Teorie a praxe rozvoje měst a obcí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Advertisements

Základní škola Rosice, okres Chrudim
Najdi na slepé mapě České republiky města podle zadání.
Dozor Dozor nad výkonem samostatné působnosti obce krajský úřad MV
Města ČR – orientace na mapě
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Nástroje územního plánování
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Vykonavatelé majetkových práv obcí a krajů
Přenesená působnost Přenesená působnost svěřená právními předpisy a)obci správní území – území obce b)pověřenému obecnímu úřadu správní území –území obcí.
Územní uspořádání ČR Česká republika se člení na
Obyvatelstvo ČR Podle posledních informací ČSÚ žije v ČR 10,5 mil. obyvatel. Počet obyvatel v posledních letech klesá, ve společností přibývá počet starších.
ANALÝZA STRUKTURY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO
VY_32_INOVACE_SVF33660DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Sídla ČR.
Sídla ČR.
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Správní právo MOST FBI Správní právo Orgány obcí a krajů
Glovňová Libuša, Kačmárová Nataša, Němeček Jaroslav
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Kontrola veřejné správy I.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Územní samospráva Kraje
Petra Palátová Lucie Paulusová Michaela Oravová 15. listopadu 2010
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Vypracovaly: Nevrtalová Michaela Šlechtová Nikola Uhllířová Jana
VY_32_INOVACE_51_19 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Normotvorba samospráv Dozor nad činností samospráv
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Hlavní město Praha.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Územní samospráva Obce
1 Referendum Jitka Bělohradová. 2 Referendum Projev přímé formy demokracie –Jeho zvláštní projevy: plebiscit, veto –Další formy přímé demokracie: lidová.
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_62_15 Název materiáluSídla ČR.
Státní správa a samospráva. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Anotace: Materiál je určený pro žáky 4. ročníku, pro výuku vlastivědy- tématu Česká republika, podtématu města. Jedná se o prezentaci na interaktivní.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Územně-správní.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Sídla ČR B. Hofmanová. Opakování pojmů: 1.Připomeň a vysvětli pojmy: obec, sídlo, město, vesnice, velkoměsto 2.Co rozumíš pod pojmy: urbanizace, suburbanizace,
1 Řešení rozporů při pořizování ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 1lll INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚST v IOP INTEGROVANÝ.
Územní samospráva a její organizace
Veřejnoprávní smlouvy
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Obsah veřejných rozpočtů III
Můj domov, má vlast Obec.
Obecní zřízení – úvodní test
MÍSTNÍ SPRÁVA II. PrF MU v Brně © petr průcha, 2017.
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
VY_32_INOVACE_Vac_III_09 Sídla ČR
Ministerstvo financí ČR červen 2011
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Samospráva a její organizace, zájmová samospráva; územní samospráva a její organizace MP313K Úvod do studia veřejné správy 6. přednáška Stanislav.
Sídla ČR.
Komunální politika: teorie a praxe. Institucionální a politický rámec
Transkript prezentace:

Teorie a praxe rozvoje měst a obcí Statutární města ČR Teorie a praxe rozvoje měst a obcí

Vymezení statutárních měst Zákon č. 128/2000 Sb., o obcích §4 (1) Statutárními městy jsou …. §4 (2) Území statutárních měst se může členit na městské obvody nebo městské části s vlastními orgány samosprávy. §20 (1) Městský obvod nebo městskou část lze zřídit nebo zrušit na základě rozhodnutí zastupitelstva města, pokud do 30 dnů od zveřejnění tohoto rozhodnutí není podán návrh na konání místního referenda o této věci. Je-li podán takový návrh, lze zřídit nebo zrušit městský obvod nebo městskou část jen na základě souhlasného rozhodnutí místního referenda konaného na území, na němž se navrhuje zřízení nebo zrušení městského obvodu nebo městské části. §20 (2) Městský obvod nebo městská část jsou organizační jednotkou města. §20 (3) Městský obvod nebo městskou část lze za podmínek stanovených v odstavci 1 připojit k jinému městskému obvodu nebo městské části. Dále §§ 130-146

Statut statutárního města Je vydáván formou obecně závazné vyhlášky obce. Stanoví zejména: výčet jednotlivých MO a MČ a vymezení jejich území, pravomoc orgánů města a MO a MČ na úseku SP a PP, vzájemnou součinnost mezi orgány města a orgány MO a MČ, zdroje peněžních příjmů MO a MČ a druhy výdajů v souvislosti s plněním úkolů v SP a PP, způsob projednání návrhů OZV a nařízení města s MO a MČ a způsob jejich zveřejňování v MO a MČ, způsob projednání ÚPD města a programu rozvoje města s MO a MČ, majetek města, který se svěřuje MO a MČ, a rozsah oprávnění MO a MČ při nakládání s tímto majetkem a při výkonu s tím souvisejících práv, rozsah oprávnění MO a MČ zakládat, zřizovat a rušit právnické osoby a organizační složky.

Dozor nad vydáváním a obsahem usnesení, rozhodnutí a jiných opatření orgánu městského obvodu nebo městské části v SAMOSTATNÉ PŮSOBNOSTI ne ano USNESENÍ, ROZHODNUTÍ A JINÁ OPATŘENÍ orgánu rozpor se zákony a jinými právními předpisy Magistrát – rozhodnutí o pozastavení účinnosti – stanovení lhůty ke zjednání nápravy, maximálně 3 měsíce Městský obvod nebo městská část náprava ve stanovené přiměřené lhůtě Magistrát zruší rozhodnutí o pozastavení účinnosti Magistrát podá návrh do 60 dnů od uplynutí lhůty příslušnému soudu na ZRUŠENÍ usnesení, rozhodnutí a jiných opatření orgánů městského obvodu nebo městské části v SP Jestliže soud návrh odmítne, zamítne nebo řízení zastaví, rozhodnutí o pozastavení účinnosti pozbývá platnosti dnem, kdy rozhodnutí soudu nabude právní moci Orgán městského obvodu nebo městské části zjedná nápravu před rozhodnutím soudu Soud usnesení, rozhodnutí, jiné opatření zruší

USNESENÍ, ROZHODNUTÍ A JINÁ OPATŘENÍ orgánu Dozor nad vydáváním a obsahem usnesení, rozhodnutí a jiných opatření orgánu městského obvodu nebo městské části v PŘENESENÉ PŮSOBNOSTI USNESENÍ, ROZHODNUTÍ A JINÁ OPATŘENÍ orgánu rozpor se zákony, jinými právními předpisy, usneseními vlády, směrnicemi ústředního správního úřadu, opatřeními magistrátu přijatých při kontrole výkonu přenesené působnosti Magistrát usnesení, rozhodnutí či jiné opatření zruší

Statutární města v ČR od r. 1990 (část 1) Vznik statutu Počet obyvatel Počet MO/MČ Brno 1990 370 592 29 České Budějovice 94 936 Havířov 83 558 Hradec Králové 94 497 Karlovy Vary 51 459 Liberec 100 914 1 Olomouc 100 373 Opava 58 807 8 Ostrava 307 767 23 Pardubice 89 892 Plzeň 169 273 10 Ústí nad Labem 95 289 4 Zlín 75 860 6

Statutární města v ČR od r. 1990 (část 2) Vznik statutu Počet obyvatel Počet MO/MČ Jihlava 2000 51 143 Kladno 69 906 Most 67 438 Karviná 2003 62 661 Mladá Boleslav 45 507 Teplice 51 461 Děčín 2006 52 282 Frýdek-Místek 59 007 Chomutov 49 926 Přerov 46 503 Praha xx 1 233 211 57

Hlavní zdroje rozpočtů MO/MČ Brno - transfery z rozpočtu města, částečně specifikované ve statutu Liberec - část daňových příjmů statutárního města, detailně specifikované ve statutu Opava Ostrava - příjem z daně z nemovitostí - transfery z rozpočtu města, nespecifikované ve statutu Pardubice Plzeň - část vybraných daňových příjmů statutárního města (DPH, DPFO ZČ) Ústí nad Labem Praha 8

Statutární město Brno – mapa městských částí

Statut města Brna Městské části Dokumenty města

Struktura příjmů a výdajů obecních rozpočtů (2008, v %) Obce ČR Sm Brno MČ města Brna Daňové příjmy 57 68 11 Nedaňové příjmy 10 6 9 Kapitálové příjmy Přijaté transfery 27 20 80 Příjmy celkem 100 Běžné výdaje 71 72 69 Kapitálové výdaje 29 28 31 Výdaje celkem

Přijaté transfery městských částí statutárního města Brna (r. 2008)

Příjmy postoupené MČ z rozpočtu města Brna Transfery ze státního rozpočtu Transfery z rozpočtu města Na školství Na výkon přenesené působnosti - stavební úřad, - matrika, - zvláštní matrika, - ostatní výkon PP. Účelové transfery: - pečovatelská služba, - DROM, - JSDH, - zvláštní matrika. Neúčelové transfery, kritéria: - počet obyvatel, - počet žáků ZŠ a dětí v MŠ, - délka místních komunikací, - plocha veřejné zeleně, - rozloha MČ. Specifický transfer (na udržování, úklid a čištění místních komunikací)