatelském subjektu v oblasti maloobchodu s potravinářských zbožím Autor: Veronika Janáková Vedoucí práce: Ing.
Specifika účtování ve vybraném zemědělském podniku Autor bakalářské práce: David Limberk Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Oponent bakalářské.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Návrh logistiky skladového hospodářství ve vybraném podniku
DOTACE A TRANSFERY Z ÚČETNÍHO HLEDISKA A JEJICH VLIV NA HOSPODAŘENÍ
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Optimalizace strategických činností nákupu v mezinárodní společnosti.
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav technicko-technologický Obhajoba diplomové práce Téma: Optimalizace skladového hospodářství.
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Marketingový plán podniku
Návrh logistiky skladového hospodářství ve vybraném podniku
Zakladatelský projekt pilařského a dřevozpracujícího provozu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vývoj předpisů týkajících se majetku podniku a změny účtování majetku
Informační systém pro správu a vyřizování objednávek
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Řízení zásob ve výrobním podniku
Vysoká škole technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybrané obchodní společnosti
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Řízení vztahů se zákazníky ve vybraném podniku
Návrh logistiky skladového hospodářství ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav podnikové strategie
Hodnota vnímaná zákazníkem
Autor bakalářské práce : Karel Ibehej Vedoucí bakalářské práce: Ing
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ANALÝZA KONKURENČNÍHO PROSTŘEDÍ
Zásobování a účtování zásob ve vybraném podniku
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH
Autor bakalářské práce: Dominika Ješová
Evidence a účtování zásob ve vybrané společnosti
Logistický a výrobní proces ve firmě DOOSAN BOBCAT EMEA s.r.o.
Vysoká škola Technická a Ekonomická v Českých Budějovicích
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Propagace nových výrobků firmy Kloida a jejich zavádění na trh
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vysoká škola technická a ekonomická
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích ANALÝZA MARKETINGOVÉHO MIXU VYBRANÉHO SUBJEKTU (Obhajoba bakalářské práce) Autor práce: Libuša.
Analýza konkurence na maloobchodním trhu ve zvolené oblasti
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza vhodnosti používaných komunikačních nástrojů ve vybraném podniku.
Systém odměňování ve vybraném podniku
CRM v maloobchodní jednotce se sportovním zbožím
České Budějovice, červen 2016
Systém odměňování pracovníků ve vybraném podniku
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ
Racionalizace logistických procesů ve vybrané společnosti
Využití technologie RFID ve společnosti Nábytek Penta, s. r. o.
Analýza merchandisingu a nákupní atmosféry vybrané obchodní jednotky
Evidence a účtování zásob ve vybrané společnosti
Autor: Bc. Michaela Kolářová Vedoucí: doc. Ing. Rudolf Kampf, Ph.D.
Analýza merchandisingu a nákupní atmosféry vybrané obchodní jednotky
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
OPTIMALIZACE LOGISTICKÝCH PROCESŮ VE FIRMĚ BAUER TECHNICS a.s.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vnitropodniková komunikace ve vybraném podniku Autor práce: Denisa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Ekonomické vyhodnocení firemního vzdělávání a jeho vliv na výkonnost.
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ANALÝZA VNITROPONIKOVÉHO KOMUNIKAČNÍHO SYSTÉMU VE VYBRANÉM PODNIKU
Řízení zásob ve výrobním podniku
Účetní závěrka ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Transkript prezentace:

Analýza materiálového toku ve společnosti Jihostroj, a.s. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav technicko-technologický Analýza materiálového toku ve společnosti Jihostroj, a.s. Autor práce: Bc. Nikola Pikhartová, UČO 8989 Vedoucí práce: doc. Ing. Petr Hrubý, Ph.D. Oponent práce: Ing. Pavla Lejsková, Ph.D.

Obsah Motivace a důvody k řešení daného problému Cíl práce Použité metody sběru dat Společnost Jihostroj, a.s. – přehled tržeb Materiálové toky ve firmě – zákazník, nákup, dodávka, sklad materiálu a dílců, výrobní proces, expediční sklad, zákazník SWOT analýza Návrhy opatření Závěrečné shrnutí Doplňující otázka

Motivace a důvody k řešení daného problému Zajímavá problematika Studijní zaměření Osobní zájem Rozšíření znalostí ve vybraném oboru

Cíl práce Analyzovat materiálový tok ve firmě Jihostroj, a.s. a navrhnout opatření směřující k jeho zefektivnění.

Použité metody sběru dat Odborná literatura týkající se dané problematiky Analýza získaných dat z interních materiálů Rozhovory se zaměstnanci společnosti Rozhovory se zákazníky společnosti Internet Vlastní pozorování

Společnost jihostroj, a.s. Průmyslová firma s více než devadesátiletou tradicí přesné strojírenské výroby Společnost působí dlouhodobě na průmyslovém trhu výrobců letadel, zemědělských strojů, automobilů a další mobilní techniky Podnik má jasnou strategii rozvoje se zaměřením na další vývoj, výrobu, prodej a servis kvalitních komponentů z oboru hydrauliky vozidel, palivových regulačních systémů letadel a dalšího technického vybavení dopravních a manipulačních prostředků

Přehled tržeb společnosti dle hlavních oblastí činnosti v mil. kč 2013 2014 2015 HYDRAULIKA 385,7 402,7 428,8 Z toho export: 273,7 289,3 304,8 LETECKÁ 163 174,1 181,5 43,6 52,9 60,1 ENERGETIKA 4,6 0,2 0,04 OSTATNÍ 27,8 30 41,8 0,5 TRŽBY CELKEM 581,1 607 652,2 317,8 342,2 364,9 Z toho: země EU 96,8 105 110 USA 200 213,2 229,6

Materiálové toky ve firmě

Zákazník Dodávat zákazníkovi výrobky včas, v požadovaném množství a kvalitě - vrcholového vedení přijímá odpovědnost za plnění těchto požadavků Požadavky zákazníka jsou zajišťovány obchodním oddělením či oddělením strategie a marketingu Za stanovení komunikačního kanálu se zákazníkem odpovídá řešitel obchodního případu V rámci monitorování a analýzy hlavních procesů je sledována spokojenost zákazníků – vedoucí obchodního oddělení - strategicky významní zákazníci

Algoritmus – nakupování materiálu

Algoritmus – výběr dodavatele

Sklad materiálu a dílců Materiál – potřeba písemného osvědčení (atest) o vlastnostech materiálu Uložení materiálu do regálových boxů Informace o skladové položce do IS BAAN Na požadavek výrobní objednávky se materiál naskladní do výroby, kde je využit pro další procesy Skladový systém zajišťuje příjem materiálu na sklad, vedení záznamů o materiálových položkách a zahrnuje též inventuru materiálu Skladový systém umožňuje sledovat minimální zásoby

Výrobní proces Výrobní portfolio – výrobky vlastního vývoje a dle zákazníkových potřeb Každá divize má svého směnového mistra, který připravuje denní report z předchozího dne a řeší změny v plánu Plánování výroby dle výrobního plánu Plánování výrobních kapacit je odpovědností vedoucích výrobních středisek Materiál určený k výrobě – do výrobního střediska, kde si ho převezme plánovač výrobního procesu či mistr, který jej předá na příslušná pracoviště Materiál vstupuje do výroby ze skladu a to na základě výrobní objednávky

Plán výroby a potřeby materiálu, zásob Roční plán - stanovuje se na základě předpokládaného počtu výroby v následujícím roce Čtvrtletní plán - zakládá se na odvolávkách zákazníků (plánuje se, kolik kusů výrobků se odebere za časové období 3 měsíců) Měsíční plán - zakládá se na 100% reálných datech, tzn. že se zde počítá s reálnými počty, které jsou potvrzeny objednávkami Týdenní plán - vychází z měsíčního plánu a je v něm přesně stanoven přesný počet kusů a čas výroby v závislosti na expedicích odběratelů

Sklad hotových výrobků Policové a zásuvkové regály Hotové výrobky, jež opouští výrobní prostory Zajištění potřebné dokumentace (dodací listy pro expedici) Balení a expedice (dopravní prostředky + dokumentace) Kontrola zboží a dokumentace Dle charakteru manipulační jednotky, dle její náchylnosti k poškození, dle druhů a délky přepravy, skladování, je nutné aplikovat základní ochrany (např. proti znečištění, korozi, poškození, apod.)

Swot analýza SILNÉ STRÁNKY SLABÉ STRÁNKY Dlouhodobá tradice – mezinárodní společnost Forecasting Rostoucí trend tržeb Nemotivující systém hodnocení a odměňování ve společnosti Vlastní vývoj Kontrola materiálových položek Vysoká kvalita výrobků Kvalifikovaní a školení zaměstnanci Kvalitní dodavatelé Neustálé zlepšování PŘÍLEŽITOSTI HROZBY Získání nových dodavatelů Platební schopnost zákazníků Nárůst prodejů současným zákazníkům Nižší objednávky zákazníků – konkurence, ekonomická situace Přilákání nových zákazníků Zvýšení cen u dodavatelů – zhoršení vztahů s dodavateli Dotace Ztráta zaměstnanců

1. Forecasting (prognózování) Návrhy opatření 1. Forecasting (prognózování) 2. Zlepšení motivačního systému hodnocení a odměňování ve společnosti 3. Zlepšení kontroly materiálu použitím čárových kódů

Závěrečné shrnutí Opatření byla navržena Cíl práce byl splněn

Doplňující otázka oponenta práce Budou nebo již byly Vaše návrhy využity v praxi?

Děkuji za pozornost