Kvalita a efektivita počátečního vzdělávání ve školním roce 2015/2016

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference Asociace aktivních škol
Advertisements

Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
ECVET v Programu celoživotního učení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
PISA 2012 – oblast řešení problémů
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
Hodnocení škol a školských zařízení
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
ČŠI a vlastní hodnocení školy
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Využití výsledků PISA ve školách PhDr. Josef Basl, Ph.D., Mgr. Radek Blažek Oddělení zjišťování výsledků vzdělávání.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Metodika šetření PISA PhDr. Josef Basl, Ph.D.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Implementace EQAVET v ČR
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
Kvalitní škola – kritéria a indikátory hodnocení
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
IPN Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro udržení konkurenceschopnosti ČR Kašperské.
Model kvalitní školy Mgr. Tomáš Zatloukal PhDr. Ondřej Andrys, MAE
Hodnocení žáků. Zpráva OECD o hodnocení vzdělávání Česká republika 2012: Převládá sumativní hodnocení Velký důraz na známky Žáci jsou často zkoušeni ústně.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Přínos programu SVES pro činnost ČŠI PaedDr. Jaroslav Müllner.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Porada ředitelů škol a školských zařízení Mgr. Ivana Přichystalová zástupkyně ředitelky Jihomoravského inspektorátu ČŠI Brno, 26. a 27. srpna 2015.
Mezinárodní šetření a jejich místo v činnostech České školní inspekce Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Závěrečná konference projektu Kompetence.
Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Rožnov pod Radhoštěm
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Průběžné výsledky zjišťování absorpční kapacity v oblasti vzdělávání Projekt: Šance pro Moravskoslezský kraj – Vzdělaní lidé a připravený venkov.
Česká školní inspekce jako klíčový úřad státní správy ve školství Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta managementu a ekonomiky, Ústav regionálního.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
PhDr. Ondřej Andrys, MAE náměstek ústředního školního inspektora
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
5. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ února 2017.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Základní vzdělávání a další …
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Jak na akční plán?.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Budování kapacit pro rozvoj škol II
Komplexní systém hodnocení
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Mgr. Milan Rambousek ředitel Libereckého inspektorátu
Hlavní manažér SP Kvalita I
Klíčová role zástupce ředitele při zkvalitňování pedagogického vedení školy Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Praha,
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Aktuální informace o projektu
Podpora začínajících učitelů ze strany ředitele školy Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) reg. číslo projektu: CZ /0.0/0.0/17_052/
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Transkript prezentace:

Kvalita a efektivita počátečního vzdělávání ve školním roce 2015/2016 27. 10. 2016 Kvalita a efektivita počátečního vzdělávání ve školním roce 2015/2016 PhDr. Ondřej Andrys, MAE náměstek ústředního školního inspektora Konference AŘG, Karlovy Vary 29. 3. 2017

VÝCHODISKA zjištění z komplexní inspekční činnosti zjištění z tematických šetření národní zjišťování výsledků vzdělávání (výběrová testování) mezinárodní šetření PISA, TIMSS, PIRLS, ICILS, TALIS

POZITIVNÍ ZJIŠTĚNÍ dostupnost škol kvalita materiálně-technického vybavení na školách pestrost forem a metod práce na prvním stupni základních škol rozvoj spolupráce škol a firem podpora mobilit a zahraniční spolupráce

SHRNUTÍ NEJVĚTŠÍCH PROBLÉMŮ vysoká selektivita škol; nerovnosti v kvalitě vzdělávání mezi školami i uvnitř škol kompetence učitelů neodpovídají aktuálním potřebám vývoje vzdělávací soustavy; nedostatečné využívání potenciálu pedagogické diagnostiky a tomu odpovídající vzdělávací a výchovné strategie, formativního hodnocení a sebehodnocení problém stárnutí pedagogického sboru Česká republika příliš spoléhá na evropské peníze na úkor systémových změn stát nevytváří dostatečně kvalitní nabídku veřejného školství tak, aby úspěšně konkuroval neveřejným školám

NAPLŇOVÁNÍ „STRATEGIE VZDĚLÁVACÍ POLITIKY ČR DO ROKU 2020“ a) oblast Snižování nerovnosti ve vzdělávání účast na předškolním vzdělávání Cíl pro rok 2020: dosáhnout hodnoty alespoň 95 % dle ET 2020 úroveň žákovské gramotnosti Cíl pro rok 2020: zvýšit podíl žáků nad úrovní 4 a snížit podíl pod úrovní osoby předčasně ukončující vzdělávání a odbornou přípravu Cíl pro rok 2020: ne vyšší než 5,5%

NAPLŇOVÁNÍ „STRATEGIE VZDĚLÁVACÍ POLITIKY ČR DO ROKU 2020“ b) oblast Podporovat kvalitní výuku a učitele jako její klíčový předpoklad podíl mladých učitelů Cíl pro rok 2020: vyšší než 23,1% míra odchodů z profese Cíl pro rok 2020: klesající trend indikátor Další vzdělávání učitelů Cíl pro rok 2020: stoupající trend 

NAPLŇOVÁNÍ „STRATEGIE VZDĚLÁVACÍ POLITIKY ČR DO ROKU 2020“ oblast Odpovědně a efektivně řídit vzdělávací systém systémový projekt ČŠI Komplexní systém hodnocení přispěje k naplňování dané oblasti prostřednictvím následujících hlavních výstupů sdílení a porozumění kritériím kvalitní školy napříč vzdělávacím systémem

NAPLŇOVÁNÍ „STRATEGIE VZDĚLÁVACÍ POLITIKY ČR DO ROKU 2020“ oblast Odpovědně a efektivně řídit vzdělávací systém propojování externího a interního hodnocení škol a školských zařízení vývoj dosud chybějících metod, postupů a nástrojů pro zajištění komplexnosti hodnocení kvality počátečního vzdělávání – obtížněji hodnotitelné vzdělávací cíle a monitorování spravedlivosti systému nová metodická podpora školám v podobě popisů dobré praxe reálných českých škol 

DOPORUČENÍ SMĚREM K SYSTÉMU systematická reflexe opatření a zjištění zaměření se na vyrovnávání krajových disparit budování kapacit na úrovni systémové i regionální vzhledem k podpoře čtenářské a matematické gramotnosti, pedagogické diagnostiky, formativního hodnocení a sebehodnocení vést diskuzi o cílech vzdělávání zaměření na kvalitu práce fakult vzdělávajících učitele a navazující systém profesního rozvoje učitelů

DOPORUČENÍ PRO ZŘIZOVATELE podpora partnerství na lokální úrovni (síťování ředitelů, vyhledávání a síťování aktivních učitelů; spolupráce se zájmovým a neformálním vzděláváním) vytváření podmínek pro profesní rozvoj (zaměřený na pedagogické vedení) ředitelů škol a školských zařízení budování sdílené představy o kvalitě vzdělávání mezi školami; prostor pro komunikaci různých skupin aktérů podpora práce metodických sdružení na školách (ověřování aktivit typu Learning/Lesson Study)

DOPORUČENÍ PRO ŠKOLY podpora nestudijně zaměřených žáků na 2. stupni ZŠ podpora všeobecné složky vzdělání na středních odborných školách budování sdílené představy o kvalitě vzdělávání mezi vedením školy, učiteli a žáky soustředění se na kvalitu práce metodických orgánů ve škole

ZÁVAZEK ČESKÉ ŠKOLNÍ INSPEKCE postupné umenšování významu formálních kontrol ve prospěch hodnocení kvality pedagogické práce uvnitř školy zvyšování kvality inspekčních dat a výstupů z hlediska závěrů i navrhovaných doporučení příprava chybějících a rozpracování stávajících metodických materiálů zaměřených na podporu hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání

ZÁVĚR České školství má značný potenciál ke zlepšování, řadu kvalitních učitelů i nadějných studentů. Je však potřeba celospolečenský kon- senzus nad tím, jaké vzdělávací cíle zejména podporovat, jak rozvíjet kvalitní učitele a jak je v systému udržet. 

PhDr. Ondřej Andrys, MAE náměstek ústředního školního inspektora Fráni Šrámka 37, 150 21 Praha 5 Tel.: +420 251 023 309 ǀ Fax: +420 251 566 789 Email: ondrej.andrys@csicr.cz ǀ www.csicr.cz